fbpx
23.3 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 18/04/2024

    Έληξαν πρόωρα οι διαδικασίες του Eurogroup

    Για ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες σε κείμενο που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup.

    Οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν πρόωρα αφού οι ευρωπαίοι εταίροι παρουσίασαν ως βάση συζήτησης, κείμενο που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

    Για ριζική υπαναχώρηση από την κοινή Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες σε κείμενο που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup.

    «Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

    Δηλώσεις Ντάισελμλπουμ μετά την λήξη του Eurogroup:

    “Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup. Συμφωνήσαμε για το 70% αλλά όχι για το 30% και ζητήσαμε μέτρα τα οποία θα το αντικαταστούσαν. Απογοητευμένοι οι ΥΠΟΙΚ από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος”.

    “Κάθε αίτημα θα γίνει στη βάση της συνεργασίας με το Eurogroup. Είναι θέμα της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει αν θα κάνει το αίτημα για επέκταση του προγράμματος, με την ελαστικότητα που διαθέτει. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας, αλλά μέχρι εκεί”.

    “Μίλησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα μετά το προηγούμενο Eurogroup, συμφωνήσαμε σε τεχνικές διαπραγματεύσεις με βάση την 70% συμφωνία με το πρόγραμμα που είχε εκφραστεί. Σήμερα εκφράστηκε μια ” ελαφρά απογοήτευση” των εταίρων για την ανεπαρκή πρόοδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων. Η γενική άποψη στο Eurogroup είναι ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος από την Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο. Υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο η ευελιξία αυτή δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Νέες πρωτοβουλίες, επιπλέον, πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένες.  Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν παράταση με αυτούς τους όρους. Ήταν ισχυρή η κοινή άποψη ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος που μένει, λόγω των κοινοβουλευτικών διοριών, είναι αυτή η εβδομάδα μόνο. Μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή”.

    “Απόλυτη προϋπόθεση” η αίτηση για παράταση από την Ελλάδα, λέει ο Π. Μοσκοβισί. Η επόμενη κίνηση πρέπει να είναι της ελληνικής κυβέρνησης. 

    “Ο στόχος ήταν η συνολική συμφωνία με την Ελλάδα. Πιστέυω ότι ήταν δυνατό να υπάρχει συμφωνία, όπως και επιθυμητό ως  κάτι που θα ήταν θετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ζώνη του ευρώ. Πρέπει να σέβονται όλοι τους κανόνες και το πλαίσιο που εγγράφονται ως μελη.

    Η Ελλάδα ελπίζει να αποφύγει να δράσει μονομερώς. Υπάρχει αναγκαιότητα για ισορροπία ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, ενώ παράλληλα πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του λαού μιας χώρας. Ωστόσο, το πλαίσιο λήγει στις 8 Φεβρουαρίου και πρέπει να δούμε πώς θα είναι δυνατόν να υπάρξει ένα σχήμα στηριξης για την Ελλάδα. Όλοι οι εταίροι θα εργαστούν ώστε να σεβαστεί η ψήφος του λαού”.

    Επαινεί κι αυτός την Πορτογαλία για την πρώιμη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και ασκεί πίεση στην Κύπρο για τους πλειστηριασμούς.

    Δυο σημεία στο (προ)σχέδιο που μοιράστηκε στους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup μπλοκάρουν την εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ανυποχώρητη στο σημείο του κειμένου που αναφέρεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα.
    eggrafo1-eurogroup-2-15eggrafo1-eurogroup-1-15
    Πηγήleft.gr
    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα