Έλληνας από τα Τρίκαλα ονόματι Κώστας Τσόλιας αναγκάστηκε να αφήσει τον χώρο του ξενοδοχείου στο Ελσίνκι όπου διέμενε για να καπνίσει με τον καφέ του το πρωί αλλά όταν άναψε και το δεύτερο τσιγάρο με το πολικό ψύχος των -8 βαθμών Κελσίου (υπό του μηδενός) ο καφές πάγωσε και βγήκε από το ποτήρι σαν πάγος με το κουτάλι! Δείτε το βίντεο που έγινε viral:
Ο κ. Τσόλιας είπε στο βίντεο που έγινε viral ότι θα αντικαταστήσει τον παγωμένο καφέ μέσα στο ξενοδοχείο. Άραγε αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να τον πιει καπνίζοντας; Η απάντηση μπορεί να είναι ότι όχι με πάνω από ένα μόνο τσιγάρο. Άλλη μια αντιθετική συγκυρία που δεν δικαιολογεί την απαγόρευση του καπνίσματος όταν δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια που να την επιβάλλουν. Και όταν δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια που να δικαιολογούν την απαγόρευση του καπνίσματος, δεν θα πρέπει να υπάρχει γιατί ο άνθρωπος θα πρέπει να ακολουθεί την φύση.
Παρόμοιο παράδειγμα με το παραπάνω αποτελεί η εργασία και ο χώρος της. Οι εργαζόμενοι που καπνίζουν δεν έχουν την ευχέρεια να εργάζονται ταυτόχρονα με το κάπνισμα που τους επιβάλλεται να γίνεται ξεχωριστά σε άλλο τόπο και άρα χρόνο, χάνοντας χρόνο εργασίας χρονοτριβώντας για να καπνίσουν, το οποίο εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου ελαττώνει τεχνητά την παραγωγικότητα των καπνιστών με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν στην ίδια δουλειά. Αυτό γίνεται αφορμή ανιστοτήτων και διακρίσεων με άνισες ευκαιρίες στην διαδικασία πρόσληψης. Τα σχόλια των εργοδοτών αφορώντας το κάπνισμα και την εργασία ιδίως σε χώρες του εξωτερικού αψηφούν την υποχρέωσή τους να παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους να προσληφθούν στην ίδια δουλειά όταν διαπραγματεύονται την παραγωγικότητά τους και την μειωμένη αμυδρά παραγωγικότητα των καπνιστών που κάνουν διαλείμματα από την δουλειά τους για να καπνίσουν. Η διαφορά αυτή ωστόσο δεν είναι οργανική αλλά τεχνητή και οφείλεται στην απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στον χώρο εργασίας η οποία επιβλήθηκε χωρίς να υπάρχει το φυσικό εμπόδιο που θα την δικαιολογούσε.