Διακεκριμένη χημικός εξηγεί την διαφορά μεταξύ του καπνού και των αεροζόλ

67

Γεια σας, είμαι ο Brent Stafford και καλώς ήρθατε σε μια άλλη έκδοση του Reg Watch στο GFN.tv.

Είναι το άτμισμα νικοτίνης και άλλα προϊόντα μειωμένου κινδύνου η απάντηση στη μάστιγα των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα; Δεδομένου ότι οι 7.000 χημικές ουσίες και οι 70 καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα καύσιμα τσιγάρα είναι γνωστό ότι βλάπτουν σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι απλή. Όμως, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα προϊόντα ατμίσματος νικοτίνης είναι σχετικά ασφαλή και αποτελεσματικά, η σύγχυση γύρω από την επιστήμη συνεχίζεται. Μαζί μας σήμερα για να συζητήσουμε την επιστήμη σχετικά με το άτμισμα είναι η Δρ Marina Murphy, Διευθύντρια Επιστημονικών και Ιατρικών Υποθέσεων στο ANDS και πρώην επικεφαλής των επιστημονικών σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης στην British American Tobacco. Δρ Murphy, ευχαριστώ για την ένταξή μας σήμερα στο Reg Watch.

Σας ευχαριστώ πολύ που με έχετε.

Είναι χαρά μας. Ξέρετε, φιλοξενούμε επιστήμονες δημόσιας υγείας όλη την ώρα σε αυτήν την εκπομπή, αλλά η ειδικότητά σας είναι η χημεία. Πείτε μας για το υπόβαθρό σας και τι ήταν αυτό που βρήκατε πιο ενδιαφέρον για την επιστήμη του καπνού;

Λοιπόν, όπως είπατε, το υπόβαθρό μου είναι στη χημεία και πριν από αρκετά χρόνια έκανα διδακτορικό στην έρευνα στην Ιρλανδία, από όπου κατάγομαι. Υπήρχε ένα ερώτημα τότε, και παραμένει ένα ερώτημα τώρα ως προς τη σχέση μεταξύ αλουμινίου και Αλτσχάιμερ, επειδή το αλουμίνιο συλλέγεται στους εγκεφάλους των ατόμων με Αλτσχάιμερ και υπάρχει ένα ερώτημα ως προς το αν το προκαλεί ή είναι αποτέλεσμα ενός ατόμου που έχει Αλτσχάιμερ που αλλάζει τον εγκέφαλο, οπότε το αλουμίνιο δεν μπορεί να λιποθυμήσει. Και ενώ αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, δεν ήταν η ερώτηση που προσπαθούσα να απαντήσω ως επιστήμονας. Κοίταζα ποιες ήταν οι πιθανές διατροφικές πηγές αυτού του αλουμινίου. Και ως μέρος αυτού, έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη διάλυση του αλουμινίου, επειδή το αλουμίνιο, όπως γνωρίζετε, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην αποθήκευση τροφίμων, αλλά χρησιμοποιήθηκε επίσης πολύ σε μαγειρικά σκεύη εκείνη την εποχή. Και ξέρετε, μαθητές σαν εμένα εκείνη την εποχή θα είχαν πραγματικά αλουμινένια μαγειρικά σκεύη στο σπίτι, όπου θα μπορούσατε να δείτε τη διάβρωση στο κάτω μέρος. Έτσι, βασικά, η έρευνα που έκανα έδειξε ότι οι μικροσκοπικές ποσότητες φθορίου που προστέθηκαν στο νερό, όταν αυτό το νερό χρησιμοποιήθηκε στο μαγείρεμα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και το χλώριο παρήγαγαν πολύ διαλυτές ενώσεις που δεν παρήχθησαν όταν είχατε υψηλά επίπεδα φθορίου. Και επειδή αυτές οι ενώσεις ήταν διαλυτές, δεν υπήρχε ένα είδος σκουριάς που συσσωρεύεται όπως κάνετε στο σίδερο για να προστατεύσετε το μέταλλο, έτσι το μέταλλο εκτέθηκε και επομένως αυτό το μέταλλο πήγε σε διάλυμα πολύ γρήγορα και συνέχισε να διαλύεται έτσι ώστε καταλήξατε με νερό με όλο και περισσότερο αλουμίνιο σε αυτό. Και νομίζω, υποθέτω, ξέρετε, όταν το έκανα αυτό, δεν πίστευα ότι θα κατέληγα να εργάζομαι στην επιστήμη του καπνού, αλλά κατέληξα να το κάνω αυτό, και πιθανώς ένας από τους λόγους είναι επειδή είμαι χημικός και επειδή η χημεία είναι τόσο εκπληκτική και συχνά κάνει πράγματα που δεν περιμένεις να κάνει. Όπως για παράδειγμα, αν εξετάσετε την κατάσταση του αλουμινίου, μπορεί να σκεφτείτε, καλά, αν κάτι πρόκειται να διαλύσει το αλουμίνιο ή να το προκαλέσει να διαλυθεί, τότε προσθέτοντας περισσότερο θα πρέπει να το κάνει να διαλύσει περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο, έχοντας λιγότερα το κάνει να διαλύεται περισσότερο λόγω της φύσης της ένωσης που παράγετε σε αυτή την κατάσταση.

Και αυτό είναι ενδιαφέρον. Έτσι, πάρτε μας από το να κάνουμε αυτή την έρευνα στο πώς καταλήξατε να εργάζεστε για την British American Tobacco;

Λοιπόν, υποθέτω, αφού κάνετε πολλή έρευνα, ξοδεύετε πολύ χρόνο διαβάζοντας και πολύ χρόνο γράφοντας επειδή πρέπει να δημιουργήσετε μια υπέροχη, υπέροχη διατριβή βάσει της οποίας κρίνεστε. Και πρέπει να πω, πραγματικά μου άρεσε πολύ να κάνω αυτή τη μελέτη υποβάθρου και να κάνω αυτή την έρευνα. Και έτσι, αφού έκανα το διδακτορικό μου, αποφάσισα ότι θα ήθελα πολύ να γίνω επιστημονικός δημοσιογράφος επειδή δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί επιστημονικοί δημοσιογράφοι και οι επιστημονικοί δημοσιογράφοι που υπήρχαν δεν είχαν επιστημονικό υπόβαθρο. Έτσι, επέστρεψα στο πανεπιστήμιο και σπούδασα επιστημονική δημοσιογραφία. Και μετά από αυτό, πέρασα το μεγαλύτερο μέρος των χρόνων ως δημοσιογράφος, συντάκτης, σχολιαστής. Και δούλεψα για πολύ γνωστά μέσα όπως το BBC Science, το New Scientist, οι Irish Times, τέτοια πράγματα. Και τότε συνάντησα αυτή την εταιρεία που ονομάζεται British American Tobacco που έψαχνε να δημιουργήσει μια λειτουργία επικοινωνίας της επιστήμης. Και όπως πολλοί άνθρωποι, γνώριζα τις μάρκες, αλλά δεν γνώριζα τις εταιρείες αυτές καθαυτές. Έτσι, όλοι έχουμε ακούσει για το Lucky Strike, όλοι έχουμε ακούσει για το Marlboro, αλλά όχι απαραίτητα JTI, Imperial ή BAT. Έτσι, για μένα, αυτή η εταιρεία ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αλλά γνώριζα επίσης την έννοια της καπνοβιομηχανίας, ή θα πούμε του μεγάλου καπνού όπως λέγεται, παρά το γεγονός ότι δεν ήξερα απαραίτητα ποιες ήταν οι εταιρείες. Έτσι, εξεπλάγην όταν διαπίστωσα ότι αυτή η εταιρεία, μέρος του μεγάλου καπνού, ήθελε μια λειτουργία επιστημονικής επικοινωνίας επειδή σκέφτηκα, καλά, ποια επιστήμη επικοινωνούν; Και το άλλο πράγμα που σκέφτηκα ήταν, λοιπόν, γιατί ως επιστημονική δημοσιογράφος η ίδια για πολλά χρόνια, γιατί δεν το γνώριζα αυτό; Έτσι, μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως λογικό, πραγματιστή άνθρωπο. Έτσι, με ενδιέφερε, με ενδιέφερε να μάθω, με ενδιέφερε να μιλήσω μαζί τους και το έκανα. Και υποθέτω ότι θα μπορούσατε να πείτε ότι τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Πήγα να δουλέψω για αυτούς και τους βοήθησα να δημιουργήσουν τη λειτουργία επικοινωνίας της επιστήμης τους. Έχω την αίσθηση ότι δεν είχατε ιδέα ότι ο μεγάλος καπνός ενδιαφερόταν για την επιστήμη.

Ποια ήταν η εντύπωσή σας ως επιστημονικός δημοσιογράφος για τις καπνοβιομηχανίες;

Υποθέτω ότι δεν είχα την εντύπωση ότι είναι ένας R&D, θα πούμε, βασισμένος ή εστιασμένος τύπος βιομηχανίας. Δεν είχα την εντύπωση ότι είναι εταιρείες που θα προσλάμβαναν πολλούς επιστήμονες ή θα δημοσίευαν εργασίες ή θα ήθελαν να μιλήσουν για την επιστήμη. Και εννοώ, κάλυψα την επιστήμη ευρέως, οπότε κάλυψα πολλούς διαφορετικούς τομείς. Κάλυψα τον φαρμακευτικό τομέα, τα χημικά, την ενέργεια, τα υλικά, τη γεωργική επιστήμη, όπως τα ονομάζετε, κάλυψα τα πάντα και όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν σε αυτούς τους τομείς. Αλλά ποτέ σε όλο αυτό το διάστημα που ασχολούμουν με την επιστημονική δημοσιογραφία, δεν είχα ακούσει για οποιοδήποτε είδος επιστήμης που έκαναν αυτού του είδους οι εταιρείες. Και αυτή μπορεί να ήταν η κουλτούρα εκείνη την εποχή, ίσως δεν ήταν αρκετά φωνητικοί και ίσως είναι πιο φωνητικοί τώρα. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εταιρείες όπως η British American Tobacco αποφάσισαν ότι χρειάζονταν μια λειτουργία επιστημονικής επικοινωνίας και ότι έπρεπε να είναι πιο διαφανείς και να μιλούν περισσότερο για τα είδη της επιστήμης που έκαναν.

Έτσι, πείτε μας για αυτή τη δουλειά που εργάζεται για την British American Tobacco ως επικοινωνία της επιστήμης.

Λοιπόν, ήταν μια δύσκολη δουλειά γιατί ξεκινούσατε από το σημείο μηδέν. Έτσι, υπήρχαν πολλά που έπρεπε να γίνουν εσωτερικά όσον αφορά την κατασκευή των δομών. Αλλά επίσης, ως άτομο που ήταν επιστημονικός δημοσιογράφος, είχα συνηθίσει τους ανθρώπους να θέλουν να σας μιλήσουν. Έτσι, οι επιστήμονες θα ήθελαν να σας μιλήσουν, ειδικά αν πίστευαν ότι ενδιαφέρεστε για αυτό που κάνουν και θα μπορούσατε ενδεχομένως να το αναφέρετε σε μια έκδοση υψηλού προφίλ όπως το New Scientist, για παράδειγμα, για το οποίο έγραφα ιστορίες. Και έτσι, αντίθετα, όταν πήγα στην British American Tobacco, υπήρχε αυτή η αυτόματη υπόθεση ότι επειδή εργαζόσουν για μια εταιρεία καπνού στην επιστήμη ή σε μια λειτουργία που σχετίζεται με την επιστήμη, μπορεί απαραίτητα να μην το κάνεις για τους καλύτερους λόγους, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό. Νομίζω ότι αν κοιτάξετε άλλους αμφιλεγόμενους τομείς όπως η φαρμακευτική ή η ενέργεια, οι άνθρωποι δεν υποθέτουν ότι οι επιστήμονες που εργάζονται γι ‘αυτούς δεν το κάνουν με καλές προθέσεις, αλλά συχνά συμβαίνει ότι αυτό αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι για τους επιστήμονες που εργάστηκαν στη βιομηχανία καπνού. Έτσι, ήταν ένας πολύ, πολύ διαφορετικός τρόπος αλληλεπίδρασης με τους επιστήμονες και εξέτασης του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν και ανταποκρίνονταν σε μένα ως άτομο που εργάζεται σε μια επιστημονική λειτουργία σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, πολλές πόρτες ήταν κλειστές για εσάς που δεν είχα ξαναζήσει, προφανώς. Και ήταν μια έκπληξη.

Οι πρώην συνάδελφοί σας με τους οποίους συνεργαστήκατε στο επιστημονικό ρεπορτάζ, ποια ήταν η αντίδρασή τους;

Νομίζω ότι εξεπλάγησαν πολύ, μερικοί από αυτούς, αλλά ως επί το πλείστον, πρέπει να πω ότι οι επιστημονικοί δημοσιογράφοι ήταν αρκετά πραγματιστές. Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ κανέναν που δεν ήταν λογικός, αλλά είναι συχνά οι άλλοι επιστήμονες που έχουν το πρόβλημα και κυρίως λόγω της πίεσης που δέχονται από τους χρηματοδότες τους και της μεγάλης εξωτερικής πίεσης προς αυτούς να μην ασχοληθούν με τους επιστήμονες του καπνού.

Έτσι, η εντύπωση ήταν, ή ο υπαινιγμός ήταν ότι πήγατε στη σκοτεινή πλευρά;

Ναι, απολύτως. Και νομίζω ότι είναι μια ατυχής εντύπωση για τους επιστήμονες που εργάστηκαν σε αυτόν τον τομέα, επειδή νομίζω ότι όπως κάθε επιστήμονας ή οποιοσδήποτε σπούδασε επιστήμη, το κάνουν για την αγάπη της επιστήμης και επειδή θέλουν να προοδεύσουν την επιστήμη. Και δεν είναι διαφορετικό για τους επιστήμονες που εργάζονται για αυτές τις εταιρείες.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, Δρ Murphy, είναι τα προϊόντα ατμίσματος νικοτίνης η απάντηση στην ασθένεια και το θάνατο που σχετίζονται με το κάπνισμα;

Εάν αποδεχτείτε ότι οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιήσουν νικοτίνη και οι άνθρωποι είναι πιθανό να θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν νικοτίνη και είναι κάτι με το οποίο μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα. Αλλά αν αποδεχτείτε αυτή την πραγματικότητα, πρέπει να αποσυνδέσετε τη νικοτίνη από τον καπνό. Πρέπει να το αποσυνδέσετε από αυτό που κάνει κακό. Και αυτό δεν είναι μια νέα ιδέα. Είμαστε όλοι πολύ εξοικειωμένοι με το απόσπασμα του Michael Russell από το s όπου μιλάει για ανθρώπους που καπνίζουν για τη νικοτίνη, και πεθαίνουν για την πίσσα. Έτσι, όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Και επίσης, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα καθιερωμένα προϊόντα που έχουν αποσυνδέσει τη νικοτίνη από τον καπνό. Και υπάρχουν θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης που υπάρχουν από το s. Έτσι, δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά νομίζω ότι το νέο πράγμα είναι ότι αυτά τα προϊόντα φαίνεται να είναι, ή τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, να σταματήσουν το κάπνισμα από τα πιο παραδοσιακά NRTs, ότι αυτά τα προϊόντα δίνουν στους καταναλωτές περισσότερα από αυτά που θέλουν. Επομένως, βλέπετε μια αλλαγή σε όλη αυτή τη δυναμική. Είναι, λοιπόν, η απάντηση; Μάλλον δεν υπάρχει η απάντηση. Είναι μια απάντηση ή ίσως μία από τις πολλές απαντήσεις γιατί υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία προϊόντων και νομίζω ότι όλα έχουν δυνατότητες και δεν θέλουν όλοι το ίδιο πράγμα.

Υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σας. Θέλω να πω, γνωρίζουμε ότι προκαλεί καρκίνο, προκαλεί καρδιακά προβλήματα, περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό. Έτσι, για δεκαετίες, οι καπνοβιομηχανίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο τσιγάρο για την καταπολέμηση αυτής της βλάβης.

Είναι το ασφαλέστερο τσιγάρο όνειρο πίπας;

Λοιπόν, προσπαθώντας να δημιουργήσετε ένα ασφαλέστερο τσιγάρο, είναι σίγουρα ένας ευγενής στόχος. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά ως χημικός, θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί παρά το γεγονός ότι το τσιγάρο είναι ένα απλό προϊόν, εννοώ, είναι βασικά αποξηραμένα φύλλα τυλιγμένα σε ένα κομμάτι χαρτί, η χημεία του καπνού είναι πραγματικά, πολύ περίπλοκη. Έτσι, δεν είναι τόσο απλό όσο το να πούμε, ω, εδώ είναι ο καπνός, ας δούμε ποια είναι τα κακά πράγματα και να τα βγάλουμε και τότε είναι εντάξει. Δεν λειτουργεί έτσι. Αν πάρετε ένα τσιγάρο και ανάψετε το τσιγάρο, η θερμοκρασία στην άκρη αυτού του τσιγάρου θα είναι 800 ή 900 βαθμοί. Και τότε δημιουργείτε έναν καπνό, ο οποίος γνωρίζουμε ότι έχει χιλιάδες ενώσεις. Έτσι, είναι σαν μια στροβιλιζόμενη σούπα ενώσεων που αλληλεπιδρούν και αντιδρούν μεταξύ τους, χτυπώντας η μία την άλλη, διασπώντας ή χτυπώντας η μία την άλλη, δημιουργώντας μεγαλύτερα μόρια. Έτσι, έχετε όλη αυτή τη δίνη των χημικών ουσιών. Στη συνέχεια, τραβάτε μέσα από το ραβδί, το οποίο είναι πραγματικά στεγνό, και η θερμοκρασία πέφτει πολύ γρήγορα. Και μετά πηγαίνετε στο στόμα όπου είναι υγρό και στη συνέχεια κάτω στον πνεύμονα και το εισπνέετε όλο και βαθύτερα στον πνεύμονα, ο οποίος είναι επίσης υγρός και σκοτεινός, αλλά και ο χώρος γίνεται όλο και πιο σφιχτός. Έτσι, τώρα έχετε αυξήσει την πίεση, οπότε έχετε εισαγάγει υψηλή πίεση και στο μείγμα. Και όπως γνωρίζουμε με τη χημεία, όταν αλλάζεις το περιβάλλον, αλλάζεις τις αντιδράσεις, αλλάζεις τις ενώσεις και τα αποτελέσματα αυτών των αντιδράσεων. Έτσι, όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα συμβαίνουν όλη την ώρα. Και αυτός ο καπνός είναι αυτό που ονομάζετε δυναμικό μείγμα. Έτσι, όταν αρχίζετε να παρεμβαίνετε σε αυτό το δυναμικό μείγμα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί. Έτσι, αν πείτε, για παράδειγμα, ότι έχω αποφασίσει ότι το Α, το Β και το Γ είναι τα κακά πράγματα, πρέπει να τα αφαιρέσουμε. Και στη συνέχεια, αν φανταστείτε ότι σαν ένα άμορφο στρώμα όπου αρχίζετε να πιέζετε προς τα κάτω τους σβώλους και στη συνέχεια αρχίζουν να εμφανίζονται όλοι αυτοί οι άλλοι σβώλοι, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί, τι πρόκειται να κάνει, τι πρόκειται να παράγει και ποια είναι τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που δεν μπορούσατε να προβλέψετε και δεν μπορούσατε να ξέρετε. Έτσι, οι καπνοβιομηχανίες εξέτασαν σε ένα στάδιο την προσπάθεια παραγωγής ενός ασφαλέστερου τσιγάρου. Ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες και πολλά, πολλά χρόνια. Αλλά νομίζω ότι το συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να έχουν καταλήξει όλοι σε αυτό το στάδιο είναι ότι αντί να προσπαθείτε να τροποποιήσετε ένα πολύ περίπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, τον καπνό, πρέπει απλώς να αφαιρέσετε τον καπνό και να κοιτάξετε να δείτε πώς μπορείτε να παραδώσετε αυτή τη νικοτίνη με καθαρότερο τρόπο που θέλουν οι καταναλωτές. Και αυτό είναι αποτελεσματικό για αυτό που θέλουν, δηλαδή να απομακρυνθούν από το κάπνισμα.

Λοιπόν, αυτή είναι σαφώς η υπόσχεση του ατμίσματος. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, αν πάρετε αυτή τη διαδικασία, τις χημικές αντιδράσεις, τη βαθιά εισπνοή των πνευμόνων, τους μικρούς χώρους, την υψηλή πίεση και όλα αυτά, πώς συγκρίνεται αυτό με τον ατμό όταν το θερμαντικό στοιχείο εξατμίζει το υγρό, πηγαίνει στο στόμα σας, πηγαίνει στους πνεύμονές σας και κάτω, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του ατμού και του καπνού;

Λοιπόν, ο ατμός για αρχή θα είναι πολύ λιγότερο περίπλοκος από τον καπνό. Έτσι, τα φύλλα καπνού είναι βιολογικά, είναι ήδη πολύ περίπλοκα, και στη συνέχεια τα ανάβεις και στη συνέχεια παράγεις μια ολόκληρη σούπα σύνθετων ενώσεων, όπως είπα. Ο ατμός παράγεται από ένα υγρό αναπλήρωσης, το οποίο είναι πολύ απλούστερο συγκριτικά. Έτσι, έχει τέσσερα κύρια συστατικά, το PGVG, το οποίο είναι το αραιωτικό νερό και τη νικοτίνη αν θέλετε νικοτίνη. Έτσι, ξεκινάτε από μια πολύ απλούστερη βάση στην αρχή, και όταν το θερμαίνετε αυτό, παράγετε ένα αεροζόλ. Και φυσικά, υπάρχουν πράγματα σε αυτό, δεν είναι καθαρός αέρας, αλλά όταν μελετάτε τη χημεία του καπνού έναντι του ατμού, μπορείτε να δείτε ότι μειώνονται μαζικά σε πολυπλοκότητα. Και υπάρχουν πράγματα εκεί, ξέρουμε ότι υπάρχουν πράγματα εκεί, αλλά όταν τα μετράτε και τα μετράτε σε σχέση με αυτό που γνωρίζετε ότι είναι στον καπνό και αυτό που πιστεύεται ότι είναι επιβλαβές στον καπνό, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν λιγότερες και πολύ λιγότερες τοξικές ουσίες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από ό, τι υπάρχει στον καπνό. Και ανάλογα με τη λίστα που κοιτάζετε ή πώς τη μετράτε, μπορείτε να δείτε μειώσεις έως και 99% στον ατμό σε σύγκριση με τον καπνό. Αυτό πρέπει να κάνει τη διαφορά. Λοιπόν, θα πρέπει να κάνει τη διαφορά, αλλά φυσικά δεν μπορείτε απλώς να υποθέσετε ότι κάνει τη διαφορά, γι ‘αυτό και οι εταιρείες έχουν τόσο περίπλοκα, αυτό που συχνά αποκαλούν πλαίσια αξιολόγησης για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτού του ατμού έναντι του καπνού. Και περνούν από μια ολόκληρη σειρά δοκιμών και αυτές οι δοκιμές, φυσικά, ξεκινούν με το απλούστερο τεστ, το οποίο είναι ας κατανοήσουμε τη χημεία. Ας αναλύσουμε τι υπάρχει στον καπνό έναντι του ατμού. Στη συνέχεια, ας δούμε πώς αυτό επηρεάζει τα κύτταρα στο εργαστήριο. Τι κάνει ο ατμός έναντι του καπνού έναντι του αέρα; Ας δούμε πώς επηρεάζει την αλλαγή. Βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν; Και ας δούμε πώς διαφέρουν σε αυτό στο οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι όταν τα χρησιμοποιούν. Είναι ένα άτομο που εκτίθεται σε λιγότερο τοξικές ουσίες στον ατμό έναντι του καπνού; Δεν είναι δεδομένο μόνο και μόνο επειδή έχετε μειώσει ορισμένα πράγματα, οπότε πρέπει να το κοιτάξετε. Έχετε μειώσει την έκθεση; Και στη συνέχεια, μακροπρόθεσμα, αυτή η μείωση ή οποιαδήποτε μείωση της έκθεσης που έχετε δει είχε ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε επίδραση όσον αφορά τα αποτελέσματα της υγείας; Όταν σκέφτεστε αυτά τα πράγματα, δεν μπορείτε απλά να υποθέσετε ότι πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Πρέπει να αποδείξετε ότι κάνει τη διαφορά.

Ακούμε τους αντιπάλους του ατμίσματος όλη την ώρα να κάνουν δηλώσεις ότι τα υγρά αναπλήρωσης είναι τοξικά, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τοξικά. Χρησιμοποιούν τον όρο τοξικό όλη την ώρα. Από καθαρά χημική άποψη και κατανόηση της επιστήμης της, είναι τοξικά;

Το σημαντικό είναι ότι συγκρίνετε τον καπνό και τον ατμό, οπότε ο ατμός με τον καπνό. Ο ατμός σίγουρα δεν είναι, δεν είναι καθαρός αέρας. Θερμαίνετε χημικά. Ως εκ τούτου, πρόκειται να πάρετε χημικές ουσίες στον ατμό. Και οι πνεύμονες είναι πολύ ευαίσθητοι, οπότε ο καθένας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για οτιδήποτε εισπνέει στους πνεύμονές του. Αλλά αν είστε καπνιστής, η προσοχή σας πρέπει να είναι η διαφορά μεταξύ του καπνού και του ατμού. Και αν ακούσετε τη δημόσια υγεία και ακούσετε ανθρώπους όπως η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, την οποία όλοι παραθέτουν, αλλά και αν κοιτάξετε τι λέει η Health Canada, αν κοιτάξετε τι λέει η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, ακόμη και τι λένε οι ΗΠΑ, υπάρχει μια διαφορά, μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ατμού και καπνού. Και ακόμα κι αν σκεφτείτε τα PMTAs που έχει απονείμει ο FDA, κάνουν το σημείο να λένε ότι έχουν απονείμει αυτά τα PMTAs με βάση το ότι αυτά τα προϊόντα είναι κατάλληλα για τη δημόσια υγεία και ότι έχουν δείξει ότι έχουν πολύ μειωμένο τοξικολογικό φορτίο και αυτό είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο για τον χρήστη.

Αυτό με αναγκάζει να θέσω αυτό το ερώτημα. Εδώ στον Καναδά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε νόμιμη την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας. Η κυβέρνηση πουλάει αρμούς που είναι το φύλλο τυλιγμένο σε χαρτί και είναι εντάξει να το κάψετε. Έτσι, και δεν χρειάζεται να είστε προηγούμενος καπνιστής μαριχουάνας. Δεν χρειάζεται να είστε προηγούμενος χρήστης καπνού. Απλά πρέπει να είστε σε ηλικία πλειοψηφίας για να αποφασίσετε να καταναλώσετε μαριχουάνα μέσω καύσης που αγοράστηκε από την κυβέρνηση. Έτσι, υποθέτω ότι αυτό που λέω είναι γιατί πρέπει να είμαστε τόσο ντροπαλοί γύρω από το άτμισμα; Ο καθαρός αέρας δεν είναι, ξέρετε, ο ατμός δεν είναι καθαρός αέρας. Λοιπόν, ναι, αλλά ούτε και ο καπνός μαριχουάνας. Και όλες οι κυβερνήσεις, ξέρετε, το επιτρέπουν αυτό, βγάζουν χρήματα από αυτό, το πωλούν όλη την ώρα. Γιατί λοιπόν πρέπει να είμαστε τόσο ευαίσθητοι γύρω από το άτμισμα όταν συζητάμε για πιθανές βλάβες;

Λοιπόν, υποθέτω ότι αυτό που πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν είναι ότι δεν υπάρχει τόσο καιρό όσο το κάπνισμα και αυτό είναι σίγουρο. Η μηχανή στριφτού τσιγάρου εφευρέθηκε, νομίζω, πριν από 120 χρόνια ή κάτι τέτοιο. Και τα τσιγάρα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Αλλά γνωρίζουμε από δεκαετίες εμπειρίας, πραγματικής εμπειρίας και πολλών θανάτων ότι ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί θάνατο και ασθένειες. Και οτιδήποτε καίτε είναι δυνητικά καταστροφικό αν το εισπνέετε στους πνεύμονές σας, ξέρετε, όπως το να κολλάτε το κεφάλι σας στη φωτιά κάθε μέρα και να το εισπνέετε για πολλά χρόνια. Νομίζω ότι υπάρχει πάντα μια ανησυχία. Είναι όπως με τα εμβόλια COVID, οι άνθρωποι μερικές φορές έχουν την άποψη, δεν ξέρουμε τι πρόκειται να κάνει, αλλά τότε ποια είναι η εναλλακτική λύση; Έτσι, είναι η εναλλακτική λύση για να συνεχίσετε το κάπνισμα; Όταν έχετε, ξέρετε, πολλές ομάδες, όπως είπα, όπως η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας που λένε αυτά τα προϊόντα και, ξέρετε, νομίζω ότι ήταν πιθανώς προσεκτικοί όταν είπαν ότι αυτά τα προϊόντα είναι 95% λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα. Έτσι και πάλι, ξέρετε, πρέπει να επιστρέψετε σε αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε και σε ποιον απευθύνονται αυτά τα προϊόντα; Και είναι για καπνιστές.

Γιατί τα προϊόντα ατμίσματος νικοτίνης είναι μόνο για καπνιστές; Μου φαίνεται ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό λόγω της αντιπολίτευσης. Και έτσι, λέμε, καλά, τότε μόνο αν ήσασταν πρώην, αν ήσασταν καπνιστής, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Αλλά αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε. Είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά εδώ είναι μια αρμαθιά…!

Λοιπόν, όπως είπα πριν, ξέρετε, αν δεχτείτε ότι οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιήσουν νικοτίνη, αλλά πρέπει να το αποδεχτείτε, τότε, ξέρετε, μπορείτε ίσως να είστε ρεαλιστές σχετικά με τα προϊόντα ατμού. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα για πολλούς ανθρώπους σχετικά με τον εθισμό από μόνο του. Έτσι, ξέρετε, οι άνθρωποι συχνά διαφωνούσαν για το ποιος είναι ο ορισμός του εθισμού; Είναι κάτι εθιστικό μόνο και μόνο επειδή είστε εθισμένοι σε αυτό ή είναι εθιστικό και πρόβλημα επειδή είναι εθιστικό και δυνητικά σας βλάπτει; Και υποθέτω ότι αυτή είναι μια ερώτηση που οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ρωτούν και να συζητούν.

Αναφέρατε κύτταρα σε δοκιμές. Έτσι, ξέρετε, πιέζοντας τον καπνό στα κύτταρα και βλέποντας την αντίδραση στα κύτταρα. Τι συμβαίνει όταν γίνονται αυτές οι δοκιμές, όταν πρόκειται για ατμό, είναι το αποτέλεσμα παρόμοιο ή διαφορετικό;

Λοιπόν, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά από αυτά τα είδη δοκιμών που έχουν δημοσιευτεί. Εννοώ, για παράδειγμα, όταν ήμουν στην British American Tobacco, θα είχα γράψει πολλά για το είδος των δοκιμών που έκαναν. Και ξέρετε, έκαναν αυτού του είδους τις δοκιμές για να εξετάσουν το κυτταρικό στρες, τη βλάβη του DNA και τέτοια πράγματα. Και η ιδέα ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαν κύτταρα στο εργαστήριο και στη συνέχεια θα τα εξέθεταν, ξέρετε, θα τα χώριζαν, θα εξέθεταν μερικά στον καπνό, μερικά στον ατμό και μερικά στον αέρα. Έτσι, ξέρετε, η έκθεση στον καπνό είχε μια πολύ καθοριστική, σαφή επίδραση στην υγεία των κυττάρων. Και πολλές φορές πέθαιναν. Και μερικές φορές θα το έκαναν, ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου και τον τύπο της δοκιμής, αλλά μερικές φορές φαίνονταν πολύ μπερδεμένοι κάνοντας κύκλους σαν να μην ήξεραν πού ήταν, να το πω έτσι. Και μετά, όταν κοιτάς τον ατμό και τον αέρα, πολλές φορές και τις περισσότερες φορές υπήρχε πολύ μικρή διαφορά. Δεν μπορούσες πραγματικά να διακρίνεις τη διαφορά. Τώρα, αυτό σημαίνει ότι ο ατμός δεν έχει καμία επίδραση; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκε αντίκτυπος σε αυτές τις μελέτες στο εργαστήριο, αλλά είναι πολύτιμο να γίνει αυτό; Ναι είναι. Επειδή προσθέτει, ξέρετε, στο βάρος των αποδεικτικών στοιχείων, επειδή κανένα τεστ δεν θα απαντήσει απαραίτητα στην ερώτηση, αλλά αυτά τα τεστ προστίθενται σε όλους τους άλλους τύπους δοκιμών που μπορείτε να κάνετε, είτε πρόκειται για τη χημεία, στο εργαστήριο, στους ανθρώπους. Και με βάση αυτές τις δοκιμές και αυτά τα σωρευτικά αποτελέσματα, τότε μπορείτε να προσδιορίσετε την πιθανότητα ότι αυτό το προϊόν, αυτός ο ατμός θα είναι λιγότερο επιβλαβής ή λιγότερο επικίνδυνος από το κάπνισμα και τον καπνό του τσιγάρου.

Είναι η νικοτίνη καρκινογόνος;

Όχι, όχι, η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Θέλω να πω, αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, την ιστοσελίδα του Cancer Research UK και είναι πολύ σαφείς και ξέρετε, λέει εκεί, η νικοτίνη είναι εθιστική, αλλά δεν προκαλεί καρκίνο. Έτσι, η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος.

Βλάπτει τους εφήβους που αναπτύσσουν εγκεφάλους;

Λοιπόν, εννοώ, το ακούτε όλη την ώρα, αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε και πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι κάποτε στον κόσμο, σχεδόν κάθε άνθρωπος κάπνιζε. Είδα πρόσφατα μια στατιστική ότι σε κάποιο στάδιο, το 96% των ανδρών του βρετανικού στρατού κάπνιζαν. Όπως και οτιδήποτε άλλο, κοιτάς πίσω, ξέρεις, κοιτάς πίσω στην πραγματική εμπειρία και βλέπεις, ξέρεις, τι συνέβη. Ξέρουμε τι έκαναν. Ξέρουμε πόσο κάπνιζαν. Γνωρίζουμε ότι, ξέρετε, ήταν σύνηθες. Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, νομίζω ότι άρχισε να καπνίζει όταν ήταν 12 ετών. Έτσι, πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας την ερώτηση. Αν ισχύει ότι η νικοτίνη βλάπτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο στο βαθμό που μας λένε, τι θα βλέπαμε τώρα; Τι θα βλέπαμε στις προηγούμενες γενιές; Το είδαμε; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ότι δεν το είδαμε.

Δρ Murphy, τώρα εργαστήκατε επίσης για ένα διάστημα στη Juul. Πείτε μας γι’ αυτό.

Δούλεψα για ένα διάστημα στη Juul και τώρα εργάζομαι για μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται ANDS. Και είναι φυσικά πολύ διαφορετικά από, θα πούμε τον καπνό της παλιάς σχολής. Τα προϊόντα είναι πολύ διαφορετικά. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες είναι πολύ διαφορετικές. Ξέρετε, έχουμε ήδη πει, τα τσιγάρα είναι αρκετά απλά προϊόντα και ντεμοντέ. Είμαι εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχουν αλλάξει πραγματικά από τότε που εφευρέθηκαν με την εφεύρεση της μηχανής στριφτού τσιγάρου. Και πάλι, ξέρετε, επαναλαμβάνω τον εαυτό μου όταν λέω αποξηραμένα φύλλα τυλιγμένα σε ένα κομμάτι χαρτί. Θα έλεγα ότι είναι βασικά ένα γεωργικό προϊόν, σωστά; Τόσο πολύ απλό. Έτσι, τώρα, όταν μιλάτε για εταιρείες όπως η ANDS, ξέρετε, πουλάμε μια τεχνολογία. Έτσι, πουλάμε μια τεχνολογία που αλλάζει συνεχώς, βελτιώνεται συνεχώς. Έτσι, για να είσαι ανταγωνιστικός, πρέπει να είσαι καινοτόμος, πρέπει να είσαι γρήγορος. Έτσι, είναι πολύ, πολύ διαφορετικό και νομίζω ότι είναι ένας συναρπαστικός τομέας για να εργαστείς.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, γιατί υπάρχει τόση σύγχυση γύρω από την επιστήμη σχετικά με αυτό το θέμα;

Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση, αυτό είναι ένα πράγμα. Και νομίζω ότι αν σκεφτείτε το λόμπι κατά του καπνίσματος, αυτό που ήταν κατά του καπνού και στη συνέχεια έγινε κατά του καπνίσματος έγινε επίσης κατά της καπνοβιομηχανίας. Και νομίζω ότι λόγω του γεγονότος ότι το άτμισμα έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την καπνοβιομηχανία, εννοώ, δεν το εφηύραν, αλλά είχαν τους πόρους για να το κάνουν mainstream. Έτσι, είναι πολύ, πολύ συνδεδεμένο με την καπνοβιομηχανία. Και επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι ονομάζονται ηλεκτρονικά τσιγάρα. Θέλω να πω, αυτό είναι κάπως ατυχές που συνδέονται με τα τσιγάρα. Έτσι και πάλι, νομίζω ότι το άτμισμα είναι τώρα θύμα μερικής από την κληρονομιά που θα πούμε για τα ζητήματα αξιοπιστίας που αναμφισβήτητα δημιούργησε η καπνοβιομηχανία για τον εαυτό της. Και τώρα η βιομηχανία ατμίσματος υποφέρει δυνητικά από αυτή τη συσχέτιση και σύνδεση.

Έτσι, Δρ Murphy, αφού εργάστηκε ως επιστημονικός δημοσιογράφος και στη συνέχεια πέρασε μια δεκαετία δουλεύοντας με το Inside British American Tobacco, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, δουλεύοντας για λογαριασμό προϊόντων μειωμένου κινδύνου, τώρα κάνοντας ένα βήμα πίσω και κοιτάζοντας τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, βοηθούν σήμερα ή βλάπτουν σήμερα όταν πρόκειται για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό;

Λοιπόν, νομίζω ότι είναι σαφές ότι πονάνε κυρίως. Θέλω να πω, θα μπορούσατε να διαβάσετε την ίδια εφημερίδα σήμερα και αύριο και σήμερα θα σας πουν ότι είναι καλό και αύριο θα σας πουν ότι είναι κακό. Θέλω να πω, από την άποψή μου ως πρώην δημοσιογράφος, δεν αποπνέει καλή δημοσιογραφία, αποπνέει τεμπελιά που είναι βολική και τροφοδοτεί την όρεξη για clickbait. Και υπάρχει επίσης, φυσικά, με το διαδίκτυο και το clickbait και τις άμεσες ειδήσεις, υπάρχει μια πίεση να έχουμε πάντα κάτι νέο. Και νομίζω, φυσικά, ότι το go-to είναι το είδος του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, καλό εναντίον κακού. Και μια βαρετή ιστορία δεν είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Και ο τρόπος που λένε ότι καμία είδηση δεν είναι καλή είδηση, αλλά και καμία καλή είδηση δεν είναι είδηση. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να πάρει μια θετική ιστορία για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του ατμίσματος, νομίζω, στα mainstream μέσα ενημέρωσης. Το άλλο ζήτημα, φυσικά, είναι ο ανταγωνισμός, επειδή τα επιστημονικά μέσα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από άλλα είδη μέσων. Έτσι, λειτουργεί με βάση το εμπάργκο. Έτσι, αν υπάρχουν πολύ συναρπαστικά επιστημονικά νέα, όλοι λέγονται, αλλά σας λένε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε γι ‘αυτό μέχρι δύο ημέρες. Μπορείτε να φανταστείτε να το λέτε αυτό σε έναν πολιτικό δημοσιογράφο; Αυτή είναι μια λαμπρή ιστορία, αλλά δεν μπορείτε να πείτε τίποτα, δεν θα λειτουργούσε. Αλλά λειτουργεί στα επιστημονικά μέσα ενημέρωσης, οπότε υπάρχει ένα είδος ελέγχου σχετικά με το είδος της επιστήμης που απελευθερώνεται. Και αν σκεφτείτε αυτή τη μηχανή, υπάρχουν τόσα πολλά περιοδικά αξιολόγησης από ομοτίμους που είναι πολύ υψηλού προφίλ, έχουν πολύ υψηλούς δείκτες αναφορών και πολύ μεγάλα γραφεία τύπου και φανταστική έρευνα που δημοσιεύεται σε αυτές τις εργασίες. Και έχουν μια μηχανή τύπου που αντλεί φανταστική έρευνα, και είναι φανταστική έρευνα. Και υπάρχει τόσος ανταγωνισμός, τόσος ανταγωνισμός για να προσπαθήσεις να διαπεράσεις αυτόν τον τοίχο των επιστημονικών δεδομένων για να προσπαθήσεις να ακουστεί η φωνή σου, κάτι που είναι δύσκολο για οποιονδήποτε με τόσο θόρυβο, αλλά ακόμα πιο δύσκολο, νομίζω, για κάποιον που εργάζεται σε αυτόν τον τομέα.

Δρ Murphy, ξέρω ότι θα φιλοξενήσετε μια συζήτηση πάνελ με τίτλο «10 Χρόνια Επιστήμης – Τι μάθαμε;» στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη, το ετήσιο συνέδριο για ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης και μείωση της βλάβης από τον καπνό. Το GFN έρχεται ξανά τον Ιούνιο από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, γιατί είναι σημαντικό ένα συμβάν όπως το GFN;

Σε αντίθεση με πολλά άλλα συνέδρια ή πλατφόρμες που λένε ότι είμαστε πραγματικά χωρίς αποκλεισμούς, θέλουμε όλοι να έρθουν. Νομίζω ότι το GFN θέλει πραγματικά να έρθουν όλοι. Ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης και οι λομπίστες κατά του καπνίσματος θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι να έρθουν, αλλά έχετε επίσης ένα μεγάλο μείγμα ακαδημαϊκών, ανθρώπων της βιομηχανίας, φυσικά, φοιτητών, ρυθμιστικών αρχών, αλλά και σημαντικό, και νομίζω ότι αυτό είναι που το διαφοροποιεί από πολλά συνέδρια, είναι ότι έχετε πολλούς καταναλωτές να πάνε, έτσι έχετε καταναλωτές και ομάδες καταναλωτών. Και έτσι, ο καταναλωτής, νομίζω, είναι συχνά ο μεγάλος ξεχασμένος ενδιαφερόμενος, ο σημαντικότερος ενδιαφερόμενος. Και έχετε τόσους πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών, που μιλάνε υπέροχα για τον καταναλωτή για τον οποίο θεωρητικά τα κάνουν όλα αυτά, και ταυτόχρονα, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή, δεν ακούν τι έχουν να πουν και δεν τον εμπλέκουν σε καμία από τις διαδικασίες ή τις συζητήσεις. Αλλά το GFN είναι κάπου όπου θα δείτε πολλούς καταναλωτές να ασχολούνται με τους ανθρώπους που κάνουν τα προϊόντα που καταναλώνουν και τις ρυθμιστικές αρχές που δημιουργούν τους κανόνες στους οποίους υπάρχουν.

Τελευταία ερώτηση, Δρ Murphy. Υπάρχει ένα μήνυμα που θα μπορούσατε να μεταφέρετε στους συναδέλφους σας στην επιστημονική κοινότητα; Ποιο θα ήταν αυτό το μήνυμα;

Λοιπόν, αν λέτε ότι είστε επιστήμονας, πρέπει να ενεργήσετε σαν επιστήμονας. Ένας επιστήμονας και η επιστήμη υποτίθεται ότι είναι αντικειμενικοί. Έτσι, θα έλεγα, να είστε αντικειμενικοί, να είστε ρεαλιστές, να είστε λογικοί, να έχετε ανοιχτό μυαλό και να εξετάζετε τα δεδομένα.

ΜΕΣΩGFN.TV
Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση σε έκτακτη Συνεδρίαση Δ.Σ (7η)
Επόμενο άρθροΦωτορεπορτάζ: Μεγάλη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Ν. Φιλαδέλφεια
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.