Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαΐου η δεύτερη ομιλία-εργαστήριο, σχετικά με την μετανάστευση, τα σύνορα και την τεχνολογία, στον χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς-Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». To γενικό θέμα των ομιλιών εργαστηρίων είναι «Τέχνη, Τεχνολογία, Σύνορα και Μετανάστευση»
Υπενθυμίζουμε ότι οι ομιλίες και τα εργαστήρια αυτά οργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε. “Risk Change: Respect the Mobility of Human Life”, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου ομιλητής ήταν ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Γιώργος Μανιάτης, ενώ η παρουσίαση του είχε τίτλο: «Επανασταθεροποίηση του συνοριακού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Χωρικές και κοινωνικές αντιφάσεις στην εφαρμογή της προσέγγισης HotSpot και της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου».
Ο κ. Μανιάτης αρχικά αναφέρθηκε στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την διαχείριση της μετανάστευσης και το καθεστώς ασφάλειας των συνόρων, ειδικά μετά την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Ύστερα, εστίασε στο αντικείμενο της ερευνητικής του δουλειάς, δηλαδή στην εθνογραφική ανάλυση της δομής του ΗotSpot στη Χίο. Αφού μας περιέγραψε την διοικητική και χωροταξική του οργάνωση, έδωσε έμφαση στα συστήματα καταγραφής και πιστοποίησης των προσφύγων και στον μετασχηματισμό τους κατά την προσφυγική κρίση. Σχολίασε με κριτικό τρόπο τόσο την διαδικασία εξευρωπαϊσμού της φύλαξης των συνόρων όσο και την συστηματική ανάμιξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Εξέφρασε το φόβο ότι η παρούσα οργάνωση των διαδικασιών μέσα στα HotSpot υπονομεύει το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο. Τέλος, επισήμανε ότι το προσφυγικό τελεί σε μια κατάσταση μόνιμης κρίσης και ότι η τεχνολογία των HotSpot ήρθε για να μείνει ως τρόπος διαχείρισης του. Αν και η λειτουργία της μέχρι τώρα υπήρξε ασταθής και αντιφατική, έχει δείξει ότι μπορεί να απορροφά τις πιέσεις που δέχεται.
Όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν ενδιαφέροντα σχόλια σχετικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της Ε.Ε. πάνω στο ζήτημα των συνόρων και της μετανάστευσης, ενώ τέθηκαν και ερωτήσεις σχετικά με την ερευνητική δουλειά του κ. Μανιάτη στη Χίο όσο και για τις λεπτομέρειες της οργάνωσης της δομής των HotSpot.
Το επόμενο εργαστήριο θα διεξαχθεί την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, 19:00-22:00 με ομιλητή τον κ. Γρηγόρης Πανουτσόπουλο, Ιστορικό της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με τίτλο «Το Στρατιωτικο-Aνθρωπιστικό Σύμπλεγμα των Συνόρων».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των ομιλιών και των εργαστηρίων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα