«Τα βιβλία και οι ταινίες είναι σαν τα μήλα και τα πορτοκάλια» είχε πει κάποτε ο Stephen King, όταν τον ρώτησαν αν χαίρεται βλέποντας τις ιστορίες του στη μεγάλη οθόνη. «Και τα δύο είναι νόστιμα φρούτα, απλώς διαθέτουν εντελώς διαφορετική γεύση…». Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι σκηνοθέτες ξεσκονίζουν τα ράφια της βιβλιοθήκης τους για να αντλήσουν μέσα από αυτά το υλικό της έμπνευσής τους. Το αποτέλεσμα έχει πάντα το ενδιαφέρον του, τόσο για τους ανθρώπους της λογοτεχνίας, όσο και για τους κινηματογραφόφιλους. Ποια είναι λοιπόν τα μυθιστορήματα που θα γίνουν ταινίες μέσα στο 2018;
Ξεκινώντας από βιβλία που έχουν ήδη έρθει στις ελληνικές αίθουσες, το Call Me by Υour Νame (η ιστορία δύο αγοριών που ερωτεύονται στη βόρεια Ιταλία των 80’s), χαρακτηρίστηκε από πολλούς η ταινία της χρονιάς – και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Andre Aciman. Τόσο αυτό όσο και το The Shape of Water, που βασίζεται με τη σειρά του στο μυθιστόρημα του Guillermo del Toro, είναι προτεινόμενα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Το The Death Cure του James Dashner, που κατέφτασε στις ελληνικές αίθουσες στις 25/1, θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά αναγνώσματα της δεκαετίας, ενώ το The Darkest Hour, που φέρνει το Όσκαρ στο τσεπάκι του Gary Oldman, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο ρίχνει φως στη Βρετανία των 40’s, κατά τη διάρκεια της θητείας του Winston Churchill. Κάποιοι είπαν ότι η ταινία είναι ελαφρώς ανιαρή, κάτι που δεν ακούστηκε ποτέ για το βιβλίο…
Παραμένοντας σε κλίμα επικαιρότητας, αυτές τις μέρες παίζεται στο σινεμά το Fifty Shades Freed, η τρίτη και τελευταία ταινία της σειράς Fifty Shades of Grey. Κρίνοντας από τη φράση «το περίμενα πιο hardcore» που αναφωνούν οι περισσότεροι θεατές από την πρώτη κιόλας ταινία, το βιβλίο κινητοποιεί πολύ πιο ουσιαστικά τη γυναικεία φαντασίωση.
Στις 29 Μαρτίου, το Ready Player One, δυστοπικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο όχι και τόσο μακρινό 2044, έρχεται στις αίθουσες με τη σκηνοθετική σφραγίδα του έμπειρου Steven Spielberg. Ακριβώς την ίδια μέρα περιμένουμε και το διασκεδαστικό Peter Rabbit της θρυλικής βρετανίδας συγγραφέα Beatrix Potter. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μοντέρνα έκδοση, για παιδιά ή μεγάλους που νιώθουν παιδιά.
Από την άνοιξη και μετά, προστίθενται νέα κεφάλαια στην υπόθεση κινηματογραφική μεταφορά: Το Simon Vs The Homo Sapiens Agenda είναι η ιστορία ενός αγοριού το οποίο αναγκάζεται να παραδεχτεί το μυστικό της ομοφυλοφιλίας του – και έρχεται στις αίθουσες ως Love, Simon. Παρ’ ότι εντελώς διαφορετικό, το βιβλίο συνδέεται κατά μία έννοια με το Boy Erased: H ιστορία του γιου ενός ιεροκήρυκα, που υποχρεώθηκε να μπει σε ένα πρόγραμμα «θεραπείας» ομοφυλοφίλων.
Στα βιβλία που θα τροφοδοτήσουν σενάρια ταινιών του 2018, προσθέστε επίσης τα: Where’d You Go, Bernadette, Crazy Rich Asians, The Bell Jar, Mary Poppins – The Complete Collection, The Girl in the Spider’s Web, Black Panther vol. 1: A Nation Under our Feet, A Very English Scandal, The Children Act, On Chesil Beach, Southern Rich Trilogy, Red Sparrow και A Wrinkle in Τime. Aν μη τι άλλο, οι συγγραφείς τους (όσοι από αυτούς ζουν τέλος πάντων), θα έχουν πεθάνει στην περιέργεια…
Πηγή: blog.public.gr