fbpx
14.6 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 23/01/2025

    Αλαλούμ με τους 1.400 πρόσφυγες που πέρασαν στην πΓΔΜ την Δευτέρα

    Κυρίτσης: Θα εξετάσουμε αίτημα επανεισδοχής - Τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι έστειλαν πίσω 800 άτομα - Το Reuters κάνει λόγο για επιστροφή και των υπόλοιπων 600

    Αγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τους περίπου 1.400 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε έδαφος της πΓΔΜ και τελούν υπό κράτηση από τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη επέστρεψαν στην Ελλάδα 800 ατόμα από τα 1.400 που είχαν καταφέρει να περάσουν στο έδαφος της πΓΔΜ, άγνωστο με ποιον τρόπο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σε συνομιλία που είχε με Το Βήμα ότι δεν έχει εικόνα για το τι έγινε.

    Το πρωί της Τρίτης το Rueters κάνει λόγο για επιστροφή 600 ατόμων, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο της πΓΔΜ, για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αίτημα επανεισδοχής.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε ότι ούτε το επιβεβαιώνει, ούτε το διαψεύδει διαψεύδει. «Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών μέσων» ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters. «Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο για να το διαψεύσω ή να το επιβεβαιώσω» είπε.

    «Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ.Κυρίτσης, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τρίτης.

    Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει εάν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες που πέρασαν χωρίς την άδεια της πΓΔΜ, ή όχι.
    Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και άτομα από ΜΚΟ που συνελήφθησαν από τις Αρχές της πΓΔΜ -μεταξύ των οποίων και 12 Έλληνες- ο κ. Κυρίτσης είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε «σήμερα το πρωί θα τους άφηναν».

    Για τα φυλλάδια που ξεσήκωσαν πρόσφυγες και μετανάστες ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τα μοίρασαν, ωστόσο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ανεύθυνη, πέρα από τις προθέσεις -καλές ή κακές- των εμπνευστών της.

    Επισήμανε, δε, ότι η ομάδα των ανθρώπων που έφυγε από την Ειδομένη «θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχαν ληφθεί κάποια αποτρεπτικά μέτρα από την αστυνομία».

    Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να ενισχυθεί το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πρόσφυγες, προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν ωφελεί να παραμένουν στην Ειδομένη και ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερους χώρους.

    Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι από αύριο, Τετάρτη, ξεκινά μια αραβόφωνη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ θα υπάρχει και wifi στις δομές φιλοξενίας που θα ανοίγουν στη σελίδα αυτή «προκειμένου να υπάρχει μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους».

    Γίνεται ακόμη προσπάθεια, όπως δήλωσε, με όλο και περισσότερους μεταφραστές και διερμηνείς προκειμένου να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

    «Το επίπεδο της παραπληροφόρησης και του σπασμένου τηλεφώνου σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται τόσο πιεσμένοι από την ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που να είναι παραλυτικός. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε ζύμωση στον καθένα ξεχωριστά. Και όπως είναι λογικό δημιουργεί και καθυστερήσεις» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αναμένει «ότι στις επόμενες λίγες μέρες και μετά από τη σύνοδο ο κόσμος αυτός θα καταλάβει» ότι δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα και θα πειστεί να μετακινηθεί από την Ειδομένη.

    Συμφωνία ΕΕ – πΓΔΜ

    Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ με την πΓΔΜ για θέματα προσφύγων που έχουν εισέλθει στο έδαφος των Σκοπίων παράνομα, αυτή αναφέρει:

    «Μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, η ΠΓΔΜ έχει την ευχέρεια να αιτείται στις Ελληνικές Αρχές να επιτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από καθορισμένα σημεία φύλαξης, συγκεκριμένα από τα Τ.Σ.Φ Δοϊράνης και Πολυκάστρου που εδρεύει στους Ευζώνους, υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις εισόδου, εφόσον αποδεικνύεται η διέλευση ή η πρότερη παραμονή τους στην Ελλάδα.

    βλ. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2007 για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια (2007/817/ΕΚ): http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32007D0817&from=EL
    Πηγήtovima.gr
    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα