ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ Η ΠΙΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας “ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.” την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 στο musicafe 1927 στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. κ. Γαβριήλ, ο οποίος και ευλόγησε την βασιλόπιτα συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγγελο της Μητροπόλεως κ. Επιφάνιο, τον Αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου κ. Αλέξανδρο – ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του προϊσταμένου του Nαού και μέλους του συλλόγου μας Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα που απουσίαζε λόγω πανεπιστημιακών υποχρεώσεων – και τον Ιεροδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αλέξιο.
Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία του Συνδέσμου Μικρασιατών παρέστη και ευλόγησε την Βασιλόπιτα ο τοπικός Μητροπολίτης μας.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου μεταξύ άλλων τόνισε:
Σεβασμιώτατε,
Πατέρες της Εκκλησίας μας, αγαπητοί φίλες και φίλοι, Μικρασιάτες και Μικρασιάτισες
Με χαρά σας καλωσορίζω εδώ απόψε, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου μας για το νέο έτος.
Ακόμα μια αφορμή για να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε ευχές για μια χρονιά κατά την οποία πολλές εξελίξεις θα δρομολογηθούν, τις οποίες περιμένουμε με ελπίδα για το καλύτερο.
Για άλλη μια φορά θα κληθούμε να αναλογισθούμε πώς θα μπορέσει ο καθένας μας να ανταποκριθεί στο καθήκον την αλληλεγγύης. Ο χριστιανισμός γέννησε τον ανθρωπισμό. Ο ανθρωπισμός παρηγορεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ανθρωπότητα.
Αυτό θεωρώ πως είναι το μήνυμα για τη Νέα Χρονιά.
Οι δυσκολίες των τελευταίων ετών απέδειξαν πως ο ανθρωπισμός μιλά ακόμα στην καρδιά του Έλληνα. Στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης αναλωθήκαμε στο κυνήγι της ηδονής, από τη σάρκα, το χρήμα και τη δόξα. Το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό, αλλά και μια ευκαιρία για να αντιληφθούμε ότι αλλού βρίσκεται η αληθινή απόλαυση της ζωής. Η αγορά, η κατανάλωση, η μόδα, η διατροφή, η ενδυμασία, η απόλαυση άφησε άχαρη την ψυχή και μια Ελλάδα παραμορφωμένη. Απάνθρωπος βίος, αγενής συμπεριφορά, ατομισμός και αδιαφορία.
Πλέον αξίζει να ξαναθυμηθούμε την ομορφιά της συντροφιάς, τη χάρη της παρέας, την ωραιότητα της φιλίας και της θυσίας για τον άλλον.
Με άλλα λόγια την ευγένεια του πνεύματος που δίδαξαν πριν απ’ όλα με το βίο τους και με τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις δικές τους δυστυχίες οι πρόγονοί μας Μικρασιάτες. Που τις μετέτρεψαν με μεγαλουργία και λάμψη.
Επικαλούμε την αρωγή της προστάτιδάς μας Παναγίας Βουρλιώτισσας για να επικρατήσει στην ταραγμένη αυτήν την περίοδο Μικρασιατική περιοχή μας η λογική και η ευαισθησία και να προκύψει το καλύτερο.
Ας το ευχηθούμε για όλους μας και για τον καθένα χωριστά, υγεία και χαρά.
Τελειώνοντας, και επειδή είμαστε λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα, θα ήθελα να δανειστώ και να κλείσω με την φράση του γνωστού αρθρογράφου George Mathhew Adams: “Η γέννηση του Ιησού Χριστού είναι το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία, επειδή συμβολίζει την εισαγωγή του καλύτερου γιατρικού, αυτού της αγάπης, σε έναν άρρωστο κόσμο”.
Ενός φάρμακου που γιατρεύει καρδιές εδώ και 2015 χρόνια.
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Γαβριήλ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου και το Δ.Σ για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυναν να παραστεί στην εκδήλωση, αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, στους απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων που κατοικούν στη Ν. Φιλαδέλφεια και τη Ν. Χαλκηδόνα και τόνισε το στενό σύνδεσμο Εκκλησίας και Μικρασιατικού Ελληνισμού καθώς και την προστασία και ευλογία της Προστάτιδος και Πολιούχου της Ν. Φιλαδέλφειας της Παναγιάς Βουρλιώτισσας.
Μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου του προσέφερε ενθύμιο δώρο του Συνδέσμου για την παρουσία του στη κοπή της Βασιλόπιτας που ήταν: Mια αυθεντική γκραβούρα του 19ου αιώνα που απεικονίζεται τοπίο από τη “Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας”, το ημερολόγιο 2015 του Συνδέσμου μας με σπάνιες φωτογραφίες από τη “Σμύρνη” πριν την καταστροφή και το βιβλίο του John Freely από τις εκδόσεις Περίπλους, “Μικρά Ασία – Ταξίδι στην Ιστορία της”.
Ο Σεβασμιώτατος ενθουσιασμένος από την ενέργεια αυτή, ευχαρίστησε και πάλι τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ και παρέμεινε για να παρακολουθήσει το υπόλοιπο μέρος της εκδήλωσης.
Με απόφαση του Δ.Σ απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στους:
• Στο μέλος του Συνδέσμου μας κ. Δημήτρη Κουμπιά, γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1943, από γονείς Μικρασιάτες, στη Ν. Φιλαδέλφεια. Σε ηλικία 15 ετών μαθητής ακόμη στη Λεόντειο ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, στην έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Φιλαδέλφεια» και αργότερα στις εφημερίδες “Αθλητικός Κήρυξ” και “Φως των Σπορ”, καθώς και στο περιοδικό “Αθλητικά Χρονικά”. Επαγγελματικά, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία το 1962, όταν –φοιτητής της, τότε, Παντείου– εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία», παρέμεινε μέχρι την 21η Απριλίου του 1967, όταν η εφημερίδα έκλεισε λόγω της δικτατορίας. Υπήρξε ανταποκριτής πέντε επαρχιακών εφημερίδων από το 1966, εργάστηκε στο τμήμα ειδήσεων του ΕΙΡ, μετέπειτα ΕΡΤ. Εργάστηκε σε περιοδικά, ως κειμενογράφος στη διαφημιστική εταιρεία “Γνώμη” και στην οικονομική εφημερίδα “Εξπρές”. Το 1970 πέρασε και πάλι στην ύλη, εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Σημερινά» και στην «Απογευματινή», Τον Ιούλιο του 1975, μετείχε στην ομάδα των δημοσιογράφων που εξέδωσαν την «Ελευθεροτυπία». Αρχισυντάκτης από το 1976 της «εφημερίδας των δημοσιογράφων». Από το 1982 έως το 1986 διευθυντής σύνταξης στο “Έθνος της Κυριακής”. Το 1987 διευθυντής στο “Κάθε Μέρα” και το 1988 σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα “24 Ώρες”. Το 1989 διευθυντής του “Κέρδους” και από το Φθινόπωρο του 1992 διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», έως το 2004. Από το 2005 έως το τέλος του 2008, διευθυντής του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Θέση στην οποία εξελέγη πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία, γεγονός ότι αποδεικνύει την μεγάλη εκτίμηση των συναδέλφων του δημοσιογράφων προς το πρόσωπο του.
• Στο μέλος του Συνδέσμου μας κ. Δημήτρη Βασιλειάδη, γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1922 στην Ανατολική Θράκη από γονείς Μικρασιατικής καταγωγής, ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών. Από το 1924 κατοικεί στη Ν. Φιλαδέλφεια τότε η Φιλαδέλφεια ακόμα χτιζόταν. Φοίτησε στη νομική σχολή για δύο χρόνια και σταμάτησε λόγω της γερμανικής κατοχής. Το 1955 αποφοίτησε από την Ανωτάτη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Παντρεύτηκε την Αναστασία Τριανταφυλοπούλου γνωστή σε όλους μας Τασούλα Βασιλειάδου. Έχει γράψει τα βιβλία “Οι δημιουργοί” και ” Η Νέα Φιλαδέλφεια πριν από 70 χρόνια”. Έχει γράψει πάρα πολλά ποιήματα, τα ποιήματα του αγκαλιάζουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων.
Ο κ. Κουμπιάς και ο κ. Βασιλειάδης ιδιαίτερα συγκινημένοι αναφέρθηκαν στην προσφυγιά και την Ν. Φιλαδέλφεια των παιδικών και νεανικών τους χρόνων, καθώς επίσης και στην ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα του Συνδέσμου Μικρασιατών.
Στη συνέχεια ολοκληρώθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου η κοπή της Βασιλόπιτας.
Κόπηκαν κομμάτια για όλα τα μέλη του Δ.Σ, για την Αντιπρόεδρο Ειρήνη Αμαξοπούλου, για τον Γεν. Γραμματέα Χρήστο Κοπελούσο, για την ταμία Αρετή Παπαδοπούλου, για την Υπεύθυνη Θεάτρου Χαρά Καμπέρη, για την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Άννυ Χατζηνικολάου – Αθανασιάδου, για την υπεύθυνη επικοινωνίας Σοφία Αλεφραγκή, για τον Υπεύθυνο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Γιάννη Τομπούλογλου, καθώς και για εκλεκτούς προσκεκλημένους που παρέστησαν στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση έκλεισε με Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια η νεοσύστατη Χορωδία του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” που αποτελείται κυρίως από παιδιά – μαθητές γυμνάσιου και λυκείου της περιοχής μας, υπό την αιγίδα της καθηγήτριας μουσικής και Αντιπροέδρου κ. Ειρήνης Αμαξοπούλου και με χοράρχη τον Μάνο Μπαρίκο.
Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ευχαριστεί θερμά τους:
• Tον κ. Ηλία Τσουκαλά ιδιοκτήτη του Musicafe 1927 για την φιλοξενία και την μεγάλη προσφορά του στην εκδήλωση μας.
• Την οικογένεια Αντουλινάκη και συγκεκριμένα την κα. Ελένη Χατζηράπτη για την προσφορά της στο δώρο που δώσαμε (μια εικόνα του Χριστού αγιογραφημένη από την ίδια) στην τυχερή που κέρδισε το φλουρί από την πίτα που κόψαμε.
• Το τουριστικό γραφείο Μακρυνόρης για την προσφορά του στο δώρο που δώσαμε (μια εκδρομή για δύο άτομα) στην τυχερή που κέρδισε το φλουρί από τα κομμάτια της πίτας που μοιράσαμε.
• Το δίκτυο Mikrasiatis.gr και τις εκδόσεις Περίπλους για την ευγενική υποστήριξη της εκδήλωσης.
• Τον κ. Χρήστο Αμπατζόγλου για την προσφορά του στη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.
Μεταξύ των προσκεκλημένων διακρίναμε τους:
Νίκη Τρυπιά, Τασούλα Βασιλειάδου, Στέφανο Γατσούλη, Τάκη Αθανασόπουλο, Κούλα Μαΐσνερ , Λάζαρο και Χάρη Τομπούλογλου, Λευτέρη Αντωνόπουλο, Δημήτρη Γαλάνη, Αλέκα Φακίνου, Θανάση Κοσύφη, Μίλτο Παντελιά, Βασίλη Αποστολίδη, Νούλη Βαλάκου, Γιώργο Ψαρούλη, Γιάννη Λεοντίτση, Νίτσα Νικολούλια, Γιάννη Νοταρά, Γιώργο Καραγιάννη, Βασίλη Γεωργιάδη, Μπάμπη και Κούλα Παλάσκα, Κασσιανή Ελευθεριάδου, Κλεάνθη Ανθρωπέλου, Γιάννη Ουσταμπασίδη, Σπύρο Μπούρα, Νίκη Ζερβουδάκη, Μάρκο Κουφόπουλο, Ηλία Σταματελόπουλο, Ιωάννα Δρετάκη, Φούλη Χιωτάκη – Κουμπιά, Σταύρο Γεωργίου, τον Γενικό Γραμματέα Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρη Παντέλα, τον κριτικό κινηματογράφου Τάσο Ντερτιλή κ.α
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Τριανταφύλλου Χρήστος Κοπελούσος