fbpx
10.8 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 05/03/2024

  Εξορθολογισμός στο δημόσιο, κατάργηση μνημονιακών διατάξεων: Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

  Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων στο πειθαρχικό δίκαιο καθώς και της πολιτικής επιστράτευσης και την πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη. «Πρόκειται για μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης» τόνισε, μιλώντας στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

   Ο εκδημοκρατισμός στο εσωτερικό της διοίκησης, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σχέση του κράτους με την κοινωνία, η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς όφελος των πολιτών και η επαναφορά όσων ήταν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της εθελοντικής κινητικότητας είναι οι τρεις βασικοί άξονες του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με τον αν. υπ. Γ. Κατρούγκαλο.

  Η μετατροπή των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων ΙΔΑΧ στου δημοσίου σε μόνιμες  δεν αποτελεί τακτοποίηση, αλλά μέτρο εξορθολογισμού και ισονομίας, καθώς είναι εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

  «Όταν εκδημοκρατίζουμε τις σχέσεις στο εσωτερικό ωφελούμε και την κοινωνία, καθώς παύει η λειτουργία του δημόσιου τομέα να είναι αντίθετη στα συμφέροντα των πολιτών» υπογράμμισε.

  Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, κατάργηση των πειθαρχικών και επαναφορά του τεκμηρίου αθωότητας.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθούν η Βουλή και οι αρμόδιοι, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση, τόνισε ότι θα προωθηθεί το κυβερνητικό σχέδιο όπως έχει αποφασιστεί.

  Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε, μιλώντας στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, ότι στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων αορίστου χρόνου που εργάζονται στο στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ σημείωσε ότι η μονιμοποίηση των παραπάνω υπαλλήλων δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και ότι παράλληλα θα βοηθήσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για μία αποδοτική και αποτελεσματική κινητικότητα.

  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα αφορά το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ενώ το ασφαλιστικό τους καθεστώς θα παραμείνει στο .

  Όσον αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων, τόνισε ότι θα επιστρέψουν όλοι στο , θα επιστρέψουν στο υπουργείο που ανήκουν, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να συμμετέχουν και στη «μίνι» κινητικότητα.

  Επίσης, με ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000 επιτυχόντες του να επιλέξουν μία θέση σε ένα από τα υπουργεία που θα δηλώσουν, εντός των επόμενων ημερών, τις άμεσες ανάγκες τους σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη με την οποία πέτυχαν στο ΑΣΕΠ και θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τον διορισμό τους, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόσληψής τους σε κενά του Δημοσίου θα προηγηθεί αυτής του διορισμού τους, σύμφωνα με την προκήρυξη στην οποία πέτυχαν.

  Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την πιλοτική -αρχικώς- εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

  Στην πρώτη φάση, η κάρτα θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται σε ένα εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες απαραίτητες πληροφορίες, για τη χρήση της ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα, που προκύπτουν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

  Ακόμη, με το σχέδιο νόμου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο, με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, όπως η κατάργηση που αφορά την υποχρεωτική , για πειθαρχικά παραπτώματα κλπ., η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, η δημιουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.

  Πηγήleft.gr
  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα