Την αντίσταση του κοινοτικού νόμου συνάντησε ο Δανός υπουργός υγείας Magnus Heunicke στο να κόψει το κάπνισμα οριστικά από τους Δανούς με προοδευτικά αυξητικό όριο ηλικίας όπως σχεδίαζε να εφαρμόσει κατ’ επακολούθηση από την Νέα Ζηλανδία όπου ο ίδιος νόμος πάλι δεν έχει περάσει.
Η κοινοτική οδηγία αφορώντας καπνικών προϊόντων TPD αναφέρει ότι οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να μην απαγορεύσουν την πώλησή τους για την καταπολέμηση του καπνίσματος το οποίο ο Δανός υπουργός δήλωσε ότι αποτέλεσε νομοθετικό εμπόδιο στην νομοθέτηση του αυξητικού ορίου ηλικίας.
Το σχέδιο το οποίο εκπόνησε από πρόγραμμα στην Δανία θα προέβλεπε ότι όσοι γεννήθηκαν μετά το 2010 δεν θα μπορούσαν από το 2027 να προμηθευτούν καπνικά προϊόντα. Έτσι εικάζεται ευελπιστώντας ότι η νεότερη γενεά δεν θα χρειάζονταν να τα προμηθευτούν λόγω της απουσίας του εθισμού με τα καπνικά είδη.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα του νομοσχεδίου φάνηκε να αποκλίνει από την κοινοτική όμως νομοθεσία. Η κοινοτική οδηγία Tobacco Products Directive εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το 2014 ενώ υπήρξε μεταγενέστερη από τότε αναθεώρηση. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων μέντας και μισών πακέτων των 10 σιγαρέττων.
Ο Δανός υπουργός υγείας Magnus Heunicke δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «Βάσει αυτού, το Υπουργείο Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση πωλήσεων νικοτίνης ή προϊόντων καπνού σε άτομα που γεννήθηκαν μετά το 2010 ή αργότερα θα απαιτούσε αλλαγή στην οδηγία (ΕΕ) για τον καπνό. Φυσικά χρειαζόμαστε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά υπάρχει και η οδηγία για τον καπνό. Όπως είναι τώρα οι κανόνες, θα μπορούσαμε να το εισαγάγουμε και να το διαθέσουμε μέχρι το 2035. Αλλά μετά από αυτό θα πρέπει να αλλάξει η οδηγία για τον καπνό για να συνεχίσουμε τους κανόνες. Έχουμε διαφορετικά όρια ηλικίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, μερικά είναι 15 και 16 ετών και άλλα είναι 17 και 18 ετών. Θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Στόχος είναι ο 29χρονος να μην ήθελε να αγοράσει τσιγάρα γιατί το εν λόγω άτομο δεν έχει εθιστεί. Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι υπάρχουν τόσο η εσωτερική πολιτική όσο και η πολιτική της ΕΕ που πρέπει να αλλάξουν, αλλά αυτός είναι ο λόγος που είμαστε στην πολιτική. Είναι να αλλάξουμε κάποιους κανόνες.».