Τη σταδιακή, άλλα άμεση κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και τη διακοπή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, ανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παραλαβής από τον τέως υπουργό Γ.Μανιάτη. Επισημαίνοντας ότι «το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα» έδωσε έμφαση στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αναφερόμενος δε, στα θέματα των διεθνών ενεργειακών σχέσεων τόνισε: «δεν προτιθέμεθα να είμαστε δορυφόροι κανενός». Συνέδεσε δε το συγκεκριμένο θέμα με την αντίδραση της κυβέρνησης χθες στην έκδοση ανακοίνωσης από την ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Ο κ. Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση χρέους δεν είναι στην ουσία κρίση χρέους, το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα, η πραγματική κρίση είναι η παραγωγική διάλυση και υποβάθμιση της χώρας».
«Με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
Πρόσθεσε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να τεθεί τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
«Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά, με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια, όχι κερδοσκοπικά. Αποτελεί το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα» τόνισε ο υπουργός.
Διευκρίνισε ότι θα σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (βρίσκεται στο στάδιο υποβολής προσφορών), όπως και κάθε ιδιωτικοποίηση με ληστρικούς όρους.
Για τα ΕΛΠΕ είπε ότι το ποσοστό του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει στο Δημόσιο, το οποίο θα ασκήσει όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται από τη συμμετοχή του, ενώ ειδικότερα για τον ΔΕΣΦΑ και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πάντως ότι θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις.
Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στην αγορά καυσίμων, καθώς και στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, καθώς στην εξασφάλιση ενέργειας σε προσιτές τιμές για να δουλέψει ανταγωνιστικά η οικονομία και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.
Για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις είπε ότι το υπουργείο θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό, λαϊκό, δημόσιο συμφέρον, τονίζοντας με αφορμή και την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης. «Έχουμε προβλήματα, αλλά είμαστε ισότιμο μέλος και θέλουμε να έχουμε γνώμη» είπε.
Για δε τις ανανεώσιμες πηγές, σημείωσε ότι θα στηριχθούν ιδιαίτερα οι μικροί παραγωγοί, ώστε να γίνει βιώσιμη η επένδυσή τους.
Ο κ. Λαφαζάνης στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στο ΥΠΕΚΑ έγινε μια κανονική και ουσιαστική τελετή παράδοσης, όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, πέρα από τις διαφορές και κατέληξε: «Τα λόγια είναι εύκολα, ελπίζουμε και στην πράξη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».