fbpx
25.1 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 27/07/2024

    Ελεύθεροι χώροι = κοινωνικότητα + ανθρωπιά

    γκουνιδηςγράφει ο Παναγιώτης Γκουνίδης
    Δασοπόνος (Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος)

    Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι για τη συνάθροιση τους χρησιμοποιούσαν τους δημόσιους χώροι (πλατείες), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικότητας και των μεταξύ τους σχέσεων.

     

    Ένα από τα πολλά πράγματα που πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες σ’ αυτόν τον τόπο είναι τη σημασία που έχουν οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, που είναι δυσεύρετοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

     

    Ελεύθεροι χώροι σημαίνει:

     

    Ενίσχυση της κοινωνικής ταυτότητας.

    Οι ελεύθεροι χώροι καθορίζουν και τροφοδοτούν την κοινωνική ταυτότητα μιας περιοχής, ενθαρρύνοντας τον εθελοντισμό και την προβολή των αξιών εντός της κοινότητας.

     

    Δημιουργία γεφυρών.

    Στους δημόσιους χώρους-πλατείες δημιουργούνται γέφυρες μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και ηλικιών – που γίνονται ένα, ανταλλάσσουν απόψεις, δραστηριοποιούνται. Εμπλέκονται με τα κοινά της περιοχής και νιώθουν περήφανοι γι’ αυτήν και υπεύθυνοι.

     

    Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    Με την αξιοποίηση ενός ελεύθερου χώρου μπορούν να αναπτυχθούν μικρής κλίμακας επενδύσεις.

     

    Οι ελεύθεροι χώροι δεν έχουν μέλλον αν δεν είναι προσιτοί και λειτουργικοί για τους ανθρώπους για τους οποίους θα κατασκευαστούν.

    gkounidis1

    Το θέμα είναι τεράστιο, αδύνατον να μπορεί να καλυφθεί σε ένα σημείωμα. Μπήκα όμως στη διαδικασία να γράψω για την εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων, ορμώμενος από τον έντονο προβληματισμό που μου δημιουργήθηκε στο τελευταίο μου ταξίδι στην Νέα Υόρκη, όπου καθημερινά έβλεπα την τεράστια διαφορά νοοτροπίας που υπάρχει σε σχέση με την δική μας.

     

    Είδα να εκμεταλλεύονται κάθε ελεύθερο χώρο που υπήρχε είτε πρόκειται για ελεύθερα οικόπεδα, πλατείες, ή δρόμους (αυξάνοντας το πλάτος πεζοδρομίου ή κλείνοντας εντελώς ορισμένα κομμάτια) προς όφελος της κοινωνικότητας και της ανάπτυξης.

    Μια τεράστια πόλη που όλα λειτουργούσαν άψογα, γιατί; Διότι παντού υπήρχαν κανόνες λειτουργίας και υπήρχε το κατάλληλο σύστημα διασφάλισης της καλής λειτουργίας. Πρώτα από τους ίδιους τους πολίτες, που προσέχουν την ακεραιότητα της δημόσιας περιουσίας, σέβονται τους συνανθρώπους τους και με τις ενέργειες τους να εξασφαλίζουν ένα καλύτερο παρόν για τους ίδιους και μέλλον για τα παιδιά τους. Έτσι δεν παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια, ούτε σε πεζοδρόμους, μαζεύουν τα κόπρανα των ζώων τους, το ίδιο κάνουν και για τα σκουπίδια τους.

    Για ακόμη μια φορά έρχονται εκλογές, ακούμε τις ίδιες ξύλινες φωνές χωρίς ουσιαστικές προτάσεις ή φρέσκες ιδέες, χωρίς ελπίδα για κάτι καινούργιο, για κάτι διαφορετικό.

    Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε την αναγέννηση του Δήμου μας γιατί έχουμε όραμα,όρεξη για δημιουργία και το βασικότερο ,την γνώση να το κάνουμε.

    Εκτελώντας το πρόγραμμα “Ανοικτές Πλατείες ” με μικρό κόστος αλλά με μία άλλη φιλοσοφία διαχείρισης.Όπου είναι καλύτερη χρήση των ελεύθερων χώρων .Να γίνουν πιο λειτουργική ,πιο προσβάσιμη για την κοινωνία .

    Επιτέλους να κάνουμε πλατείες ,ελεύθερους χώρους όπου θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι των εργολάβων και αυτών που λατρεύουν το τσιμέντο.

    Ζηλεύω τις κοινωνίες που σέβονται τους πολίτες και τους αναδεικνύουν. Αν αφυπνιστούμε, ας σηκωθούμε από τις καρέκλες μας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ελεύθερους χώρους για εμάς, τα παιδιά μας, τον συνάνθρωπό μας.

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    Σχετικά άρθρα