Επίσης, η δραμεντί που έχει για θέμα της τη συγκινητική όσο και σαρκαστική προσπάθεια ενός πρώην σταρ υπερηρωικών ταινιών να λύσει τα καλλιτεχνικά όσο και προσωπικά του προβλήματα, ήταν αυτή που έδωσε την αφορμή για να δούμε την πιο δυνατή στιγμή της φετινής απονομής των Όσκαρ. Ο παρουσιαστής της βραδιάς Νιλ Πάτρικ Χάρις εμφανίστηκε φορώντας… μόνον το εσώρουχο του στο Dolby Theater του Λος Άντζελες, αντιγράφοντας την σκηνή όπου ο Μάικλ Κίτον κλείνεται ημίγυμνος έξω από το θέατρο που διευθύνει, βολτάροντας με το παλιομοδίτικο σώβρακο του στην Times Square της Νέας Υόρκης. Με τη σειρά του ο Αλεχάντρο Ινιαρίτου έκανε και αυτός τη δική του αναφορά στη συγκεκριμένη σκηνή, λέγοντας στην ευχαριστήρια ομιλία του για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας ότι φορά το ίδιο στενό άσπρο εσώρουχο που είδαμε στην ταινία.
Ο παρουσιαστής Νιλ Πάτρικ Χάρις (γνωστός για το ρόλο του αθεράπευτου γυναικά στη σειρά «Πώς Γνώρισα την Μητέρα Σας» ) ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς. Χωρίς να σπάει τα ταμπού της αυστηρής οσκαρικής απονομής, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει ζωντανή μια τελετή που «στραγγαλίζεται» από δεκάδες λόγους και βίντεο. Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις, μάλιστα, προσαρμόστηκε απόλυτα στο έντονο πολιτικό κλίμα που είχε η φετινή απονομή, λέγοντας «ότι σήμερα τιμούμε τις καλύτερες και λευκότερες… συγνώμη λαμπρότερες χολιγουντιανές παραγωγές», κάνοντας το δικό του σατιρικό σχόλιο πάνω στην κουβέντα που έχει ανοίξει για τη λευκή και ηλικιωμένη σύνθεση των μελών της Ακαδημίας. Πάντως, τα πολιτικά σχόλια πήραν και έδωσαν στην 87η απονομή των βραβείων, με την Πατρίσια Αρκέτ (Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου ) να κάνει στο ευχαριστήριο, φεμινιστικό λόγο της αναφορά στην ισότητα των δύο φύλων, ενώ οι Τζον Λέτζεντ και Κόμον (Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού ) μίλησαν για τα δικαιώματα της Αφρο-Αμερικανικής κοινότητας, θέμα που έθιξε και η Πρόεδρος της Ακαδημίας Τσέριλ Μπουν Αϊζακς.
Επιστρέφοντας τώρα στα βραβεία, το εικαστικά ντελικάτο «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον συγκέντρωσε τέσσερα βραβεία στη φετινή απονομή, όσα και το “Birdman”, όλα τους, όμως, σε δεύτερες κατηγορίες (Κουστούμια, Σκηνικά, Μουσική, Μέικ-Απ ). Το σούπερ ανεξάρτητο «Χωρίς Μέτρο» έκανε το μεγάλο οσκαρικό μπαμ, τερματίζοντας στην τρίτη θέση με τρία αγαλματίδια (Β’ Αντρικού Ρόλου, Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ ). Το «Ida» ήταν τελικά αυτό που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ οι «Υπερέξι» ήταν οι νικητές της κατηγορίας του Καλύτερου Animation. Μεγάλος χαμένος της βραδιάς σίγουρα ήταν το «Μεγαλώνοντας» του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ που έφυγε από το Dolby Theater με μόλις ένα Όσκαρ (Β’ Γυναικείου Ρόλου ) παρότι ήταν φαβορί σε αρκετές κατηγορίες.
Όλοι οι νικητές των Όσκαρ 2015
Καλύτερη Ταινία
Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας
Σκηνοθεσία
Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου («Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» )
Α΄ Αντρικός Ρόλος
Έντι Ρεντμέιν («Η Θεωρία των Πάντων» )
Α΄ Γυναικείος Ρόλος
Τζούλιαν Μουρ («Still Alice» )
Β΄ Αντρικός Ρόλος
Τζέι Κέι Σίμονς («Χωρίς Μέτρο» )
Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Πατρίσια Αρκέτ («Μεγαλώνοντας» )
Πρωτότυπο Σενάριο
Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας
Διασκευασμένο Σενάριο
Το Παιχνίδι της Μίμησης
Animation
Οι Υπερέξι
Ξενόγλωσση Ταινία
Ida
Μουσική
Ξενοδοχείο Grand Budapest
Τραγούδι
Glory («Selma» )
Φωτογραφία
Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας
Μοντάζ
Χωρίς Μέτρο
Σκηνικά
Ξενοδοχείο Grand Budapest
Κοστούμια
Ξενοδοχείο Grand Budapest
Μέικ-Απ
Ξενοδοχείο Grand Budapest
Οπτικά Εφέ
Interstellar
Ήχητικό Μιξάζ
Χωρίς Μέτρο
Ηχητικό Μοντάζ
Ελεύθερος Σκοπευτής
Ντοκιμαντέρ
Citizenfour
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Crisis Hotline: Veterans Press 1
Animation Μικρού Μήκους
Feast
Ταινία Μικρού Μήκους
The Phone Call