fbpx
23 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 16/04/2024

    «Πρωθυπουργός εν αναμονή» ο Τσίπρας

    tsipras financial times

     

    Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενούν οι σε άρθρο τους στο οποίο κάνουν αναφορά στη στροφή -όπως αναφέρουν- του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σκηνή και την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως «πρωθυπουργός εν αναμονή». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αν και ο κ. Τσίπρας έχει αρκετές επικρίσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, «αντίθετα από πολλούς λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της κρίσης, υποστηρίζει ότι είναι ευρωπαϊστής και θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

    «Διακηρύσσει ότι στόχος του είναι να μετασχηματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να τη διαλύσει, και προσπαθεί να πουλήσει αυτό το μήνυμα στο εξωτερικό» αναφέρει η εφημερίδα.

    «Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό new deal εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση» δηλώνει ο κ. Τσίπρας στους FT. H κρίση δεν είναι μόνο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, ή της Πορτογαλίας. Είναι μία δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπληρώνει.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις και το δημοσκοπικό του προβάδισμα οδήγησαν τον κ. Τσίπρα να αλλάξει την εικόνα του και να εμφανιστεί ως «πρωθυπουργός εν αναμονή».

    Παράλληλα, επισημαίνουν την εμφάνισή του στο φόρουμ του ιδρύματος «Αμπροσέτι» στο Κόμο της Ιταλίας και την προσπάθειά του να βελτιώσει -όπως αναφέρουν- τα αγγλικά του «που κάποτε απέφευγε να τα χρησιμοποιεί δημόσια».

    «Θέλουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα και να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μία συμμαχία χωρών της περιφέρειας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να διαλύσουμε αυτό το πλαίσιο του μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας» προσθέτει.

    Oι Finacial Times καταγράφουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση και αναφέρονται με μάλλον ειρωνικό τρόπο στην πρόταση του κόμματος περί διαγραφής χρέους.

    «Το οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, βρήκε μία ιδιοφυή λύση: Σε ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να παράσχουν ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα.

    «Κρίνοντας από τη σκληρή ανταπόκριση των πολιτικών παραγόντων στο φόρουμ Αμπροσέτι, η Ελλάδα δεν θα το βρει εύκολο να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να είναι τόσο γενναιόδωροι. Πολλές κυβερνήσεις ακόμα επικρίνουν την αποτυχία της Αθήνας να πατάξει τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και την κωλυσιεργία της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το άρθρο.

    «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της στροφής του στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεχάσει τη βάση του» εκτιμούν οι Financial Times και καταλήγουν με αναφορά στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

    «Μία εβδομάδα μετά το Αμπροσέτι, γύρισε στην Ελλάδα, στην ετήσια εμπορική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας στους υποστηρικτές του υποσχέσεις ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα μη ανταγωνιστικά προ κρίσης επίπεδα, θα επιδοτήσει ενοίκια και θα παράσχει κουπόνια σίτισης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.»

    “Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες (των ετών του μνημονίου) … και όλοι όσοι απολύθηκαν παράνομα θα πάρουν τις δουλειές τους πίσω!”, είπε ο κ. Τσίπρας, που ακούστηκε περισσότερο σαν τον παλιό του εαυτό» καταλήγει το άρθρο.

     

    πηγή: in.gr

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα