Δημήτρης Κρεμαστινός: «Να απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους»

394
Ο γνωστός καρδιολόγος Δημήτρης Κρεμαστινός

Γράφει ο Κώστας Κητής

Την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους ενθάρρυνε και πρότεινε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσων, καρδιολόγος Δημήτρης Κρεμαστινός, σε ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την διαβούλευση για την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην ντιρεκτίβα της Ε.Ε., περί προϊόντων καπνού, γνωστής και ως TPD (Tobacco Products Directive).

Η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Κρεμαστινού στην επιτροπή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχει μπει στη ζωή μας από τους Αγγλοσάξονες, με στόχο να σταματήσουν το κάπνισμα. Η καμπάνια που έκαναν είχε τίτλο «The way to stop smoking».

Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσον βιάζεται η Ε.Ε. και η ευρωπαϊκή οδηγία να το εξομοιώσει με το κάπνισμα. Γιατί, εάν το εξομοιώσει με το κάπνισμα, εάν, δηλαδή, στο χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος, απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε τι ωφελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Είναι αναμφισβήτητο ότι για τους νέους το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πύλη εισόδου στο κάπνισμα. Διότι όταν ο νέος, προτού καπνίσει το κανονικό τσιγάρο, πάρει το ηλεκτρονικό και πάρει την πρώτη δόση νικοτίνης, μετά θα θέλει μεγαλύτερη δόση. Η φιλοσοφία, όμως, του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι να το αρχίσεις με υψηλή δόση νικοτίνης και να την ελαττώνεις μέχρι να εξαφανιστεί.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο πραγματικά σπουδαίες μελέτες: Η μία στο Λάνσετ (LANCET) και η άλλη στο Κοχρέιν (COCHRANE) που είναι ένα βρετανικό ανεξάρτητο δίκτυο υγείας.

Το Λάνσετ ισχυρίζεται ότι σχετικά με τα αυτοκόλλητα της νικοτίνης, είναι καλύτερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Συγκριτικά, αυτοί που είχαν αυτοκόλλητα νικοτίνης με μειούμενες δόσεις νικοτίνης, είχαν χειρότερα αποτελέσματα από αυτούς που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το Κοχρέιν λέει κάτι άλλο. Ότι, συγκριτικά με αυτούς που είχαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το πλασέμπο ηλεκτρονικό, δηλαδή αυτό που δεν είχε νικοτίνη, αυτοί που χρησιμοποιούσαν το κανονικό ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο κάπνισμα. Δηλαδή, περισσότερα άτομα διέκοψαν τελικά το κάπνισμα.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Αγγλία να επιδιώξει το 2016, δεν ξέρω εάν το πέρασαν κιόλας, να ενταχθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα θεραπευτικά φάρμακα, κάτι που και εγώ το βλέπω ως υπερβολή. Με αυτόν τον τρόπο, θέλω να δείξω που βρίσκεται, σήμερα, το θέμα.

Αντιθέτως το FDA στην Αμερική, που είναι πιο συντηρητικό, δεν προχωρεί και λέει ότι πρέπει να δούμε καλύτερα το θέμα, διότι αδιαμφισβήτητα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάρχουν και οι απόψεις ότι μπορεί να είναι και καρκινογόνο. Το ίδιο λέμε και για τα κινητά τηλέφωνα, αλλά η Ε.Ε. δεν είπε να μη χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα, αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί 100% ότι το τσιγάρο είναι καρκινογόνο.

Κατά συνέπεια, θα πρότεινα να απαγορεύεται στους νέους να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους, διότι είναι ο δρόμος για να πάνε στο τσιγάρο. Για τους υπόλοιπους, όμως, είναι ένας τρόπος, αποδεδειγμένος επιστημονικά, να ελαττώσουν το κάπνισμα ή και να το κόψουν. Δηλαδή, έχω την άποψη, ότι πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση των δύο γραμμών. Δηλαδή, να μην είναι κανείς απόλυτος, ότι απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους, αλλά εκεί που συχνάζουν νέοι κάτω των 18 ετών να μην επιτρέπεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Για τους άλλους, όπως προείπα, είναι ένας τρόπος να κόψουν το κάπνισμα, όταν γίνεται συζήτηση να μπει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως θεραπευτικό φάρμακο, κάτι ακραίο φυσικά, αλλά δείχνει την τάση που υπάρχει. Γενικώς, οι Ευρωπαίοι δεν εφαρμόζουν το «σπεύδε βραδέως», εφαρμόζουν το «σπεύδε ταχέως», ενώ οι Αμερικανοί δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο.

Υπ’ αυτή την έννοια και με αυτές τις σκέψεις, νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο, που πρέπει να εισαχθεί η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 7/9
Επόμενο άρθροΤο θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας επανέφερε η Νίκολα Στέρτζεον στο Στέρλινγκ
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.