Φαίνεται ότι η διενέργεια ανοικτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών μικρό όφελος έχει για τα οικονομικά του Δήμου Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας παράδειγμα ακραίο ο διαγωνισμός για εξοπλισμό της υπηρεσίας καθαριότητας όπου η επιτευχθείσα έκπτωση είναι μικρότερη του 1% σε μια αγορά μάλιστα όπου η χρηματοδότηση είναι βέβαιη και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η Οικονομική Επιτροπή με την απόφαση της 314/2021 ενέκρινε το 2ο Πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού για την «Προμήθεια εξοπλισμού για την προώθηση της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση» με το οποίο επελέγησαν οι προσωρινοί μειοδότες.
Η προμήθεια του εξοπλισμού* χωρίσθηκε σε 6 κατηγορίες για τις οποίες δόθηκαν χωριστές προσφορές με μικρές εκπτώσεις επί του προϋπολογισμού της διακήρυξης του διαγωνισμού, όπως καταγράφονται στον Πίνακα 1.
Μπορεί η εφαρμοζόμενη διαδικασία να καλύπτει τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ένας ελεύθερος και ανόθευτος ανταγωνισμός, μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν σε ένα ανοικτό διαγωνισμό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες και τη διαφάνεια, αλλά μεγάλη σημασία (όπως στην περίπτωση που αναφερόμαστε) και καθοριστικό ρόλο παίζουν η Τεχνική Μελέτη και οι Όροι της Διακήρυξης.
Υπάρχει ένα ερώτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση: για πιο λόγο προσφορά κατέθεσε μόνο μία εταιρεία ανά κατηγορία εξοπλισμού με συνέπεια να μην λειτουργήσει ο ανταγωνισμός;
Η κατάθεση τόσο μικρής έκπτωσης επισφραγίζει την βεβαιότητα του προσφέροντος ότι θα είναι μειοδότης μη υπάρχοντος ενδεχομένως άλλου ανταγωνιστή.
Στα … σκουπίδια λοιπόν της ανακύκλωσης κατάφερε ο Δήμος να ρίξει τον ανταγωνισμό.
*: Η προμήθεια αφορά μηχανολογικό εξοπλισμού για τη συλλογή και την κομποστοποίηση βιοαποβλήτων και κινητών πράσινων σημείων