Το Βατικανό εορτάζει τη θεωρία του «Μπιγκ-Μπανγκ» και αυτό δεν είναι όσο παράλογο και αδιανόητο ακούγεται. Το αστεροσκοπείο του Βατικανού έχει προσκαλέσει κορυφαίους επιστήμονες και κοσμολόγους για ένα διάλογο σε σχέση με τις μαύρες τρύπες, τα κύματα βαρύτητας και τη ροή του χρόνου στο διάστημα, στη μνήμη του Ρωμαιοκαθολικού ιερέα, φυσικού και κοσμολόγου Ζωρζ Λεμαίτρ, ενός από τους προπάτορες της θεωρίας που θέλει το σύμπαν να γεννήθηκε μετά από μία «Μεγάλη Έκρηξη» (Big-Bang).
Το συνέδριο, το οποίο θα λάβει χώρα από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, θα διεξαχθεί στο αστεροσκοπείο του Βατικανού, το οποίο ιδρύθηκε από τον Πάπα Λέων ΙΓ΄ το 1891, με σκοπό να δοθεί τέλος στην πεποίθηση που θέλει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να είναι εχθρική απέναντι στην επιστήμη. Η συγκεκριμένη πεποίθηση, η οποία βασίστηκε κυρίως στη δίκη του Γαλιλαίου, παραμένει ακόμη ισχυρή, παρότι το αστεροσκοπείο και Καθολικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο διαπρέπουν στους τομείς των φυσικών επιστημών.
«Κατάλαβε ότι κοιτώντας πίσω στον χρόνο, το σύμπαν θα έπρεπε να βρίσκεται σε μία κατάσταση υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, συμπιεσμένο στο επίπεδο ενός πρωταρχικού ατόμου, από το οποίο άρχισαν τα πάντα», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του αστεροσκοπείου, αναφορικά με τη θεωρία «του πρωταρχικού ατόμου» που διατύπωσε ο Λεμαίτρ, η οποία αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστή ως θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης».
Ο επικεφαλής του αστεροσκοπείου του Βατικανού, Γκι Κονσολμάγκνο, ανέφερε ότι η θεωρία του Λεμαίτρ αποδεικνύει πως είναι δυνατό να πιστεύεις παράλληλα στον Θεό και στη θεωρία του «Μπιγκ Μπανγκ».
«Ο Λεμαίτρ ήταν πολύ προσεκτικός στο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους…πως η δημιουργία του Θεού δεν είναι κάτι που έλαβε χώρα πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς», σημείωσε τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι με το να πιστεύει κανείς πως ο Θεός απλώς είναι υπεύθυνος για το «Μπιγκ Μπανγκ», τον μειώνει σε μία μορφή σαν τον Δία που ρίχνει κεραυνούς από τον ουρανό.
«Αυτός δεν είναι ο Θεός στον οποίο εμείς, ως Χριστιανοί, πιστεύουμε», προσέθεσε.