fbpx
10.7 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 23/01/2025

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    O Kώστας Δουζίνας δεν είναι τυχαίος. Πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Πρόεδρος του Ινστιτούτου « Ν.Πουλαντζάς » και Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έχει άποψη για τις Ελληνικές, Ευρωπαϊκές και Βρετανικές εξελίξεις. Γι αυτό και μου έκανε εντύπωση ένα άρθρο του για τον « νεανικό σεισμό » στην Μ. Βρετανία που η δυναμική του θα ανέτρεπε τους συσχετισμούς υπέρ των Εργατικών. Στο άρθρο που γράφτηκε στις 4-12 , σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τις εκλογές που έγιναν, σημειωνόταν «.. Ο Κόρμπιν άνοιξε τη συζήτηση για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Στις επόμενες δέκα μέρες ο ηγέτης των Εργατικών πρέπει να  πείσει τους νέους ξανά ότι μόνο ο σοσιαλισμός προστατεύει το μέλλον τους. Αν το πετύχει, θα αλλάξει τη Βρετανία και την Ευρώπη…».  Απ΄ότι φαίνεται, κάποιες τέτοιες εκτιμήσεις και προσεγγίσεις πρέπει να είχε διαβάσει και ο Α. Τσίπρας και δήλωνε ότι οι εκλογές στην Μ. Βρετανία θα σημάνουν την αλλαγή υπέρ των δυνάμεων του Σοσιαλισμού. Και τότε άνοιξαν οι κάλπες…

    Τι ανέδειξαν λοιπόν οι κάλπες; Ανέδειξαν θριαμβευτή ένα καραμπινάτο, επικίνδυνο λαϊκιστή, μια απόλυτη κυριαρχία των Συντηρητικών με ποσοστό 43.6% και τους Εργατικούς να βρίσκονται στην πιο δεινή θέση των τελευταίων δεκαετιών , συγκεντρώνοντας 60 έδρες λιγότερες. Οι Συντηρητικοί πήραν πολλούς ψηφοφόρους για πρώτη φορά και οι Εργατικοί έχασαν προπύργιά τους στον Βορρά και στην Κεντρική Αγγλία. Απ΄ότι φαίνεται, ο προσδοκούμενος « νεανικός σεισμός» δεν είχε τα Ρίχτερ που χρειάζονταν. Μάλιστα ας μου επιτραπεί να αμφισβητήσω στοιχεία που διαβάζω σε άρθρα αναλυτών για τα ποσοστά που πήραν οι Εργατικοί στις μικρότερες ηλικίες ( 18-24: 57%, 25-34: 55%, 35-44%). Αν αυτά τα στοιχεία ίσχυαν, ποτέ οι Συντηρητικοί δεν θα συγκέντρωναν 43.6%. Γι αυτό καλό θα ήταν να μην γράφονται σχόλια και εκτιμήσεις σαν την περίφημη, ότι ο Κόρμπιν μεν έχασε, ο αριστερός του λόγος του όμως έχει απήχηση στους νέους. Ας το πούμε απλά: Ο Κόμπιν και ο αριστερός του λόγος συνολικά συνετρίβησαν. Αν δε δεν προσέξουν οι Εργατικοί μπορεί να θυμηθούν πάλι την εποχή Θάτσερ που είχαν να δουν Κυβέρνηση…18 ολόκληρα χρόνια.

    Οι βασικές αιτίες που οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στους Εργατικούς ήταν η παρουσία του Κόρμπιν, η απελπιστικά ασαφής θέση για το BREXIT και η Οικονομική του Πρόταση. Σύμφωνα με την μέτρηση της OPINIUM, αυτοί που εγκατέλειψαν τους Εργατικούς κατά σειρά που αναφέρονται οι αιτίες συγκεντρώνουν ποσοστά 37%, 21%, 6%. Ο Κόρμπιν φερόταν σαν να βρισκόταν σ΄άλλη χώρα. Όλοι έβλεπαν την ιδεοληψία του και την αδυναμία του να αντιληφθεί τις διεργασίες της Βρετανικής Κοινωνίας. Τέσσερα χρόνια  μια χώρα ταλανίζεται για το BREXIT ή όχι και όταν ήρθε η ώρα , θεώρησε ότι αυτό το θέμα είναι υπερεκτιμημένο! Εξέπεμψε ένα θολό μήνυμα για το τι θέλει. Θεώρησε ότι με την μαζική εγγραφή νέων μελών και μια πολιτική που στηριζόταν σε αποκρατικοποιήσεις και φόρους, θα πείσει. Τελικά έπεσε σε τοίχο.

    Ας συνοψίσουμε τα αίτια της εκλογικής καταστροφής: Αδυναμία Κόρμπιν, στρουθοκαμηλισμός απέναντι στις προτεραιότητες και διεργασίες της κοινωνίας, ιδεοληπτικός λόγος, ψευδαίσθηση για την δυναμική των νέων, αυταπάτη ότι γράφοντας μέλη ανατρέπεις πολιτικούς συσχετισμούς, πολιτικός λόγος δεκαετίας ‘ 80. Αυτά είναι τα μηνύματα από την Βρετανία. Ας τα λάβουν κάποιοι και στην Ελλάδα. Γιατί τα αίτια της συντριβής Κόρμπιν, όλο και κάτι μας θυμίζει για το πώς κινούνται κάποιοι στην χώρα.

    Έτσι δεν είναι;

    Ζαχαρίας Ζούπης
    Ζαχαρίας Ζούπης
    Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι σύμβουλος επικοινωνίας - πολιτικός αναλυτής και ασχολείται στον χώρο των πολιτικών, κοινωνικών ερευνών, Διευθύνων Σύμβουλος της Opinion Poll. Έχει εκδώσει δύο βιβλία για την πορεία της χώρας στην Μεταπολίτευση και την Κεντροαριστερά. Γεννημένος το 1961 είχε ενεργή κεντρική πολιτική δράση , ενώ δραστηριοποιείται ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας από το 1990 ,έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικών Επιχειρήσεων .

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα