fbpx
22.9 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 06/10/2024

    Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα

    Την ανησυχία τους εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συνέπειες στην πορεία του προγράμματος. Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ανησυχώ ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της επιστροφή σε αυτές. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση, που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο».

    Η κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην Ελλάδα, και οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν δώσει τέτοια δείγματα στο παρελθόν. Είναι γνωστή, εξάλλου, η έντονη αντίδρασή τους στην περίπτωση της εξώθησης σε παραίτηση του τότε γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τον Ιούνιο του 2014. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση, όπως εξηγούν αξιωματούχοι, το κάνει πιο απότομα και σε μεγαλύτερη κλίμακα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πιθανώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βρεθεί ποτέ πριν στην εξουσία.

    Στο θέμα έχει εστιαστεί η προσοχή όχι μόνον των εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και αξιωματούχων των κρατών-μελών που παρακολουθούν τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος έφερνε ως παράδειγμα τις απολύσεις δεκάδων διευθυντικών στελεχών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι «60 από τους 72 έχουν αναγκαστεί να απολυθούν».

    Το βασικό πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν σε αυτούς τους διορισμούς με κομματικά κριτήρια είναι οι άμεσες συνέπειες που έχουν στις επενδύσεις αλλά και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ξένοι επενδυτές είναι όλο και πιο ανήσυχοι για το αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Οπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Κ»: «Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί χωρίς ξένες επενδύσεις, αυτό θα αποδειχθεί ακριβό λάθος» και τονίζει ότι, «αν πανεπιστήμια και νοσοκομεία διοικούνται από ανθρώπους μόνο και μόνο λόγω των πολιτικών τους συγγενειών, το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης και της υγείας. Αυτό είναι αρνητικό για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Επίσης, ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι κάτι τέτοιο ενισχύει τη «διαρροή μυαλών» (brain drain) της χώρας.

    Παρόλο που το θέμα της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης από την τωρινή κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούργιο –το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των θεσμών ξεκίνησε από την παραίτηση της κ. Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων– η νέα παραίτηση, αυτή του διευθύνοντος σύμβουλου της Πειραιώς κ. Θωμόπουλου, κινητοποίησε τους πιστωτές, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η τράπεζα είχε μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Επίσης, προκάλεσε την αντίδραση ξένων ιδιωτών μεγαλομετόχων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στη στάση των ξένων επενδυτών έναντι της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως «η κυβέρνηση επιλέγει με νέες διαδικασίες» και προσέθεσε ότι δίνει έμφαση στη μεγαλύτερη ανεξαρτησία των θεσμών σε σχέση με τις πολιτικές πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος και συγχρόνως στο να «έχουμε μία πολιτική» στις τράπεζες και τους άλλους φορείς που να εφαρμόζεται. «Αυτή είναι η λεπτή γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

    Πηγήskai.gr
    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα