fbpx
12.3 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 23/01/2025

    Παρουσίαση του βιβλίου ΑΣΚΙ: «Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα: Ιστορικές Διαδρομές μέσα στο 20Ο αιώνα»

    Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μέσα από την μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού που έσπευσε να καλωσορίσει τη νέα έκδοση του Π.Π.Ι.Ε.Δ., παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ. το βιβλίο ΑΣΚΙ: «Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα: Ιστορικές Διαδρομές μέσα στο 20Ο αιώνα», Π.Π.Ι.Ε.Δ., 2019.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της κοινωφελούς Επιχείρησης Γιώργος Καραβίας, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Ανεμογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Ανανιάδης, Γ. Καλαμπόκης, Δ. Εμμανουήλ, Γ. Ουσταμπασίδης, Π. Λαζαρίδης, Α. Γούλας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

    Την εκδήλωση άνοιξε η Ρένα Χωρέμη, σαν συντονίστρια της εκδήλωσης, η οποία αναφέρθηκε στη δράση και το έργο του Τομέα Τοπικής Ιστορίας του Π.Π.Ι.Ε.Δ., από την ίδρυσή του (2017) μέχρι σήμερα. Επίσης τόνισε ότι η έκδοση ενός βιβλίου και ιδιαίτερα ενός ιστορικού πονήματος, που αφορά στο φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής ενός τόπου, έρχεται να συμβάλλει σε ότι έχει γραφτεί ή μέλλει να γραφτεί, να ευαισθητοποιήσει το κοινό, χωρίς αυτό απαραίτητα να ασπαστεί τη ματιά του συγγραφέα και στην καλύτερη περίπτωση να ανοίξει διάλογο που θα προσθέσει νέα δεδομένα και τεκμήρια στο θέμα. Ένας διάλογος που έχει ήδη ενεργοποιηθεί και θα δώσει πολύ υλικό μέσα από την κατάθεση και ανταλλαγή απόψεων, απαραίτητο να συνθέσει τη σαφή εικόνα του Ποδονίφτη, του Μικρασιατικού οικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας σαν μια συνεισφορά στα προεόρτια  του 2022. Βέβαια ο στόχος για τη δημιουργία μουσείου τοπικής ιστορίας αποτελεί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, την υποχρέωση του Δήμου στην κοινωνία για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς. Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γιάννη Βούρο και τον Αντιπρόεδρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Χρήστο Κοπελούσο για τη συμπαράστασή τους στην ολοκλήρωση της εκδοτικής διαδικασίας του βιβλίου και την οργάνωση της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου.

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώτος ομιλητής και πρώην δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος ο οποίος ανέπτυξε τη διαδικασία για την υλοποίηση της έκδοσης. Ανέλυσε για ποιο λόγο επέλεξε να αναθέσει τη συγγραφή του βιβλίου στα ΑΣΚΙ, των οποίων την προσπάθεια εξήρε,  με σκοπό να εντοπίσουν και να φέρουν στο φως άγνωστο αρχειακό υλικό και πως το περιεχόμενο της έκδοσης έρχεται να αποτυπώσει τη χρονολογική εξέλιξη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, εστιάζοντας στις μεγάλες τομές και μετασχηματισμούς του 20ου αιώνα. Η έκδοση αυτή συμβάλλει καθοριστικά στην αναζήτηση των ιστορικών ριζών και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας του Δήμου μας. Τέλος επισήμανε ότι έχουν προηγηθεί και άλλες συγγραφικές προσπάθειες για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας στο παρελθόν. 

    Ο δεύτερος ομιλητής-ιστορικός Θανάσης Γάλλος, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, περιέγραψε το εύρος και τη μεθοδολογία της ερευνητικής δουλειάς που πραγματοποιήθηκε για τη συγγραφή του βιβλίου. Επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως προς την πληρότητα του αρχειακού υλικού του Δήμου.

    Τέλος τόνισε ότι η συγγραφή του εν λόγω βιβλίου αποτελεί μία συμβολή στην καταγραφή της ιστορίας του Δήμου και όχι τη μία και μοναδική αλήθεια.

    Ο τρίτος ομιλητής ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός και διευθυντής των ΑΣΚΙ, εστίασε στη διαπλοκή της τοπικής με την παγκόσμια ιστορία σημειώνοντας ότι για παράδειγμα η ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τη δεκαετία του 1920 συνιστά μία παγκόσμια τομή στην πολιτική διαχείρισης του “διαφορετικού” στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο έδαφος αυτό, η ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, η ανάδυση των προσφυγικών συνοικισμών, εγγράφεται σε μια τεκτονική μεταβολή που οι διαστάσεις της εκτείνονται μέχρι τις μέρες μας. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε την αντοχή του προσφυγικού χαρακτήρα της περιοχής μας ανατρέχοντας στη μεσοπολεμική αντίληψη ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός του οικισμένου χώρου είναι η ικανή συνθήκη αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων της προσφυγικής κρίσης. Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους να συνεισφέρουν στην ενίσχυση των αρχειακών συλλογών του δήμου, με φωτογραφίες, τεκμήρια και μαρτυρίες, επισημαίνοντας ότι “αυτό που είναι ιδιωτικό, είναι ταυτόχρονα ψηφίδα της συλλογικής ταυτότητας του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας”.

    Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Χρήστος Κοπελούσος, αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΠΙΕΔ, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Γιάννη Βούρου. Έδωσε τα συγχαρητήρια του στην ομάδα τοπικής ιστορίας για το έργο της όπως και για την έκδοση του βιβλίου, επισημαίνοντας ότι όντως υπάρχουν παραλήψεις, ιδιαίτερα για όσα αφορούν την Νέα Χαλκηδόνα, γεγονός που οφείλεται στη μη ανεύρεση αρχείου. Τέλος τόνισε ότι στην επανέκδοση του βιβλίου θα συμπληρωθούν όσα κενά και παραλήψεις διαπιστώθηκαν και επισήμανε ότι η ομάδα προφορικής ιστορίας και τοπικής ιστορίας του ΠΠΙΕΔ επιβάλλεται να συνεχίσει ένα έργο τόσο χρήσιμο για τον τόπο μας.

    Ακολούθησε  εποικοδομητικός διάλογος και τον λόγο πήραν οι: Γιάννης Δοπτόγλου, Κώστας Ευαγγελινός, Κλεοπάτρα Δίγκα, Λάμπης Κατσιάπης και Γιώργος Ουσταμπασίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας, οι οποίοι χαιρέτησαν την έκδοση και με τις ερωτήσεις και προτάσεις τους συνεισέφεραν σε αυτόν.

     

    Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων του φωτογραφικού διαγωνισμού «Ένα κλικ  για τον προσφυγικό οικισμό Νέας Φιλαδέλφειας» που προκήρυξε το ΠΠΙΕΔ σε συνεργασία με το φωτογραφικό εργαστήρι του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας από τις 25/10/2018 έως τις 31/12/2018. Συμμετείχαν 11 άτομα. Βραβεύτηκαν οι: Στέλιος Στυλιανίδης, Ελένη Μαυρονικόλα και Γιώργος Σαρρής.

    Η ομάδα του Καφενείου
    Η ομάδα του Καφενείου
    Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα