Αρχική +PLUS GOSSIP Το προηγούμενο καθοδηγεί το επόμενο για τα γυμνάσια για τους έφηβους της...

Το προηγούμενο καθοδηγεί το επόμενο για τα γυμνάσια για τους έφηβους της χώρας

Έρευνα που συντάχθηκε από δημοσκόπηση 1.370 έφηβων μαθητών γυμνασίων της Μαγνησίας και Βόλου από 13 μέχρι 15 ετών καταδεικνύει τις σχέσεις των εξαρτήσεων τις οποίες αναπτύσσουν από πολύ νεαρή ηλικία των 11 χρονών τις οποίες διατηρούν κατά τα επόμενα γυμνασιακά χρόνια διαμορφώνοντας τον τρόπο καθημερινής ζωής από ενηλίκων.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Πιλότος» συμπεριέλαβε 1.370 εφήβους από γυμνάσια της Μαγνησίας συμμετέχοντας στην δημοσκόπηση αποδεικνύοντας το 3% από καπνιστές κάνναβης τόσο τσιγάρων καπνού καθημερινά τόσο περιστασιακά διανέμοντας τα ανώνυμα ερωτηματολόγια σε 13 γυμνάσια της περιοχής του Βόλου και αλλάζοντας το θέμα αιφνιδιάζοντας πιθανό διαγώνισμα των καθηγητών.

Το 3% από το δείγμα των εφήβων απάντησαν πως καπνίζουνε τακτικά καθημερινά και το 3% καπνίζουνε περιστασιακά επιπλέον το 3% κάνναβη και το 10% έχουνε δοκιμάσει το κάπνισμα αναβάλλοντας το αόριστα και αφήνοντάς το για το παρελθόν αθροίζοντας το 16% εφήβων των καπνιστών από 13 μέχρι 15 χρονών από την Μαγνησία.

Ο λόγος υπεκφυγής καθημερινότητας έρχεται δεύτερος από εκδήλωση περιέργειας για το κάπνισμα και οι συχνότεροι τόποι του από το δείγμα των μαθητών υπήρξαν οι και τα πάρκα επακολουθώντας καταστήματα δημόσιας συνεστίασης και κοινωνικής συγκέντρωσης και το σχολείο από το σπίτι.

Το 10% πίνουν οινόπνευμα κάθε δεκαπενθήμερο και το 20% κάθε Σαββατοκύριακο με Παρασκευή όποτε δηλώνεται συχνότερα κατανάλωση.

Οι νεώτεροι από την Ελλάδα δείχνουν συχνά εθισμένοι και σε πολλές άλλες εξαρτήσεις και τις συνήθειες από το κάπνισμα. Καθότι το 20% των εφήβων δήλωσαν πως παίζουν τυχερά παίγνια ωστόσο το 80% αυτών παίζουν επίσης ηλεκτρονικά παιχνίδια προσβάσιμα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις φορητές συσκευές.

Το 18% παίζουν τυχερά παιχνίδια κάθε εβδομάδα ενώ το 65% κάθε δεκαπενθήμερο δαπανώντας περισσότερο 10,0 € από καθεμία. Τα κορίτσια παίζουν πιο συχνά παιχνίδια καταμέτρησης και απαρίθμησης ενώ τα αγόρια ηλεκτρονικά παιχνίδια συσχετισμένα με τα αθλήματα από την θεματολογία τους.

Το 99% διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 95% κατέχουν τηλέφωνα απασχολώντας για μέχρι 2 ώρες από το 45% και μέχρι τις 5 ώρες το 25% και για πάνω από 6 ώρες το 12% καθημερινά.

Η επίβλεψη από κηδεμόνα παρατηρείται σπάνια με το 25% και λείπει για το διαδίκτυο από το 32%. Οι έφηβοι περνούν μέχρι 2 ώρες διαδικτυακά κατά το 37% και μέχρι 5 ώρες κατά το 33% και για πάνω από τις 5 το 18% ημερησίως.

Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν με το πόρισμα των αποτελεσμάτων ότι «καταδεικνύουν την ανάγκη ανάπτυξης και συστηματικής εφαρμογής προγραμμάτων ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στο μαθητικό πληθυσμό, για διαφορετικές μορφές εξάρτησης. Οι συνεργασίες μεταξύ φορέων και οργανισμών, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε ερευνητικό επίπεδο, ο σχεδιασμός συστηματικών παρεμβάσεων από περισσότερους φορείς, μεταξύ των οποίων οι σχολικές κοινότητες, η εκπαίδευση των γονέων και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου είναι μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες που χρειάζεται να αναληφθούν. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα θα αποτελούσε η διαμόρφωση ενός δικτύου όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων με τα θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, καθώς και η διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου δράσης.».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version