Το δίλημμα αν θα στηρίξουν την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για έξοδο από τη λιτότητα ή θα «συνεχίσουν να είναι φερέφωνα» άλλης πολιτικής έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνησημετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους. Μάλιστα, έκανε λόγο για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο οι οποίες «δεν μας ξαφνιάζουν» καθώς όπως υποστήριξε «είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σας σύγχυσης».
«Υποχρέωσή μας είναι κάθε μέρα οι πολίτες να γνωρίζουν τι γίνεται στην επίπονη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές υπάρχει ανοιχτή και ξεκάθαρη διαπραγμάτευση» είπε ο μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως ανέφερε ότι αποτελεί «επιλογή επιστροφής στη δημοκρατία. «Η πλειονότητα στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Η λαική εντολή πολλαπλασιάστηκε και ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά, την εντολή για σκληρή και ειλικρινή διαπραγμάτευση θα τηρήσουμε έως τέλους», τόνισε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η στρατηγική αποφέρει καρπούς «παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα βαθιά μέσα στον γκρεμό».
Εντείνοντας την κριτική του ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ η πραγματικότητα ήταν μόλις 592 δισ. ευρώ. 2,7δισ. λιγότερα απ’ότι διαφήμιζε προεκλογικά. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα.
Έκανε λόγο για ανικανότητα καθώς ακόμα και ο νόμος για τις 100 δόσεις που ίσχυσε προεκλογικά έφερε μόνο 70 εκατ. Ευρώ σε 5 μήνες τη στιγμή που μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε ήδη 100 εκατ. Ευρώ.
«Ταυτόχρονα μία δανειακή σύμβαση που έληγε εντός στενών ορίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες και ταυτόχρονα οικονομική ασφυξία. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα πληρώνει από τον προυπολογισμό της. Κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση. Παρά ταύτα η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» είπε.
Αντί για το emai Xαρδούβελη, περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα δική της ευθύνης ανόρθωσης τηw οικονομίας.
Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με την απόφαση της 20ης Φλεβάρη αναγνωρίζεται η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους γιατί αλλιώς είναι αδύνατη η αποπληρωμή του. Θα ανοίξει στην ώρα της. Θα μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα.
«Αυτή είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα διατηρώντας τη χώρα στην Ευρώπη ο άλλος δρόμος είναι η άτακτη υποχώρηση σε όσους έχουν συμφέρον να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο» ανέφερε.
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης:
Κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δηλώσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι αλλάζουμε σελίδα. Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία και πρωταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι o ίδιος ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός που αποφάσισε στις 25 Γενάρη.
Δική μας υποχρέωση είναι κάθε μέρα που περνά οι πολίτες να γνωρίζουν όλα όσα γίνονται, όλα όσα εκτυλίσσονται στην δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας. Η μυστική και προσωπική διπλωματία έχει τελειώσει. Για αυτό και δεν διστάσαμε, το δικό μας σχέδιο, οι δικές μας τοποθετήσεις, να γίνονται αμέσως γνωστές. Αυτή η απλή απόφαση, αυτή η στρατηγική, μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε κοινωνούς των εξελίξεων τους πολίτες της χώρας. Αυτή η επιλογή, ήταν επιλογή επιστροφής της δημοκρατίας.
Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την διαπραγματευτική στρατηγική της νέας κυβέρνησης και καθημερινά μας ζητά να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
Αυτή την λαϊκή εντολή, που ανανεώνεται κάθε μέρα που περνάει, την εντολή να προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή και σκληρή διαπραγμάτευση , την εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας θα την υπηρετήσουμε μέχρι το τέλος. Όπως ακριβώς κάνουμε δύο μήνες τώρα. Και αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μια χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά πεσμένη βαθιά μέσα στο γκρεμό .
Γιατί ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες.
Αλήθειες που δε κρύβονται πια, όσο κι αν κανείς θέλει να ωραιοποιήσει την εικόνα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. Μιλούσε για πλεόνασμα 1,8% το 2014, δηλαδή για 3,3 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι το πλεόνασμα που καταγράφηκε στο κλείσιμο του οικονομικού έτους ήταν μόλις 0,3%, δηλαδή 592 εκατ. 2,7 δις λιγότερα από όσο διαφήμιζε προεκλογικά. Και σα να μην έφτανε αυτό, τα δημόσια ταμεία που αντικρίσαμε μόλις αναλάβαμε, δεν είχαν ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα, αφού το ταμειακό έλλειμμα που παραλάβαμε ήταν της τάξης των 2,5 δισ.
Ταμειακό έλλειμμα που βεβαίως δημιούργησε τόσο η απεγνωσμένη προσπάθειά σας προεκλογικά να αποσταθεροποιήσετε την οικονομία με ένα κρεσέντο κινδυνολογίας όσο όμως και η δική σας ανικανότητα. Αφού ακόμα και ο νόμος για τις εκατό δόσεις που φέρατε προεκλογικά στη βουλή ήταν τόσο ελλιπής που δεν έφερε στα ταμεία παρά μονάχα 70 εκ ευρώ. 70 εκ ευρώ σε 5 μήνες, τη στιγμή που μόνο από τη προ-ρύθμιση του νόμου που ψηφίσαμε εμείς έχει ήδη φέρει 100 εκ ευρώ, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.
Αυτή ήταν λοιπόν η πραγματική εικόνα που αντικρίσαμε στα ταμεία. Και ταυτόχρονα μια σύμβαση που έληγε εντός στενών χρονικών ορίων, με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Και ταυτόχρονα μια πρωτοφανή κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που από το καλοκαίρι του 2014, όταν και διεκόπη η ροή χρηματοδότησης από τους δανειστές, δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.
Παρόλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση που είχατε φροντίσει να δημιουργήσετε, η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Μια συμφωνία ορόσημο με την οποία παρατάθηκε η δανειακή σύμβαση, αλλά ταυτόχρονα κερδήθηκε η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015, καθώς και η αντικατάσταση της περίφημης 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος, με τη λίστα μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Αντί, δηλαδή, για το mail χαρδούβελη, αντί για περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις στο ΦΠΑ και απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει με την συναίνεση των εταίρων ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων. Για να σταματήσουν τα βάρη της κρίσης να φορτώνονται στα συνήθη υποζύγια. Τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους. Για να σταματήσει η διαρκής απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Για να εκκινήσει μια διαδικασία αντιστροφής των καταστροφικών πολιτικών που διέλυσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Με την απόφαση της 20ης Φλεβάρη, όμως, αναγνωρίζεται και η ανάγκη να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διότι χωρίς μια τέτοια παρέμβαση είναι αδύνατη η αποπληρωμή του χωρίς να συντελεστούν ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες κοινωνικές καταστροφές. Θα ανοίξει η συζήτηση στην ώρα της, προκειμένου να καταλήξουμε μέχρι τον Ιούνη σε ένα νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο με τους εταίρους, για να μειωθούν οι στόχοι για τα εξωπραγματικά πλεονάσματα της επόμενης τριετίας, που είναι το άλλο όνομα της σκληρής λιτότητας.
Και αυτή κυρίες και κύριοι Βουλευτές είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα, δηλαδή τέλος στη μνημονιακή πολιτική. Ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων συνθηκολόγηση στις απαιτήσεις των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κέντρων. Η άτακτη υποχώρηση μπροστά σε όσους έχουν προσωπικό ή κοινωνικό συμφέρον να συνεχιστεί η ίδια πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο. Και θέλω σήμερα να απευθύνω ευθέως το ερώτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα;
Ή θα συνεχίσει να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνο των πιο ακραίων πολιτικών και οικονομικών κέντρων της Ελλάδας και της Ευρώπης;
Ως φερέφωνο των εμπνευστών του Μνημονίου;
Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα.
Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό δίλημμα που σήμερα πρέπει να απαντηθεί.
Πρέπει όμως ταυτόχρονα να αποφασίσει η αντιπολίτευση και αν έχουμε ήδη συνθηκολογήσει και υπογράψει μνημόνια, όπως μας λέτε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή ή οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, όπως μας λέτε Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο. Διότι να ισχύουν και τα δύο δεν γίνεται. Αυτές οι αντιφάσεις όμως δεν μας παραξενεύουν. Είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σύγχυσης του πολιτικού προσωπικού που επί μια πενταετία εκτελούσε διαταγές και μαζί εκτελούσε και τον ελληνικό λαό. Μετατρέποντας τη χώρα σε αποικία χρέους.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Την απάντηση όμως στις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης, την δίνει η ίδια η ζωή.
Τη δίνουμε καθημερινά στη σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό.
Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με την πολιτική που υλοποιούμε.
Ας μας πει λοιπόν ο κος Σαμαράς και ο κος Θεοδωράκης:
Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση που δίνει μια ανάσα σε χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τα πάντα την πενταετία της κρίσης;
Είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχει φέρει 100 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και έχει δώσει την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις να δουν φως στο τούνελ των χρεών που συσσώρευσαν με την πολιτική της ΝΔ;
Είναι μνημόνιο το Νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ;
Η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία, που μας γλυτώνει από τις περικοπές στις συντάξεις που εσείς αποφασίσατε, είναι μνημόνιο;
Η άρνηση να αυξήσουμε το ΦΠΑ;
Η λύση που δώσαμε στο πρόβλημα της βιομηχανίας ζάχαρης;
Είναι όλα αυτά παράταση του μνημονίου ;
Κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας αλλά ανευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από μας.
Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Γι αυτό και δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο.
Από οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα που δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι το Μνημόνιο δεν θα ξαναεπιστρέψει.
Απέτυχε και πέρασε στην Ιστορία.
Τώρα έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Σε μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα ανακατανέμουν τα βάρη, που θα αναδιανέμουν εισοδήματα υπέρ των κατώτερων στρωμάτων.
Μεταρρυθμίσεις για την δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού και κοινωνικά ανταποδοτικού.
Η νέα κυβέρνηση είναι η μοναδική που μπορεί να υλοποιήσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις, γιατί αντλεί την δύναμη της από το λαό. Γιατί, εν τέλει, πρέπει σήμερα να πούμε αλήθειες ενώπιον της Βουλής και του λαού. Ποια μεταρρύθμιση έγινε τα πέντε τελευταία χρόνια στη χώρα ; Εκτός αν ονομάζουμε μεταρρυθμίσεις τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, την κατάρρευση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Γιατί μόνο εκεί ξέρατε να χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι και να παριστάνετε τους σκληρούς.
Γιατί, όμως, δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες των ραδιοτηλεποτικών μέσων που ήταν μνημονιακή υποχρέωση; Την ξεχάσατε και εσείς και η τρόικα;
Γιατί δεν προχωρήσατε σε ελέγχους για τη φοροδιαφυγή; Από τα 2062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο τα 25. Σήμερα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων ότι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν όσους αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ, επειδή ήταν στενοί σας συνεργάτες κε Σαμαρά;
Για πόσο νομίζατε ότι θα συνεχιστεί αυτό το αίσχος; Ξέρετε πόσα αιτήματα έχουν κατατεθεί σε Ελβετικές τράπεζες για την παροχή στοιχείων για πρόσωπα ύποπτα για φοροδιαφυγή;
Δέκα μόλις αιτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.
Δεν περίμενα ποτέ ακόμα και στην Καγκελαρία της Γερμανίας να μου τεθεί το ερώτημα: «Έχουμε ζητήσει από τις κυβερνήσεις σας τόσα χρόνια να πάνε στην Ελβετία να γίνει μια νέα συμφωνία, έχουν πάει όλες οι χώρες της Ευρώπης στην Ελβετία και έχουν συνάψει συμφωνίες, μόνο η Ελλάδα δεν έχει πάει. Γιατί; Γιατί;».
Αυτά είναι όμως τα έργα και οι μέρες μιας κυβέρνησης που λεηλάτησε τα χαμηλά στρώματα, τα μεσαία, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, αλλά άφησε στο απυρόβλητο όλους όσοι τα τελευταία χρόνια δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ανενόχλητοι, σαν αυτά που έκανε και ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών, ο δικός σας Υπουργός των Οικονομικών, κύριε Σαμαρά.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς τη δική της λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν άμεσα το πρόσωπο του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας, θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη και θα κάνουν την Ελλάδα μια πραγματικά σύγχρονη χώρα.
Ενδεικτικά αναφέρω τις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού και οινοπνευματωδών που θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα προστατέψει τον ανταγωνισμό.
Την οργανωμένη προσπάθεια για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, ώστε να σταματήσει η χώρα να πληρώνει πρόστιμα εξαιτίας παραβιάσεων και καθυστερήσεων.
Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε τραπεζικά εμβάσματα και off shore εταιρείες.
Την θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
Τον εκσυγχρονισμό για την ηλεκτρονική άμεση απόδοση του ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
Και άλλα πολλά.
Με αυτά τα μέτρα έχουμε την δυνατότητα και να ενισχύσουμε το δημόσιο ταμείο και να δώσουμε ανάσα στην ελληνική κοινωνία.
Για να πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών .
Κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι πια ευρωπαϊκό πολιτικό κεκτημένο.
Και αυτή τη συμφωνία είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε.
Καλώ την αντιπολίτευση να συστρατευθεί σε αυτή την εθνική προσπάθεια, να στηρίξει τη κρίσιμη διαπραγμάτευση, να στηρίξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.
Για να αποκτήσει ξανά η χώρα το κύρος και την ανεξαρτησία της.
Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της όπου και αν βρέθηκε το τελευταίο διάστημα να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας.
Να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί. Να πει απαγορευμένες λέξεις. Αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Αλλά και άλλες δύσκολες λέξεις. Όπως Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις, ακόμα και μέσα στο Βερολίνο. Έπραξα ορθά που τα είπα αυτά κε Σαμαρά ή μήπως θα με συμβουλεύατε να πω και εγώ ουδείς αναμάρτητος ; Αυτή τη γλώσσα θα συνεχίσουμε να μιλάμε, αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.
Έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σήμερα αυτό που ζητάμε είναι το ίδιο να πράξει και κάθε κόμμα στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία. Ζητάμε από τους πολίτες, το λαό, τις κοινωνικές τάξεις –θύματα του μνημονίου- να σταθούν δίπλα μας σε αυτήν τη δύσκολη και σκληρή μάχη, να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, την προσπάθειά μας να σηκώσουμε την πατρίδα και το λαό μας από τη λάσπη των μνημονίων, μια προσπάθεια που δεν αναλογεί μόνο σε μια παράταξη, μόνο σε ένα κόμμα.
Είναι εθνική προσπάθεια αυτή –καταλάβετέ το- και για αυτό έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ.