Γράφει η Ευσταθεία Δραγώνα
Το άγχος ήταν πάντα στη ενήλικη ζωή μας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο ακόμα και για τα παιδιά. Περιλαμβάνει τη διαταραχή πανικού, ειδικές φοβίες, τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τη ψυχαναγκαστική διαταραχή και τη μετατραυματική διαταραχή, η οποία προκαλείται, κυρίως, από το στρες. Όμως, το άγχος μπορεί να προκληθεί και από καρδιακές αρρυθμίες, χρήση ουσιών, υπογλυκαιμία και άλλες ιατρικές καταστάσεις.
Η ανίχνευση των συμπτωμάτων άγχους, μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωσή του και θα πρέπει να οδηγήσει στη διάγνωσή του, και συνεπώς, στην κατάλληλη θεραπεία του.
Ας δούμε μερικά από τα συμπτώματα του παθολογικού άγχους:
Συναισθήματα εκνευρισμού,
Υπερβολική θλίψη,
Νευρικότητα,
Δυσκολία στη συγκέντρωση,
Διαταραχές ύπνου,
Αίσθημα πνιγμού, τρόμος, ζαλάδα, κούραση, δύσπνοια,
Εφίδρωση.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη προσοχής και πρόβλημα συγκέντρωσης.
Το άγχος προκαλείται από την επίδραση ουσιών, κρίσεις πανικού ή αγοραφοβία (διαταραχή πανικού), φόβο ότι θα μειωθεί το άτομο κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων, φόβο από κάποια αντικείμενο ή κάποια κατάσταση, ψυχαναγκασμούς.
Έντονο άγχος έχουμε και για τις καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε, μέχρι την ώρα που θα πάμε για ύπνο. Όλοι αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το άγχος και να καταφέρουμε να ζήσουμε μια πιο ήρεμη ζωή.
Ένα είδος θεραπείας, συνήθως, περιλαμβάνει φάρμακα. ‘Ενας άλλος τρόπος είναι η ψυχοθεραπεία, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική, η οποία είναι προσανατολισμένη στο εγώ, και ένας άλλος τρόπος είναι η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.
Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μας έχει αποσυντονίσει όλους κι έχει διαλύσει την καλή μας ψυχολογία. Το άγχος και η κακοκεφιά είναι συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας μας. Αν δεν θέλουμε κάποια από τις παραπάνω θεραπείες, μπορούμε να ξεκινήσουμε περπάτημα ή κάποιο άθλημα. Τα ψυχοφάρμακα είναι προσωρινή λύση.
Για να ξεφύγουμε από τα “δίχτυα” του άγχους, πρέπει να σταματήσουμε τον μηχανισμό της άρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με τον Freud, είναι ένας ασυνείδητος μηχανισμός άμυνας. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα για να βγούμε από την μαυρίλα και να αρχίσουμε να ζούμε ξανά!