Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες ανέγερσης και αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας Πρέβεζας το οποίο υπέστη ολοσχερώς την έλλειψη και μερική απουσία υποστήριξης το 2007 τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα το 2015 και υπέπεσε με νεροποντή ανέμων μετά την αναστολή της χρηματοδότησης έργων στήριξης και αναστήλωσης του Γιώργου Σμύρη το 2007 στον ποταμό Άραχθο τον οποίο το στήριξε μετά το 1866.

Το θρυλικό γεφύρι Πλάκας του πρωτομάστορα Μπέκα αποτέλεσε το μεγαλύτερο μονό-τόξο σε όλα τα Βαλκάνια και το τρίτο εκείνων της Ευρώπης. Χτίστηκε το 1860 και έκτοτε πάλι καταρρίφθηκε μέχρι το 1866 μετά την ανοικοδόμησή του. Λειτούργησε από παράπλευρη εγκατάσταση τελωνείων κατά την διάρκεια της διασυνοριακής προσέγγισης με την Τουρκία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1880 με την Ήπειρο και την Μακεδονία. Εικάζεται πως στηρίχτηκε με ανθρώπινο ενταφιασμό Τούρκου ή γυναίκας από την γύρω περιοχή. Συνέδεσε τους δύο διασυνοριακούς νομούς Άρτας και Ιωαννίνων Ηπείρου σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από εκείνα ελλείψει των περισσότερων οδών. Υπέστη ελαφρά υπόθαλψη παραπλήσιας έκρηξης πριν το 1943 από Γερμανούς τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όπου και σωζόταν κόγχη με τον άγιο που την προστάτευσε. Διαθέτει επίσης και ευτυχώς ύψος 21 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων διανοίγοντας 3,2 μέτρα από την κορυφή ύψους και προσεγγίζοντας μετά ανάκτηση από πρωτότυπα αυθεντικές πρώτες ύλες.

Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Αθηνών περιεργάζεται την τωρινή πλήρως ολοκληρωμένη αποκατάσταση μετά τον Μάρτιο το 2015 αμέσως μετά την κατάπτωση της γέφυρας από ανέμους και νεροποντή την 1-η Φεβρουαρίου το 2015 υπόβαθρα στον ποταμό Άραχθο τιμώντας και αποδίδοντας για τους ιδρυτές χορηγούς του ιδρύματος από το Μέτσοβο.

Ο ιδρυθείς διαδικτυακός τόπος λειτουργώντας από το πολυτεχνείο Αθηνών μετά το 2015 δέχεται συνεισφορά εθελοντών (http://gefyri-plakas.ntua.gr/node/add/volunteer) και φωτογραφικές αποκαλύψεις κτισμένων τμημάτων και λυμάτων χωροταξικών στοιχείων (http://gefyri-plakas.ntua.gr/node/add/images) και των αρχαιολογικών ιδιοτήτων τους.

Με την επίβλεψη ταξιαρχών αρχιτεκτόνων Χρήστου Ηλιόπουλου και Πέτρου Παπακωστόπουλου τοποθετήθηκε μέχρι το κεντρικό κορυφαίο λίθο κονιάματος όποιος λίθος ανακτήθηκε γύρω και πάνω από το μεταλλικό πρότυπο με την διάρθρωση προέκτασης στηρίζοντας με τα προσχήματα τα οποία θα αφαιρεθούν σε έναν μήνα πρόσθετα παραπληρωματικά κονιάματα.

Η αφαίρεση επιφανειακών προσχημάτων συντάσσεται για την συστολή μετά την σταθεροποίηση και την στερεοποίηση των πρώτων υλών και άνοδο αντοχής τελικά τοποθετημένου κονιάματος τον ερχόμενο μήνα μετά την επαφή τους.

Η διατήρηση και η σταθερή προσμονή στην θέση Δυτικής έναρξης της γέφυρας αποδόθηκαν από τον συντονιστή του έργου κ. Πέτρο Παπακωστόπουλο στις εργασίες της συντήρησης επίκουρου μηχανικού αρχιτέκτονα και συναδέλφου του Γιώργου Σμύρη το 2007 για αναστολή τους.

Ο Αρχιτέκτων Μηχανικός από το Ε.Μ.Π. Δρας Γιώργος Σμύρης

Ο πρώην υπουργός Εθνικών μεταφορών και υποδομών, δικτύωσης και συγκοινωνίας της κυβέρνησης αναδόχου και αρχικής μέριμνας έργου κ. Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι:

«Είναι μεγάλη στιγμή, να ξαναβλέπουμε το γεφύρι της Πλάκας όρθιο όπως ήταν, να έχει κατασκευαστεί με την ίδια τεχνική που κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια. Ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερος, τόσο για την συνεργασία πολλών φορέων που ξεπέρασαν και αντιθέσεις και διαφωνίες, αλλά είναι συμβολικό για μας για την ιστορία του τόπου. Ήταν την επομένη ανάληψης της διακυβέρνησης. Και ως συμβολισμό, θα έλεγα βρήκαμε μια χώρα που ήταν πραγματικά κατεδαφισμένη και μια κοινωνία επίσης. Και 4 χρόνια μετά παραδώσαμε μια χώρα που ήταν σε άλλη εποχή, δεν είχε ούτε τα φορτία, ούτε τις αντιθέσεις του 2015 και μια κοινωνία που είχε σταθεί στα πόδια της. Το ίδιο ακριβώς με το γεφύρι που είναι σχεδόν έτοιμο σήμερα.».

Η κ. Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε παρευρισκόμενη από κυβερνητικό εκπρόσωπο ανάληψης ευθύνης και παραλαβής της μελέτης έργου με τον τότε υπουργό κ. Σπίρτζη και Δήμαρχο των Τζουμέρκων Ιωάννη Σεντελέ όπου ευσταθεί το ανορθωμένο μνημείο της γέφυρας ότι:

Ήταν ένα στοίχημα που μπήκε την τρίτη ημέρα της κυβέρνησης. Το γεφύρι έπεσε τότε. Ήρθαμε τότε εδώ, μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη, γιατί η περιοχή είχε καταστροφές από πλημμύρες και μας είχε συγκλονίσει η απογοήτευση των ανθρώπων, όταν έπεσε το γεφύρι. Τότε μπήκε και το μεγάλο στοίχημα. Σήμερα, κερδήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια αναστήλωση, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι παγκόσμιο πρότυπο. Η σημειολογία της περιοχής, είναι το ότι εδώ υπογράφηκε η Συμφωνία της Πλάκας μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων, που συμβολίζει την εθνική ενότητα. Σε αυτό το γεγονός, έρχεται να προστεθεί η σύμπνοια πολλών φορέων, με διαφορετικές στοχεύσεις και πολιτικές αποχρώσεις, που όμως, με ψυχή και ομόθυμα, δούλεψαν για την αναστήλωση του γεφυριού.

Η επιχορήγηση και χρηματοδότηση συμπλήρωσαν το έργο πλήρως και αιρετά από δωρεές από πολίτες και ιδιωτικές συνεισφορές εταιρειών χορηγώντας το σαν των ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και Μύλοι Λούλη Α.Ε. διαμορφώνοντας κοινωφελούς εταιρεία ανεύρεσης του κονδυλίου.

Η ατυχώς φυσική συμφορά καταστροφής του θρυλικού ιστορικού μνημείου το 2015 τον Φεβρουάριο της πρώτης του μέρας στάθηκε επίκεντρο χωροταξικής αυτοψίας εκτενώς θεματικών σχολαστικών ερευνών και μελετών του Ε.Μ.Π. υποσχόμενο την συντελεσμένη του ανέγερση εντός του φετινού φθινοπώρου συνάγοντας την χορηγία αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και δωρεές πολιτών και σωματείων.

Συνεργάστηκαν στενά και δραστήρια οι δρας Δημήτρης Καλιαμπάκος, Εμμανουήλ Κορρές, Γιώργος Σμύρης, Δημήτρης Σταθάς, Κωνσταντίνος Σπυράκος, Χρήστος Γαντές, Μιχάλης Καββαδάς, Ανδρέας Γεωργόπουλος, Έλένη Μαΐστρου, Μαρία Σταθοπούλου, Έλευθερία Τσακανίκα, Νίκος Μάμασης κ.α.

1
2
3
Προηγούμενο άρθροΧριστούγεννα 2019: Η Αθήνα πλημμυρίζει με δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις όλο τον Δεκέμβριο
Επόμενο άρθροΕντυπωσιακή φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.