γκουνιδηςγράφει ο  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΙΔΗΣ
ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ
(Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος)

Περί κλαδεμάτων
Τελευταία στον δήμος μας γίναμε μάρτυρες άλλης μιας κακής διαχείρισης πρασίνου .Αυτήν την φορά αφορά κλαδέματα που έγιναν σε δέντρα επί της οδού Σμύρνης, ένα φαινόμενο το οποίο δυστυχώς το συναντάμε σε πάρα πολλούς δήμους.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ1Για να μην χαρακτηριστώ εμπαθείς η κάτι άλλο με την τοποθέτηση μου ,αντιγράφω επί του θέματος δηλώσεις του Θεοχάρη Ζάγκα από το σαιτ econews.gr στα πλαίσια ημερίδας με θέμα «Η φύση στην πόλη ως πλαίσιο και εργαλείο εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία» που έλαβε χώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο Κος Ζάγκας λέει λοιπόν ότι «η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δέντρο οδηγεί στην καταπόνησή του, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας».
«Διαφορετικά», πρόσθεσε, «(η κλάδευση) αποτελεί εγκληματική πράξη επί ”πληρωμή” κατά των δέντρων και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για άλλες προτεραιότητες».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους που φιλοξενεί τις δηλώσεις του κ. Ζάγκα, κάθε φορά που πρόκειται να κλαδευτεί ένα δέντρο πρέπει να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση και να είναι ξεκάθαρος ο σκοπός της κλάδευσης.
Για να συνεχίσω το σκεπτικό και να καταλάβει ο κόΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ2σμος το πόσο λάθος κάνουν με τις ενέργειες αυτές παρακάτω παραθέτω τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (ΕΤΕΠ) ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10-06-04-01 που αφορούν το κλάδεμα των δέντρων.
Σύμφωνα με αυτές,ως ορισμό του κλαδέματος αναφέρει «Ως κλάδεμα δέντρων ορίζεται η επιλεκτική απομάκρυνση τμήματος της βλάστησης αυτών με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και σφριγηλότητας …….κ.α
Στην περίπτωση μας δεν υπάρχει καμία επιλεκτικότητα αλλά καρατόμηση.
Το άρθρο 2.9. λέει «ΠΑΣΤΑ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ» Όταν η τομή είναι μεγαλύτερη των 5-10 cm τότε θα καλύπτεται με «πάστα κλαδέματος» (βαφή σε σπρέι ή βαφή με πινέλο ), ώστε να προστατευτεί το φυτό από την είσοδο μικροοργανισμών.
Εγώ δεν βλέπω καμία πάστα κλαδέματος (η λεπτομέρεια του εγκλήματος αλλά σημαντική και αυτή ).
Άρθρο 3.5.ΕΠΟΧΗ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ Η εποχή κλαδέματος καθορίζεται από το είδος του δέντρου ,το είδος του κλαδέματος, την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες της συγκεκριμένης χρονιάς.
Λοιπόν στην περίπτωση μας έχουμε ένα αειθαλές δέντρο και τι μας λένε οι οδηγίες για τα αειθαλή;
Αειθαλή δένδρα :Μπορούν να κλαδευτούν οποιαδήποτε εποχή του έτους ,καλύτερη όμως περίοδος
Θεωρείται η άνοιξη ,όχι όμως κατά την περίοδο της άνθησης .
Εμείς δεν διαλέξαμε την καλύτερη περίοδο για το συγκεκριμένο είδος .Ας πούμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό( εάν και για εμένα είναι και αυτό αλλά δεν θα ήθελα να το αναλύσω περισσότερο).
Από τους κανόνες κλαδέματος θα αναφέρω μόνο της δυο πρώτες γραμμές για να μην κουράσω
3.6.3.Κανόνες κλαδέματος Κατά το κλάδεμα θα εφαρμόζονται οι κανόνες του1/3 και του ¼:ΔΕΝ Θα απομακρύνεται πάνω από το ¼ (25 %) της κόμης ενός δέντρου κατά τη διάρκεια της ίδιας εποχής.
Δεν λέει πουθενά εξαφανίζουμε τελείως την κόμη
Στην περίπτωση μας μια και επικαλεστήκανε κλάδεμα για λόγους ασφαλείας έπρεπε να εφαρμοστεί το Άρθρο 3.4.3. Κλάδεμα διατήρησης σχήματος/ συντήρησης
. • Κλάδεμα αραίωσης κόμης
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ3Είναι η επιλεκτική αφαίρεση κλάδων με σκοπό την αύξηση διείσδυσης του αέρα και του φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης, με την ταυτόχρονη διατήρηση της δομής και του σχήματος του δέντρου. Με τη μείωση της πυκνότητας του φυλλώματος, μειώνεται η αντίσταση του δέντρου στον άνεμο και συνεπώς αυξάνεται η σταθερότητά του. Για την αποφυγή καταπόνησης του δέντρου και υπερβολικής παραγωγής “λαίμαργων” βλαστών, δεν πρέπει να αφαιρείται πάνω από το ¼ των ζωντανών βλαστών ανά κλάδεμα. Εάν κριθεί απαραίτητη η αφαίρεση μμεγαλύτερου ποσοστού, αυτή πρέπει να γίνει σε διαδοχικά έτη. Η αφαίρεση βλάστησης θα γίνεται και εσωτερικά και εξωτερικά της κόμης, με τρόπο ώστε να διατηρείται η ισορροπία της βλάστησης και στους κλάδους και συνολικά στην κόμη (Εικόνα 1).
Εικόνα 1: Κλάδεμα αραίωσης – οι κλάδοι που αφαιρούνται εμφανίζονται με μπλε χρώμα, τα σημεία των τομών με κόκκινες γραμμές. Δεν πρέπει να αφαιρείται πάνω από το ¼ των ζωντανών κλάδων στο ίδιο κλάδεμα.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ,ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ
Αρθρο 3.8. ΕΠΙΖΗΜΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ4Το topping συνίσταται στην αφαίρεση του άνω τμήματος παλιών δέντρων για την μείωση του ύψους τους, με το κλάδεμα των κάθετων κλάδων σε μεσογονάτια διαστήματα .
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ (η οποία είναι ηπιότερη από την παρέμβαση στην οδό ΣΜΥΡΝΗΣ
Διότι αυτός ο τύπος κλαδέματος των κύριων ή δευτερευόντων κλάδων, είτε για αισθητικούς (μμείωση της θέας, της ηλιοφάνειας κ.λπ.) είτε για λόγους ασφάλειας (ανάπτυξη δέντρων κοντά σε καλώδια), προκαλούν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Μεταξύ των δυσμενών επιπτώσεων του κορυφολογήματος είναι οι ακόλουθες:

  • ανάπτυξη άσχημων, φουντωτών νέων κλάδων, που συνήθως ξεπερνούν σε ύψος τους αρχικούς βλαστούς.
  • μείωση της αισθητικής αξίας, τελικώς, με την αλλοίωση του φυσικού σχήματος του δέντρου.
  • εξασθένηση της δομής του δέντρου, και αύξηση κινδύνου σπασίματος.
  • αύξηση της ευαισθησίας του δέντρου στην σήψη.

Εάν μετά από όλα όσα προανέφερα εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι σωστά έπραξαν τότε εγώ ζητώ συγνώμη.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.