fbpx
18 C
Nea Chalkidona
Τετάρτη, 24/04/2024

    ΜΕ TA ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

    Περί ηθικής και χειραγώγησης

    JJJΤου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ  ΓΚΟΥΝΙΔΗ

    Όταν πριν 28 χρόνια βρέθηκα αυτόπτης μάρτυρας σε ένα σοβαρό περιστατικό με κομματική χροιά, είχα την περιέργεια την επόμενη μέρα να δω τι έγραφαν με οι εφημερίδες  για το συμβάν.

    Έκπληκτος διαπίστωσα ,ότι το ίδιο γεγονός  πέντε διαφορετικές εφημερίδες είχαν πέντε διαφορετικές εκδοχές και μόνο μία κάπως πλησίαζε στην πραγματικότητα.

    Αυτό γεγονός ήταν ένα εκπληκτικό δώρο στην ζωή μου, αφού έμαθα ποτέ να μην εμπιστεύομαι για ένα γεγονός  μια πηγή πληροφόρησης αλλά να κοιτάω τα πράγματα πιο σφαιρικά, έτσι ίσως να πλησιάσω όσο γίνεται την αλήθεια.

    Αφορμή για το κείμενο που γράφω είναι η υπόθεση του Χάρη Τομπούλογλου ενός πολίτη γέννημα θρέμμα της Νέας Φιλαδέλφειας  που η είδηση της σύλληψης του μας σόκαρε όλους .Πιο πολύ, όχι για την είδηση αλλά ο συνδυασμός της είδησης με την άποψη που είχαμε για το πρόσωπο.

    Οι περισσότεροι στην πόλη τον γνώριζαν ως ανιδιοτελή άνθρωπο της προσφοράς, τίμιο δίπλα στον άνθρωπο που δούλευε συνεχώς για να προσφέρει.

    Ξαφνικά μετά το πρώτο σοκ άρχισαν να πέφτουν οι μάσκες (στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι αλλά και αυτοί που περιμένουν στην γωνία για να σε χλευάσουν) έτσι και οι κακεντρεχείς βάλανε δηλητήριο στα βέλη τους και άρχιζαν να εκτοξεύουν αλλά και όσοι έχουν απωθημένα με το σύστημα.

    Είναι ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου να ξεσπά σε λέξεις που έχει απωθημένο, γι αυτό και εντέχνως τα ΜΜΕ σχεδόν υπογράμμιζαν  τις λέξεις όπως ΜΙΖΑ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ αλλά προσθέτανε και το  «Φέρεται  να είπε» πριν συνταχθεί η δικογραφία .

    Λέω εντέχνως γιατί πιστεύω ότι τα ΜΜΕ χειραγωγήθηκαν για κάποιο λόγο που να σας πω την αλήθεια δεν θέλω και να μάθω (είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστεί μόνος του κάποια στιγμή).

    Το να παίζει κανείς με την εικόνα είναι μεγάλη επιστήμη. Σου δείχνουν  ένα απόσπασμα από μια μεγάλη ιστορία .Βλέπεις αυτό το κάτι που είναι τόσο δυνατό (πατάει στις αδυναμίες που έλεγα) και σε πείθουν ότι έτσι είναι και δεν μπαίνεις στην διαδικασία να μάθεις ολόκληρη την ιστορία.

    Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κόσμος όταν εκλογικεύει τα βιώματα του και προσπαθεί να τους βρει πρόθεση, χάνει την ουσία .

    Ο Νίτσε έλεγε ότι «μερικές φορές ακούμε ότι θέλουμε να ακούσουμε ,γιατί ο ψίθυρος των ιδεών που έχουμε είδη συλλάβει επικαλύπτει την πραγματικότητα, η οποία πάντα είναι πιο απλή από την άποψη που σχηματίζουμε για αυτήν.

    Η άσκηση του φιλοσόφου που θέλει να σκέφτεται με σαφήνεια είναι να διορθώνει την οπτική του γωνία ώστε να έχει τη μέγιστη ευρύτητα φάσματος και να μην υποχωρεί στις εύκολες απόψεις.

    Έτσι ενώ βλέπεις την παρακάτω  φωτογραφία αμέσως βγάζεις το συμπέρασμα σου για τρομοκράτες και επεισόδια

    cropAL

    η εάν δεις τη 2 φωτογραφία για καλούς στρατιώτες,

    cropPhoto

    εάν δεις όμως ολόκληρες της φωτογραφίες μάλλον θα αλλάξεις άποψη.

    orALOrPhoto

    Για αυτό θα προτείνω να κρατάτε μικρό καλάθι και βάλτε μέσα τα μαχαίρια.

    Για εμένα το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με την ηθική αλλά από την άλλη σκέφτομαι  για ποια ηθική μιλάμε στην χώρα του ανήθικου;

    Κάποιοι φίλοι μου λένε «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά» και συμφωνώ ας ξεκινήσουμε πρώτα από εμάς από την καθημερινότητα μας, τις συναλλαγές μας, την συμπεριφορά  μας .

    Να μην ζητάμε ρουσφέτια να μην δίνουμε φιλοδώρημα στις εφορίες, πολεοδομίες κ.α προκειμένου να εξυπηρετηθούμε σε βάρος άλλον αθώων που δεν έχουν.

    Να μην παραβιάζουμε την ουρά στο φανάρι. Να μην παίρνουν δωράκια οι δημόσιοι υπάλληλοι για να κάνουν την δουλειά που αμείβονται να κάνουν

    Να μην πετάμε σκουπίδια έξω από το σπίτι μας και όπου θέλουν ας πάνε ,ας μην καπνίζουμε σε δημόσιο κλειστό χώρο μη σεβόμενη τους άλλους ,ας μην ενεργούμε ως πολίτες «στο δικό μου το χωρίο εσύ θα μου πεις τι να κάνω;» ας μην παρκάρουμε σε πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων ,πεζόδρομους. Ας μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των ζώων μας από δημόσιους χώρους, ας καταργήσει η αστυνομία τις δικαιολογίες της ζαρντινιέρας και άλλα πολλά .

    Ας διορθώσουμε όλα αυτά και μετά ελάτε να μιλήσουμε περί ηθικής και ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ.

    Υ.Γ  1. Ηθική «το σύνολο των θεσμοθετημένων  κανόνων  μιας κοινωνίας που καθορίζουν τη συμπεριφορά των ατόμων με βάση το κοινωνικό αποδεκτό, το καλό και το κακό.

            2.  Οι τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες     Κωνσταντίνος Καβάφης

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    Σχετικά άρθρα