Ασύμβατος με την πανεπιστημιούπολη του καλύτερου Ελληνικού πανεπιστημίου είναι ο αντικαπνιστικός νόμος

152

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Βόρεια Ελλάδα, σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, μάρκετινγκ και πληροφορικής, ιδρύθηκε το 1930 ως βιομηχανική σχολή και μετατράπηκε και λειτουργεί ως πανεπιστήμιο μόλις από το 1990. Λειτούργησε ως νυχτερινό σχολείο μέχρι το 1948 οπότε μετονομάστηκε σε Ανώτερη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και από το 1966 τα διδακτικά της αντικείμενα χωρίζονται σε οικονομικές και εμπορικές σπουδές καθώς χωρίζεται και πάλι σε δύο σχολεία το 1985. Το 1990 μετατράπηκε σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διδάσκει πληροφορική, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά και κοινωνικές και νομισματικές επιστήμες.

Ως νυχτερινό σχολείο στα πρώτα χρόνια της ζωής του το 1930, ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι μια κλειστή πανεπιστημιούπολη με περιμετρικό κήπο. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το πανεπιστήμιο είναι ένα ευρύ σύνθετο και ενιαίο κτίριο, καθιστώντας τη ζωή πιο δύσκολη για τους καπνιστές και καθιστώντας δύσκολο για τους φοιτητές να καπνίζουν μετά την απαγόρευση του καπνίσματος που έγινε μια ατυχής πραγματικότητα με την οποία κανείς δεν συμφωνεί στην Ελλάδα το 2010.

Ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτριος Αβραμόπουλος από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε πολύ σκληρά να κατευνάσει τους πολίτες και να τους πείσει ότι η επιδιωκόμενη απαγόρευση του καπνίσματος ήταν μια αλλαγή προς τα εμπρός που υποτίθεται ότι ήταν καλή για αυτούς. Ένα αίσθημα αιωρούμενου χάους ήταν σιωπηλά παρόν μεταξύ όλων όσων αμφιβάλλουν έντονα.

Οι φοιτητές που έπιναν κρύο καφέ και κάπνιζαν Camel ή Prince ή Marlboro ήταν μια τυπική σκηνή της ζωής μέσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που έπρεπε να εγκαταλειφθεί ή να συμβιβαστεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αφού η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους στέρησε από αυτό το διάσημο πανεπιστήμιο τη φοιτητική του ζωή και τον ζωντανό εσωτερικό τρόπο ζωής του.

Οι φοιτητές συνέχισαν να καπνίζουν σε άλλα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα ακόμη και μέσα σε διαλέξεις χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένα σταχτοδοχεία στα θρανία, αλλά όταν ρωτήθηκαν, το προσωπικό υποδοχής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο από την μπροστινή και πίσω είσοδο στον περιμετρικό κήπο από το ευρύ κτίριο της πανεπιστημιούπολης.

Άλλοι φοιτητές αναγκάστηκαν να διαμαρτυρηθούν και να κλιμακώσουν τη δράση τους για την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το βαρύ και παράλληλο κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους σε πολλά πανεπιστήμια, αλλά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν διαθέτει αίθουσα καπνιστών παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε 14 διεθνή αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που θα ήταν ιδανικό και ταιριάζει καλύτερα στην αρχιτεκτονική και τη φοιτητική ζωή και τις απαιτήσεις του.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκπόνησε μελέτη για το κάπνισμα σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα και μεταξύ φοιτητών πανεπιστημίου στην Ελλάδα, απόσπασμα της οποίας ακολουθεί. Η μελέτη διεξήχθη το 2019 πριν ενταθούν οι έλεγχοι για το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους με την επιστροφή του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, μετά την αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, και την αυστηρή επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος κλείνοντας ένα από τα παράθυρά του που επέτρεπε το νόμιμο κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους σε χώρους ζωντανής μουσικής:

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων αφόρα το ίδιο το άτομο και εξαρτάται από την δική του θέληση και προσπάθεια εάν θα επιτύχει τον σκοπό του παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι εθιστικό, να διακόψει την ομολογουμένως βλαπτική συνήθεια για την προσωπική του υγεία, την υγεία των συνανθρώπων του αλλά και για την οικονομική του κατάσταση. Το κάθε άτομο το οποίο κάνει χρήση καπνικών προϊόντων γνωρίζει σε κάποιες περιπτώσεις επακριβώς τις συνέπειες αυτής του της συνήθειας καθώς και σε ποιο βαθμό είναι πρόθυμος και εάν είναι, να διακόψει το κάπνισμα.

Ωστόσο το πρόβλημα της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως καθώς σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν ποσοστά καπνιστών οι οποίοι κάνουν χρήση διάφορων καπνικών προϊόντων κυρίως βιομηχανικών τσιγάρων και βιομηχανικού καπνού. Επομένως οι καπνιστές κυρίως λόγω του εθιστικού χαρακτήρα που έχουν τα καπνικά προϊόντα, δεν είναι σε θέση από μόνοι τους τις περισσότερες φορές να διακόψουν οριστικά ή να περιορίσουν την χρήση καπνού. Κάθε κράτος ή ένωση κρατών παγκοσμίως είναι αρμόδια να αντιμετωπίζουν όποια προβλήματα προκύπτουν στη ζωή των πολιτών τους χαράσσοντας και εφαρμόζοντας κατάλληλες πολιτικές έτσι ώστε να εξαλείφεται το οποιοδήποτε ζήτημα είτε αυτό αφορά την υγεία του πληθυσμού, που θα μας απασχολήσει τώρα, είτε σε οποιονδήποτε άλλο τομέα του κρατικού μηχανισμού. Το κράτος ως φορέας και όργανο οφείλει να προστατεύει την υγεία του πληθυσμού του.

Το πρόβλημα του καπνίσματος έχει αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα, δεν είναι πρόβλημα που προέκυψε τώρα. Όσο αναπτύσσονται και εξελίσσονται οι κοινωνίες τόσο θα εντείνεται η καταπολέμηση του καπνίσματος. Παλαιότερα, όταν δεν είχε αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό η ιατρική, η τεχνολογία και η έρευνα, δεν ήταν ευρέως γνωστές οι βλαπτικές ουσίες του καπνού. Με την πάροδο των χρόνων έγινε ευρέως γνωστή η περιεκτικότητα των καπνικών προϊόντων και επαληθεύτηκαν οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία πρωτίστως αλλά και στην οικονομία και την κοινωνία. Επομένως και ο κρατικός μηχανισμός έπρεπε να αναλάβει δράση για τον περιορισμό της χρήσης καπνικών προϊόντων αλλά και για την σωστή ενημέρωση των πολιτών έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν και κυρίως να περιορίσουν το τσιγάρο οι ίδιοι, εάν καπνίζουν, αλλά και οι συνάνθρωποι τους. Οι βλαπτικές συνέπειες που έχει αυτή η συνήθεια για τους ίδιους, τις οικογένειες τους, τους ανθρώπους γύρω τους αλλά και το κόστος στην προσωπική οικονομική κατάσταση αλλά και στην οικονομία του κράτους στο οποίο διαμένουν είναι σημαντικά και για αυτό το λόγο ξεκίνησαν να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται αντικαπνιστικές πολιτικές.

Για την αντιμετώπιση αυτής της βλαπτικής συνήθειας σε κάθε κράτος, αλλά και σε επίπεδο ένωσης π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται αυστηρά σε αρκετές περιπτώσεις πλέγματα πολιτικών, νομοσχέδια δραστικής παρέμβασης στη βάση του προβλήματος αλλά και πλήθος δράσεων από κρατικούς και μη οργανισμούς. Κάθε κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του από κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, και το κάπνισμα είναι εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να υφίσταται, ένα ζήτημα που χρήζει πολύπλευρης και δραστικής αντιμετώπισης τουλάχιστον για τον περιορισμό του. Για αυτό το λόγο κάθε κράτος σχεδόν εφαρμόζει αντικαπνιστικές πολιτικές στο σύνολο του πληθυσμού του.

Οι Ελληνικές αρχές συμβιβάστηκαν με τα λεγόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ψηφίστηκαν αυστηροί νόμοι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στους περισσότερους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνται άνθρωποι μέσα στην κοινωνία. Ωστόσο με την πάροδο των ετών παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της πλημμελούς εφαρμογής από το σύνολο των καπνιστών. Οι καπνιστές αδιαφορούν για την κείμενη νομοθεσία και οι αρχές παραβλέπουν την παραβίαση του νόμου χωρίς να γίνονται λεπτομερείς έλεγχοι και όταν σπανίως αυτοί πραγματοποιούνται παραβλέπεται το γεγονός ότι γίνεται χρήση καπνικών προϊόντων στους κλειστούς χώρους.

ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΛΥΜΟΥΣΗΣ MSC 2019

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα με θέμα “Γονίδια, Κληρονομικότητα και Καρκίνος” στο ΠΠΙΕΔ
Επόμενο άρθροΝα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος κάλεσε τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών ο Ερντογάν μιλώντας στην Γενική Συνέλευση
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.