Γράφει ο Παναγιώτης Γκουνίδης
Δασοπόνος (Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος)
Ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα που έχει την τύχη να είναι προικισμένη με το υπέρτατο αγαθό, το φυσικό περιβάλλον. Και όμως στον τόπο αυτό, το πράσινο είναι ουσιαστικά υπό διωγμό. Ο δήμος στον οποίον κατοικούμε, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η αιτία ίδια, από όποια πλευρά και να το δει κάποιος. Βασικός λόγος είναι το ότι αναλαμβάνουν καίριες θέσεις άνθρωποι που δεν έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν το έργο για το οποίο επιλέχτηκαν και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη θέλησης, άλλα κυρίως στην έλλειψη ικανότητας. Μια τέτοια κατηγορία αποτελεί και το πράσινο, γενικά.
Το αστικό πράσινο και η Διαχείριση πρασίνου, δεν είναι μια απλή υπόθεση στην οποία μπορεί να εντρυφήσει με απόλυτη επιτυχία ο καθένας, αφού δεν είναι μόνο ο καλλωπισμός και η καθαριότητα. Το αστικό πράσινο προσφέρει στην κοινωνία τα εξής
- Περιορισμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης
- Θετική επίδραση στις συνθήκες μικροκλίματος
- Εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα
- Αντιανεμική προστασία
- Συγκράτηση εδαφών
- Μείωση του θορύβου
- Καταπολέμηση της σκόνης
- Προστασία της βιοποικιλότητας
- Αισθητική βελτίωση
Πέρα αυτών προσφέρει επιπλέον, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, υγεία, εκπαίδευση, αναψυχή, εργασία, αύξηση της αξίας των ιδιοκτησιών, παραγωγή υλικών αγαθών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να χαράσσουμε πολιτικές τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες, για την δημιουργία και για την προστασία του. Το πράσινο είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και η αειφορική διαχείριση του, «ευαγγέλιο» για τους χειρισμούς μας. Σε μια ανθρώπινη κοινωνία πρέπει να φροντίζουμε όχι μόνο για τι δικό μας παρόν άλλα και για το μέλλον τον παιδιών μας και εγγονιών μας.
Πολιτική πρασίνου σημαίνει περιβάλλον, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, παραγωγή ενέργειας από οργανικά υπολείμματα.
Εάν θέλετε έναν τέτοιο κόσμο, διεκδικήστε να γίνει με τους ικανότερους και όχι με τους «ομορφότερους». Η επιλογή είναι στα χέρια σας.
Υ.Γ Όταν θα κυκλοφορεί η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Φεβρουαρίου, θα βρίσκομαι στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να ζήσω μια ιστορική για εμένα στιγμή, την διαμόρφωση του κήπου της Σχολής. Στο επόμενο τεύχος θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα αποκλειστικές φωτογραφίες και πληροφορίες για τις αλλαγές που γίνονται εκεί.