Γράφει η Μαρία Αθανασοπούλου, Ψυχολόγος
Η μία και μοναδική Αλήθεια είναι, ότι οι Ανθρώπινες Σχέσεις δεν είναι και το πιο εύκολο ζήτημα να διαχειριστεί κανείς. Οι Σχέσεις απαιτούν συνεχόμενη «δουλειά» απ’ όλες τις πλευρές και είναι πολύ σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τον ορισμό της «αγάπης», που η κουλτούρα και η ιστορίας μας έχει επιβάλλει. Η Αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα, αλλά και δράση. Όταν αποδεσμευτούμε από την λανθασμένη προσδοκία για την βίωση της αγάπης πάνω σε ένα «ροζ συννεφάκι», τότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε χώρο στην αληθινή απόλαυση μίας συντροφικότητας γεμάτης οικειότητα και κοντινότητα.
Υπάρχουν κάποιες Αλήθειες για τις Σχέσεις, που μερικές φορές ακούγονται σκληρές, αλλά μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην πραγματικότητα και να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά την Συντροφικότητα.
Ποιες είναι αυτές;
1) Δεν θα μας αρέσει πάντα ο /η Σύντροφος μας: Μην τρομάξετε, εάν κάποια στιγμή νιώσετε αντιπάθεια ή περιοριστεί η ελκυστικότητα του προς εσάς. Μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την Σχέση σας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι έρχεται η καταστροφή. Αξιοποιείστε το, για να καταλάβετε τι συμβαίνει ανάμεσα σας.
2) Θα εκνευρίζεστε μαζί του/της: Δεν είναι εύκολο να διατηρείτε πάντα την ψυχραιμία σας και να κρατάτε τις ισορροπίες.
3) Δεν θα σας λείπει πάντα: Όταν επέρχεται η οικειότητα και η κοντινότητα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, υπάρχουν και στιγμές που θα μας βγαίνει η ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο. Εκεί βρίσκεται το μυστικό, να εδραιωθεί μία ισορροπία στο να αναζητά ο ένας τον άλλο, να ζείτε ωραίες στιγμές συντροφικές και παράλληλα να αναζητάτε και την προσωπική σας πραγμάτωση και φροντίδα.
4) Θα ζήσετε και στιγμές μοναξιάς μέσα στην Σχέση: Ο/Η Σύντροφος δεν μπορεί να είναι 24 ώρες το 24ωρο δίπλα μας. Για αυτό είναι σημαντικό, πριν την όποια Σχέση να έχουμε κατακτήσει την προσωπική ολκλήρωση.
5) Η σεξουαλικότητα θα έχει τα πάνω της και τα κάτω της: Δεν είναι απλό και εύκολο πάντα να συμβαδίζουν οι σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες αυτής μας επηρεάζουν και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην σεξουαλική μας ζωή. Μην τρομοκρατείστε …. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό να συμβαίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην παραιτηθείτε από την προσπάθεια να βρείτε ξανά την ισορροπία σας. Όλα ξαναβρίσκονται, όταν υπάρχει καλή πρόθεση και επιθυμία.
6) Η διαφορετικότητα είναι δεδομένη και ευλογία: Σίγουρα, δύο άνθρωποι έρχονται κοντά ελκόμενοι από ομοιότητες και κοινά στοιχεία. Αλλά είναι δεδομένο, πως θα υπάρχουν και πολλά διαφορετικά κομμάτια στον καθένα, τα οποία καλείστε να τα υποδεχθείτε καλοπροαίρετα και όχι με αμφισβήτηση και καχυποψία. Δεν υπάρχει ζευγάρι, που δεν διαφωνεί. Το κλειδί, όμως, είναι να αξιοποιούμε την διαφορετικότητα για να εξελίσσουμε την Σχέση και όχι να την χρησιμοποιούμε ως αφορμή και ευκαιρία για διάσπαση.
7) Η αληθινή αγάπη περιλαμβάνει και φόβο: Ο φόβος δεν βιώνεται πάντα ως αυτό, που ορίζει η λέξη. Αλλά μερικές φορές βιώνεται ως αδιαφορία, εκνευρισμός, αβεβαιότητα, αμφιθυμία, μούδιασμα.
8) Όσο πιο βαθιά είναι η αγάπη, τόσο πιο μεγάλο είναι το ρίσκο που παίρνουμε: Δεν είναι αναμενόμενο, όταν αγαπάμε κάποιον/α πάρα πολύ, να φοβόμαστε περισσότερο μήπως τον/την χάσουμε; Όσο εμπιστοσύνη κι αν έχουμε στο συναίσθημα, η ανησυχία έστω και υποσυνείδητα κάνει δουλειά. Πάντα θα πρέπει να επεξεργαζόμαστε μέσω ενός εσωτερικού διαλόγου το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις και δεδομένα πράγματα στην ζωή.
9) Θα υπάρξουν φορές, που θα προκύψουν τάσεις φυγής: Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα, πως μας το προκαλεί ο/η σύντροφος και πως η σχέση πάει προς το χειρότερο. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με προσωπικά μας βιώματα ή να μας έχει φοβίσει κάτι.
10) Η σύγκριση με άλλα ζευγάρια είναι αναμενόμενη: Όσο κι αν αντιπαθούμε τις συγκρίσεις, επειδή η συναναστροφή με άλλα ζευγάρια είναι αυτονόητη, όταν έχεις μία Σχέση, σε κάποια ευάλωτη συντροφική στιγμή μπορεί να συγκριθούμε με αυτό που βλέπουμε στους άλλους. Θα έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι εσείς βλέπετε την εξωτερική επιφάνεια της Σχέσης. Το τι συμβαίνει πίσω από την σκηνή, μόνο το ζευγάρι γνωρίζει.
11) Οι τσακωμοί είναι θεμιτοί και μέσα σε αυτούς μπορεί να παραφερθούμε, να πούμε βαριές κουβέντες, να πληγώσουμε τον άλλο: Όσο καλή δουλειά κι αν έχουμε κάνει με τους εαυτούς μας και μέσα στην σχέση μας, είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι και οι αδυναμίες μας πάντα θα μας συντροφεύουν. Το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα μιλάμε στην συνέχεια με τον/την σύντροφο μας. Να μην αφήνουμε τις πληγές να βαθαίνουν, να μην αφήνουμε στον αέρα ερωτηματικά.
12) Πρέπει να καταπίνουμε κάποιες στιγμές τον εγωισμό μας και να δίνουμε χώρο στην συγγνώμη και στην ανάληψη πρωτοβουλιών: Δεν ξεχνάμε ποτέ … δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμούς μέσα στην αληθινή αγάπη. Η σχέση κερδίζει, όχι εμείς!
13) Ο έρωτας και ο ρομαντισμός αλλάζουν μορφή και ποιότητα με το πέρασμα του χρόνου: Η επιθυμία, το καμάρι και το πάθος δεν δύναται να εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο ανάμεσα στην πρώτη περίοδο γνωριμίας και μετά από δύο χρόνια, για παράδειγμα. Μπορεί να εκδηλωθεί με άλλους τρόπους, που πάλι θα δηλώνουν κάτι θετικό για τον άλλο/η.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να πει «καλύτερα να μείνω μόνος/η, είναι πιο βολικό και έχει το λιγότερο ρίσκο». Αυτό όμως στερεί από ζωή και μοίρασμα. Μέσα από μία Σχέση μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητα μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, δουλεύουμε την υπομονή και την επιμονή μας. Εάν καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την Σχέση με ρεαλιστικές προσδοκίες, τότε μειώνουμε τις πιθανότητες να βιώσουμε καταστροφικές και επώδυνες καταιγίδες!!!