fbpx
8.2 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 24/11/2024

    Ανεκτικότητα: Σύμμαχος ή Εχθρός της σχέσης;

    Πολλές είναι οι γυναίκες που στην αρχή μιας σχέσης εξαντλούν τα όρια της ανεκτικότητας τους πιστεύοντας ότι αυτή είναι η συνταγή για να επέλθουν οι ισορροπίες. Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι το πρώτο βήμα υποχωρητικότητας στην “πολεμική” διάθεση του συντρόφου τους, που συνέχεια απαιτεί χωρίς να βρίσκει πουθενά εμπόδια. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει τις κακές του συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να χρεώνεται εξολοκλήρου την διατήρηση της σχέσης εκείνη. Αυτό δεν θα είναι πάντα εφικτό, όσο ωριμάζει η σχέση, ενώ το μόνο βέβαιο θα είναι η σταδιακή απώλεια της εκτίμησής του συντρόφου της , προς το πρόσωπό της , όπως και της αυτοεκτίμησής της.
    Η έννοια της σχέσης είναι στην ουσία η ανάγκη δυο ανθρώπων να μοιραστούν τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες ανάγκες, χωρίς φυσικά να χάσουν την αυτονομία τους. Τα άτομα συναντώνται για να βρουν αμοιβαία ικανοποίηση και να προάγουν, μέσα από την ευχαρίστηση, τον εαυτό τους.
    Με βάση αυτή την αρκετά περιεκτική και σύντομη έννοια της σχέσης μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πόσο προάγεται και πόσο αντλεί ευχαρίστηση μέσα στη σχέση την οποία βρίσκεται ή αντίθετα δοκιμάζει δυσφορία. Πραγματικά το πρώτο μήνυμα, που πολλές γυναίκες το περνούν απαρατήρητο είναι το συναίσθημα δυσφορίας. Γιατί πώς να νιώθει μια γυναίκα πιστή για παράδειγμα με ένα άνδρα άπιστο, που συνεχώς ψάχνει την επιβεβαίωση σε εφήμερες καταστάσεις, που πολλές φορές δεν σημαίνουν κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο τονώνουν την χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση που νοιώθουν.
       Πάλι, αρκετές φορές, ένας άνδρας γίνεται αινιγματικός, δημιουργεί γύρω του μια ατμόσφαιρα μυστικότητας, δεν ανοίγεται, γίνεται καχύποπτος με κάθε είδους ερωτήσεις, που τις θεωρεί ανακριτική διαδικασία. Μια τέτοια αντίληψη στις σχέσεις δεν υπόσχεται μελλοντικά ένα βαθύτερο επίπεδο συναισθηματικής επικοινωνίας, ειδικά για όσες γυναίκες είναι εξωστρεφείς, αυθόρμητες και συναισθηματικά εκδηλωτικές.
    Καθόλου σπάνια ένας άνδρας γίνεται τιμωρητικός, καταπιεστικός, στέλνει τελεσίγραφα του τύπου « ή εμένα ή αυτό» χωρίς διάλογο και διαπραγματεύσεις σταματά συχνά την επικοινωνία για κάποιο διάστημα της μέρας, ως απάντηση σε κάτι που τον ενόχλησε , ή αποφεύγει να ζητά συγγνώμη έστω κι αν αποδειχθεί ότι έκανε λάθος εκτιμήσεις.
       Ενα από τα κύρια στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν θανάσιμο λάθος για την καλή «πρόγνωση» μιας σχέσης είναι η αρνητική κριτική , η επίκριση και μάλιστα μπροστά σε άλλους, η ταπείνωση με τον αφελή και επιθετικό ισχυρισμό ότι κάποιος είναι ειλικρινής και αυθεντικός.   Συμπεριφορές, όπως διάθεση για παιχνίδια των ματιών με άλλες γυναίκες του περιβάλλοντος, αδιακρισία και έλλειψη σεβασμού για τους φίλους και τους συγγενείς μιας γυναίκας ή παραμονή στην πατρική οικογένεια, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανεξάρτητη διαβίωση, δείχνουν μελλοντικές εμπλοκές στη σχέση και κατ επέκταση στον γάμο.
    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα