fbpx
9.8 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 01/02/2025

    4 παράγοντες που σκοτώνουν μία σχέση

    rozina-palaiologouΓράφει η Ροζίνα Παλαιολόγου

    Συνήθως οι άνθρωποι, ξεκινάμε μία ρομαντική σχέση, έχοντας την πίστη ότι το συναίσθημα αυτό θα καταφέρει να επιβιώσει στο χρόνο. Αυτό δυστυχώς αποτελεί, κάποιες φορές την πραγματικότητα.
    Κάποιες άλλες, η σχέση φθείρεται μέσα στο χρόνο, και οι σύντροφοι χωρίζουν για τους λάθος λόγους.

    Ο John Gottman, καθηγητής ψυχολογίας που ειδικεύεται στη συζυγική σταθερότητα μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 93,6% εάν ένα ζευγάρι πρόκειται να χωρίσει, σύμφωνα με έρευνα του 1992. Η ερμηνεία του αυτή δεν είναι προϊόν μαντείας αλλά παρατήρησης του ζευγαριού, αναζητώντας δείκτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαζύγιο. Είναι πολύ φυσιολογικό ένα ζευγάρι να έχει διαφωνίες και καυγάδες, όμως όταν εμποδίζεται εν τέλει η ανεύρεση λύσης, τότε είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που εμφανίζονται παρακάτω.

    Κριτική

    Όταν ο ένας σύντροφος επιτίθεται στο χαρακτήρα του άλλου. Το να ασκηθεί κριτική, αποδίδοντας χαρακτηρισμούς, είναι διαφορετικό από το να εκφραστεί ένα παράπονο, το οποίο εστιάζει σε μία συγκεκριμένη συμπεριφορά.
    ΄΄Είσαι άχρηστος και τεμπέλης’’ είναι κριτική.
    ‘’Κουράζομαι να μαζεύω τις κάλτσες σου που πετάς στο πάτωμα’’ είναι παράπονο.

    Αμυντικότητα

    Όταν γινόμαστε αμυντικοί στη σχέση, δίνουμε το μήνυμα ότι δε μας ενδιαφέρει τι έχει να πει ο σύντροφός μας ή πως νιώθει, κι ότι αποφεύγουμε να αναλάβουμε την οποιαδήποτε ευθύνη. Αυτομάτως η ευθύνη και η κατηγορία για το πρόβλημα μεταφέρεται στο σύντροφό μας. Επί της ουσίας, αυτό που λέγεται είναι ‘’Δε φταίω εγώ, εσύ είσαι το πρόβλημα.’’ Η στάση αυτή κλιμακώνει την ένταση και δεν οδηγεί σε λύση.

    Απόσυρση

    Με την έννοια απόσυρση εννοούμε την επίδειξη αδιαφορίας, παρότι βρίσκεται ακόμη η φυσική μας παρουσία στο χώρο. Συχνά μπορεί να θυμώνουμε, να αγχωνόμαστε ή να αναστατωνόμαστε από μία συζήτηση με το σύντροφό μας και τελικά να δηλώνουμε την απουσία ενδιαφέροντός από αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα. Παρότι μπορεί να είναι κάποιες φορές φυσικό επόμενο, όμως αυτό δε δίνει τη δυνατότητα στο πρόβλημα να λυθεί.

    Περιφρόνηση

    Παρότι οι 3 παράγοντες που παρουσιάζονται παραπάνω μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε υγιείς σχέσεις, η περιφρόνηση χρειάζεται να απομακρυνθεί από τη σχέση το συντομότερο δυνατό. Είναι ενδεικτικό στοιχείο κακοποίησης μέσα σ’ αυτήν.

    Ο τρόπος που φερόμαστε στο σύντροφό μας είναι σα να είναι υποδεέστερος ηθικά και πνευματικά. Αστειευόμαστε με ειρωνεία και χρησιμοποιούμε υπαινιγμούς με κακία για εκείνον, ή ακόμη διορθώνουμε κάτι που λέει, το οποίο μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά χαρακτηριστικά περιφρόνησης και αποτελούν δηλητήριο για μία σχέση, διότι αναπτύσσουν την αηδία. Είναι δύσκολο να λυθεί ένα πρόβλημα όταν ο σύντροφός μας παίρνει το μήνυμα ότι τον σιχαινόμαστε, όπως αναφέρει ο Gottman.

    Όλα τα παραπάνω σίγουρα υπάρχουν στις συζυγικές σχέσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είναι αδύνατον να ζεις με έναν σύντροφο και να μην υπάρχουν διαφωνίες. Θα ήταν σημαντικό όμως, αν αντιλαμβανόμασταν τη βάση από την οποία προκύπτουν οι διαφορές (στην προσωπικότητα, στον τρόπο ζωής και τις αξίες του άλλου), και να ζούσαμε σεβόμενοι αυτά.
    Η διαφορά μεταξύ των ευτυχισμένων – και μη – ζευγαριών είναι η δυνατότητα και η επιθυμία να κάνουν ‘’προσπάθειες επανόρθωσης’’.
    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα