Αρνητικές αντιδράσεις στην Κύπρο για τα νέα πακέτα τσιγάρων

320

Η Κύπρος είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην σειρά που εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί προϊόντων καπνού στα πακέτα των τσιγάρων που πωλούνται στην αγορά και οι αντιδράσεις σχετικά των Κυπρίων υπήρξαν κυρίως αρνητικές και μη αποδεχόμενες.

Τα νέα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτικό να καλύπτουν το 80% της επιφάνειάς τους με υγειονομικές προειδοποιήσεις και αυτές να φέρουν ενδεικτικές φωτογραφίες των κινδύνων που ενέχει το κάπνισμα. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Sigma Live που ρώτησε για την άποψη 24 Κυπρίων καπνιστών, οι περισσότεροι δεν συμφωνούσαν βρίσκοντας το μέτρο υπερβολικό και μη εποικοδομητικό ενώ το δείγμα κάλυπτε όλες τις ηλικίες. Πολλοί μάλιστα δήλωναν ότι σκόπευαν να προμηθευτούν κλασσικές τσιγαροθήκες για λόγους καλαισθησίας και μεγαλύτερου εξευμενισμού.

Ένας ερωτηθείς δήλωσε ότι «Ο καπνιστής γνωρίζει όλα όσα μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο στην υγεία του. Δεν θα αλλάξει κάτι με αυτή τη μέθοδο» ενώ ένας άλλος, «Προσωπικά νομίζω πως η ανάγκη των καπνιστών για τσιγάρο δεν θα επηρεαστεί τόσο εύκολα από μια φωτογραφία».

Μάλιστα μια αναγνώστρια του περιοδικού δεν δίστασε να δηλώσει: «Το κάπνισμα, κατά την άποψη μου, αρχίζει ως μια παράτολμη και «μυστική» από τους ενήλικες πρακτική κυρίως στην εφηβική ηλικία, κατά την οποία οι συνομήλικοι αναγνωρίζουν το άτομο αυτό ως «rebel», «ανυπάκουο» στους κανονισμούς που θέτει η κοινωνία για την ηλικία του με αποτέλεσμα αυτό να του προσδίδει τις περισσότερες φορές (όχι πάντα) «κύρος», δηλαδή να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Όταν η πρακτική του καπνίσματος αρχίζει ως κοινωνικό ζήτημα καθορισμού ταυτότητας, τότε καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρώ ότι αντιμετωπίζει ένα ζήτημα σύνθετο με τον πιο απλοϊκό και βαρετό τρόπο. Οι εικόνες θα υπάρχουν στα τσιγάρα και η θέαση τους την πρώτη φορά θα κάνει εντύπωση, τη δεύτερη, τρίτη φορά θα είναι αδιάφορες, κατά την γνώμη μου.

Οι περισσότεροι καπνιστές και καπνίστριες γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όπως γνωρίζουμε και τις επιπτώσεις του να μεθάς, τις πιθανές επιπτώσεις του να οδηγείς μοτοσυκλέτα χωρίς κράνος, τις πιθανές επιπτώσεις να πέσεις από τα σκαλιά με ψηλοτάκουνα. Σίγουρα δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις την ίδια επικινδυνότητα, όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι στις επιπτώσεις που πρέπει να γίνεται εστίαση, αλλά στους λόγους που τα άτομα έχουν ανάγκη να καπνίζουν.

Και πως αυτή/ες οι ανάγκες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλους τρόπους, πιο υγιείς, πιο ενδιαφέροντες για το κάθε άτομο».

Προηγούμενο άρθροΜπορεί αυτή η ΑΕΚ να κοιτάξει ψηλά;
Επόμενο άρθροΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.