Η Μεγάλη Πέμπτη έχει συνδεθεί με την διαδικασία του βαψίματος των κόκκινων αυγών, που το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα έχουν… πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι. Τι συμβολίζουν όμως τα κόκκινα αυγά;
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν την Ανάσταση, την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής. Το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στο αίμα του Χριστού, που θυσιάστηκε για να σώσει την ανθρωπότητα. Το έθιμο των βαμμένων αυγών τηρείται σε πολλές χώρες, σε Ευρώπη και Αμερική. Έχει τις ρίζες του στην ανατολική Ευρώπη, όπου οι γυναίκες έπαιρναν τα αυγά μαζί τους στην εκκλησία, ώστε να είναι ευλογημένο το πασχαλινό τραπέζι. Το τσούγκρισμα των αυγών ξεκίνησε, πιθανότατα, ως παιχνίδι, στην Μεγάλη Βρετανία.
Κόκκινα αυγά και στην αρχαιότητα
Μια άλλη εκδοχή «θέλει» τα κόκκινα αυγά να συμβολίζουν τον τάφο του Χριστού, που άνοιξε (όπως σπάει το αυγό), κατά την Ανάσταση του Κυρίου. Τα χρωματιστά αυγά υπήρχαν πάντως, ως έθιμο και στην αρχαιότητα. Στην Ρώμη, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τα αυγά προσφέρονταν ως δώρο – σύμβολο γονιμότητας. Κατά την παράδοση, το πρώτο αυγό που βάφουν οι νοικοκυρές είναι το αυγό της Παναγίας. Παλαιότερα, σε πολλά σπίτια, οι νοικοκυρές τοποθετούσαν το αυγό της Παναγίας στο εικονοστάσι, ως το επόμενο Πάσχα, για να είναι ευλογημένο το σπιτικό τους.
Στην αρχαία Κίνα, το αυγό συμβόλιζε το όλον του σύμπαντος, ο κρόκος τον ουρανό και το ασπράδι τη γη, συνδέοντας τις δύο αντίθετες δυνάμεις της ζωής, το γιν και το γιανγκ, μέσω της επώασης των οποίων γεννήθηκε το πρώτο πλάσμα.
Οι αρχαίοι Φοίνικες είχαν το αυγό σε περίοπτη θέση, αφού πίστευαν ότι από ένα αυγό, που έπεσε στον Ευφράτη, γεννήθηκε η Αφροδίτη, η Σύρια θεά Αστάρτη, ενώ οι βουδιστές πίστευαν, ότι το να σπάει κανείς αυγά σημαίνει ότι μετενσαρκώνεται και φωτίζεται από το θείο, και ότι το τσόφλι συμβολίζει την άγνοια.