Η συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες είναι πλέον πραγματικότητα. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης έγινε δεκτό επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
Τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση απετράπησαν, (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ), όπως και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Τελείωσε επίσης το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια. Με αυτό τον τρόπο ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού, καταλήγει το μέγαρο Μαξίμου.
Πριν τη συμφωνία
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον ενημέρωσε ότι αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητούσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.
“Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία μετά τις συνομιλίες με τους βασικούς «παίκτες» για το ελληνικό ζήτημα”, δήλωσε στη μέση της διαδικασίας, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι συναντήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη αποδεικνύονταν παραγωγικές, συντελώντας στην προσέγγιση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
Οι εργασίες του Eurogroup για την Ελλάδα ξεκίνησαν στις 19.00 με αρκετές ώρες καθυστέρηση λόγω των αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων.
Πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στις οποίες μετείχαν εκ περιτροπής ο πρόεδρος το Εurogroup Γερούν Ντείσελμπλουμ, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και ο Γιάνης Βαρουφάκης ώστε να επιχειρηθεί με βάση τις συναντήσεις αυτές να ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο.
Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό». Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε».
Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει «λευκός καπνός» εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο χώρο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα δέκα επιπλέον μίλια της διαδρομής και τώρα αναμένει από τους εταίρους της να τη συναντήσουν, όχι διανύοντας τη μισή διαδρομή αλλά το ένα πέμπτο της διαδρομής που διένυσε η Ελλάδα. «Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα γίνει μια συναδελφική συζήτηση και ελπίζουμε ότι τελικά θα βγει “λευκός” καπνός» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
Στη σημασία να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις χώρες της Ε. Ε. αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ειπωθεί τα πάντα, «τα υπόλοιπα θα τα δούμε».
«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές» είπε ο Β. Σόιμπλε.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
«Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό», κατέληξε.