fbpx
16.8 C
Nea Chalkidona
Παρασκευή, 29/03/2024

    Οι Μεγάλες Προσδοκίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

    maria-athanasiadou-psixologosΓράφει η Μαρία Αθανασιάδου
    Ψυχολόγος

    Πολλοί άνθρωποι δεν χαίρονται ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μελαγχολούν, κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους και αδημονούν να περάσει ο καιρός, για να ξαναμπούν στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Η αλήθεια είναι, ότι τα παιδιά περιμένουν πως και πως αυτές τις γιορτές, για να ζήσουν το εορταστικό κλίμα, να χαρούν τον στολισμό στο σπίτι και στους δρόμους, να παραλάβουν τα δώρα από τον «Άγιο Βασίλη».

    Τι συμβαίνει, όμως, με τους μεγαλύτερους ηλικιακά; Τι μπορεί να είναι αυτό, που μας ρίχνει την αυτές τις άγιες ημέρες;

    Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και ποικίλοι:

    • Οι οικονομικές δυσκολίες μας έχουν περιορίσει το πεδίο δράσης, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Στις γιορτές αυτό φαντάζει πιο επώδυνο, γιατί δεν μπορείς να πας μία εκδρομή, δεν σου είναι εύκολο να αγοράσεις δώρα για τους αγαπημένους σου, δεν είναι εφικτό να βγεις να διασκεδάσεις με τους φίλους σου.
    • Η μοναξιά και η απουσία φίλων ή συντρόφου βιώνεται πιο έντονα, επειδή αυτή η εορταστική περίοδος είθισται κάποιος να την περνά με οικογένεια και αγαπημένα άτομα. Αυτό επιφέρει μία μεγαλύτερη θλίψη και το συναισθηματικό κενό διογκώνεται.
    • Ο καταναγκαστικός χαρακτήρας των εορταστικών συνηθειών ενδεχομένως να λειτουργεί ως «θηλιά» για τους ανθρώπους, που δεν αντέχουν εύκολα την πίεση. Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλά «πρέπει», όπως «πρέπει να κάνω το τραπέζι στους συγγενείς», «πρέπει να είμαι χαρούμενος», «πρέπει να αγοράσω δώρα», «πρέπει να στολίσω», κ.ο.κ.. Αυτή υπερ-φόρτωση προκαλεί στον άνθρωπο υπερβολικό άγχος, ματαίωση και συναισθηματικό αδιέξοδο.

    woman-depressed-holiday-table

    Και όλα τα παραπάνω βασίζονται σε μη Ρεαλιστικές και υπερβολικά Αυστηρές Προσδοκίες, που η κοινωνία έχει πλάσει στο πέρασμα των χρόνων και σε αυτές έχουμε εγκλωβιστεί οι περισσότεροι από εμάς. Πολλά από αυτά, που κάνουμε, δεν μας αρέσουν ή δεν μας αντιπροσωπεύουν, αλλά εντούτοις τα ασπαζόμαστε, σαν να μην μπορούμε να διαφοροποιηθούμε και να νιώθουμε καλά με αυτό.

    Τι καλό μπορούμε να κάνουμε, για να περάσουμε όσο γίνεται πιο χαλαρά τις Γιορτές και πιο κοντά στα δικά μας «θέλω»;

    • Κατανοήστε, ότι οι απαιτήσεις των εορτών είναι περισσότερο ένα κατασκεύασμα και όχι μία πραγματική, ρεαλιστική μας ανάγκη. Το νόημα των Χριστουγέννων έχει τις βάσεις του στην αγάπη και όχι στην υλο των καταναλωτικών μας αναγκών.
    • Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να κάνει ό,τι του βγαίνει. Εάν σας βγει να μείνετε μόνοι, κάντε το. Εάν έχετε την όρεξη να δείτε φίλους και να περάσετε τις ημέρες με κόσμο, επίσης είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιώξετε. Μην μπαίνετε σε καλούπια. Το ζητούμενο είναι να καλύψετε τις βαθύτερες επιθυμίες σας και όχι μόνο τις κοινωνικές υποχρεώσεις, που οι τρίτοι σας επιβάλλουν.
    • Εάν θέλετε να κάνετε δώρα στα αγαπημένα σας άτομα, φροντίστε να καλυφθούν από το χρηματικό ποσό, που μπορείτε να διαθέσετε. Δεν έχει αξία το κόστος και η βαρύτητα του υ δεν περιορίζεται στο είδος, αλλά στην κίνηση και μόνο. Το πιο σημαντικό είναι να προσφέρετε αυτό που αντέχει η τσέπη σας. Όσοι σας αγαπούν πραγματικά, θα το εκσουν πολύ παραπάνω.
    • Μην μιλάτε συνέχεια για την θλίψη, που ενδεχομένως να σας προκαλούν οι γιορτές. Αφήστε τον εαυτό σας να αναπνεύσει και να αποστασιοποιηθεί από τον όποιο αρνητισμό. Μπορεί να αισθάνεστε προς στιγμήν, ότι εκτονώνεστε, αλλά χωρίς να το καταλαβαίνετε η θλίψη και η μελαγχολία γίνεται ένα με εσάς. Αλλάξτε το, όσο μπορείτε. Μπορεί να μην σας αρέσουν οι γιορτές, αλλά δεν θα σας βοηθήσει να το υπενθυμίζετε συνέχεια στους εαυτούς σας. Κάντε ό,τι σας δίνει λίγη χαρά και ανακούφιση. Δεν θέλετε να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες, επειδή είναι γιορτές; Μην τις αλλάξετε! Εάν αυτό σας ευχαριστεί και σας προσδίδει ασφάλεια, συνεχίστε κανονικά την καθημερινότητα σας.
    • Επικεντρωθείτε σε αυτά, που έχετε και μην σταθείτε σε αυτά, που σας λείπουν. Δεν θα αλλάξει κάτι και μετά τις γιορτές. Ό,τι σας λείπει τώρα, θα σας λείπει και μετά. Γιατί να του δώσετε μεγαλύτερες διαστάσεις; Ο καθένας είναι καλό να χαίρεται αυτά που διαθέτει. Δεν μπορούμε να κλαίμε πάντα για αυτά που δεν έχουμε. Και η πραγματικότητα είναι, ότι πολλοί λίγοι έχουν όλα αυτά, που επιθυμούν. Σε κάθε άνθρωπο κάθε χρονιά του λείπει κάτι.
    • Μείνετε στο εδώ και το τώρα. Μπορεί στο παρελθόν να είχατε ζήσει πιο χαρούμενα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Να είμαστε ευγνώμονες, εάν το έχουμε καταφέρει. Δεν είναι κάθε χρονιά το ίδιο. Να λέμε να είμαστε καλά να ζήσουμε ακόμα καλύτερα το αύριο.
    • Στην αλλαγή της χρονιάς είναι σημαντικό να υποδεχθούμε το νέο έτος με ελπίδα και θετικότητα και όχι με αρνητική ματιά. Ναι σίγουρα τα πράγματα μπορεί να είναι αντικειμενικά δύσκολα, αλλά θα βάλουμε και εμείς το χεράκι μας να ομορφύνουμε την καθημερινότητα μας με πινελιές χαράς και ευχαρίστησης. Το πείσμα προς το θετικό πάντα βγαίνει σε καλό!
    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα