Αρχική ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ Τοποθέτηση Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρου στη συνεδρίαση του...

Τοποθέτηση Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 20/10/2021 για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μπάλλος»

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία από την αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρου στην της 20ης Οκτωβρίου 2021 του Δημοτικού Συμβουλίου: 

«Αγαπητοί συνάδελφοι, δημοτικοί σύμβουλοι, φίλες και φίλοι συμπολίτες, 

πολύ κουβέντα και δικαίως έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μπάλλος» σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση και στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Όπως όλοι θα είδατε στα δελτία ειδήσεων, θα διαβάσατε  σε έγκυρες και μεγάλες ιστοσελίδες, αλλά και θα βιώσατε, δεν μιλάμε απλά για μία έντονη βροχόπτωση, αλλά για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στο έλεος του οποίου βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, γέφυρες, δρόμοι, σπίτια κλπ.

Για τον Δήμο μας συγκεκριμένα στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού STAR της Παρασκευής 15/10, ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής, Γ.Γ. Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή ανέφερε: “Στη Νέα Φιλαδέλφεια έπεσαν σε λίγη ώρα 100 χιλιοστά βροχής. Δεν μπορεί να γίνει απορροή τόσο μεγάλου όγκου νερού”.

Για να έχουμε εικόνα για αυτά που υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν τα αναφέρω όλα αυτά σαν κάποιου είδους δικαιολογία, απλά οφείλουμε όλοι μας να θέτουμε τα πράγματα σε μία πραγματική βάση και να μην λαϊκίζουμε ακραία μόνο και μόνο για να πλήξουμε τον Βούρο και τον κάθε Βούρο…

Να ξεκαθαρίσουμε επίσης κάτι με πλήρη τιμιότητα και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Ποτέ δεν είπαμε ως Δημοτική Αρχή ότι όλα μας στην πόλη μας δουλεύουν ρολόι. Το αντίθετο. Συνεχώς αναφέρω, σε συνεντεύξεις μου και σε δημόσιες τοποθετήσεις μου πως στην πόλη μας πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Και να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας πως θα γίνουν κατά την διάρκεια αυτής της θητείας πολλά περισσότερα από ότι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Ας ξεκινήσουμε με τα σχολεία.

Ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019 είχαμε επισημάνει πως οι σχολικές μας εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σύγχρονων σχολείων. Σχολείων του 2021.

Να πούμε όμως και να τονίσουμε όλοι μαζί για να το ακούσει και ο τελευταίος πολίτης,  πως κανένας, μα κανένας Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να χτίσει καινούριες σχολικές μονάδες, ούτε καν πρόσθετες πτέρυγες σε ήδη υπάρχουσες δομές. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν αποκλειστικά οι Κτ.Υπ. (ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ) που αποφασίζουν αν και πότε θα πραγματοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα.

Ο Δήμος, ωστόσο, έχει – και οφείλει να την εξαντλήσει – τη δυνατότητα να πιέσει, να ζητήσει, να απαιτήσει να προχωρήσουν τέτοιου είδους έργα.

Το κάναμε ως Δημοτική Αρχή; Θα απαντήσω με συγκεκριμένα στοιχεία.

17 Ιανουαρίου 2020 λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο των κτιριακών Υποδομών στην έδρα της εταιρείας. Μαζί μου ήταν ο Αντιδήμαρχος τεχνικός Υπηρεσιών Δημήτρης Κανταρέλης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Τάσος Κωνσταντινίδης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του προέδρου φυσικά της ΚΤΥΠ κ. Κατσίπου, ο διευθ. σύμβουλος κ. Γιάνναρης και ο γενικός διευθυντής έργων κ. Κυριαζόπουλος.

Ποια ήταν τα θέματα που θέσαμε στο τραπέζι;

–       Οι ακατάλληλες αίθουσες του 1ου ΕΠΑΛ

–       Όλα τα ζητήματα που απασχολούν το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, τονίζοντας την απαράδεκτη κατάσταση με τις λυόμενες αίθουσες.

Παρένθεση. Αυτά δεν τα αναφέρω τώρα. Υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου του Δήμου μας με ημερομηνία 17/01/2020, που στάλθηκε σε πανελλαδικά και τοπικά ΜΜΕ και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου μας.

–       Επίσης σε εκείνη την συνάντηση είχαμε θέσει προβλήματα που αφορούσαν το νεόκτιστο 1ο δημοτικό σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, το γνωστό σε όλους μας Σπαθάρη (καθίζηση τμήματος του προαυλίου, τεχνικά προβλήματα στην πυρασφάλεια κλπ).

Δεύτερη συνάντησή μας. Λίγες μόλις ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 14/02/2020 βρέθηκα προσωπικά ο ίδιος  και πάλι στα γραφεία της ΚΤΥΠ, μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντινίδη, τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ κ. Πετρίδη, τον τότε διευθυντή του 1ου ΓΕΛ κ. Καλουδιώτη και την πρόεδρο του συλλόγου γονέων του 1ου ΓΕΛ κ. Σγαρδέλη.

–       Συζητήσαμε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας.

–       Για την διαδικασία σύνταξης μελέτης για την ανέγερση της νέας πτέρυγας του 1ου ΓΕΛ καθώς και ζητήματα που απασχολούν το 1ο ΕΠΑΛ.

Τρίτη συνάντησή μας με τις ΚΤΥΠ.

Όπως ανακοινώσαμε με επίσημο δελτίο Τύπου στις 17/07/2020, βρέθηκα μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντινίδη στις ΚΤΥΠ και θέσαμε τα παρακάτω θέματα:

–       Την πορεία των εργασιών στο 3ο Γυμνάσιο – 3ο Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας,

–       Για το που βρίσκεται το θέμα όσον αφορά τη νέα πτέρυγα του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας,

–       Η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή νέων αιθουσών στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ (ζητήσαμε τουλάχιστον έξι (6)).

Και σε αυτή τη συνάντηση ήταν παρόντας ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Γενικός Διευθυντής έργων των ΚΤΥΠ.

Αυτά τα «ολίγα»… εντός πολλών παρενθέσεων για την πίεση που έχει ασκήσει ή ασκεί αυτή η Δημοτική Αρχή για ζητήματα σχολικής στέγης.

Πέραν αυτών κατά την διάρκεια του 1ου εγκλεισμού (lock down) προχωρήσαμε σε σειρά εργασιών σε αύλειους χώρους σχολικών συγκροτημάτων της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

Ενώ ήδη επί θητείας του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κανταρέλη, καταγράψαμε σε συνεργασία με όλους τους διευθυντές των σχολείων της πόλης μας τις ανάγκες τους, ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ περίπου, αποκατάστασης ζημιών και ζητημάτων που εκκρεμούσαν εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Αυτή η εργολαβία ξεκίνησε τις εργασίες της το καλοκαίρι πριν μερικούς μήνες επί Αντιδημαρχίας κ. Κοσκολέτου και συνεχίζεται σήμερα με Αντιδήμαρχο τον κ. Γεωργαμλή.

Ήδη εκτελούνται σημαντικότατες εργασίες που θα αλλάξουν κατά πολύ την εικόνα των σχολείων μας. Και όπως αντιλαμβάνεστε τέτοιου είδους εργασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα. Απαιτείται κάποιος χρόνος.

Όμως πλέον είμαι πεπεισμένος ότι σε λίγους μήνες η βελτίωση θα είναι παραπάνω από αισθητή.

Σταματήσαμε σε αυτά; Όχι, όταν τα θέματα αγγίζουν την ασφάλεια των παιδιών μας, διεκδικούμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.

Για αυτό το λόγο σε συνεργασία με τον κ. Λέκκα Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακής Πολιτικής, και τον κ. Κοσκολέτο, υποβάλλαμε στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» το φάκελό μας για την πρόσκληση 10 – ύψους 500.000€ για σχολεία και αθλητικούς χώρους της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία ανταλλαγής κάποιων στοιχείων που ζητήθηκαν και εκτός απροόπτου σε λίγες ημέρες ή το αργότερο εντός Νοεμβρίου θα έχουμε την απόφαση ένταξης με το ώριμο και έτοιμο για άμεση δημοπράτηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει λύνονται οριστικά μέσω αυτού, χρόνια προβλήματα των σχολείων και των ανοιχτών χώρων άθλησης σε όλη την πόλη, σε όλο το Δήμο μας.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΑΣ Σ7)

Θα αναφερθώ επίσης στο αντιπλημμυρικό που αφορά το συλλεκτήρα Σ7.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συμπολίτες, να επαναλάβω πως και για αυτό το θέμα, σε κάθε σχεδόν συνάντησή μας με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, έχουμε πιέσει με όλες μας τις δυνάμεις.

Το αποτέλεσμα αυτού ήταν στη του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2020 να συζητηθεί και να υπερψηφιστεί η έγκριση σκοπιμότητας ένταξης των έργων «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ – ΕΡΓΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΑ Σ7» προϋπολογισμού 3.850.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%».

Ακολούθησε όπως ανακοινώθηκε επίσης με επίσημο δελτίο Τύπου στις 17/05/2021 η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του συγκεκριμένου μεγάλου για την πόλη μας αντιπλημμυρικού έργου, προϋπολογισμού 4.774.000 ευρώ, όπου με ικανοποίηση ακούσαμε τον κ. Πατούλη να αναφέρει πως και για εκείνον «αποτελεί προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών. Η αποτελεσματική θωράκιση των πόλεων της Αττικής είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε».

Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες δημοτικοί σύμβουλοι, φίλες και φίλοι, κάνεις από εμάς τουλάχιστον, ποτέ δεν είπε ότι υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, που θα λύσουν προβλήματα που έρχονται από το μακρινό παρελθόν μόλις σε 24 μήνες θητείας, εκ των οποίων τους 18 μας «συντροφεύει»… ο Κορωνοϊός…, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Η δημοτική μας αρχή δεσμεύθηκε για σκληρή δουλειά, και αυτό κάνουμε. Και να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας πως στο τέλος αυτής της πορείας κάτι καλό θα έχουμε πετύχει.

Σας ευχαριστώ θερμά».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version