Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα η αλλαγή του ονόματος του Δήμου από Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας σε Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Το νέο όνομα της πόλης μας μας θυμίζει τις ρίζες μας στην Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα της Μ. Ασίας και συνάμε συμβολίζει το νέο ξεκίνημα που έκαναν οι πρόσφυγες πρόγονοι μας στο νέο αυτό τόπο που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
“Υποβολή πρότασης προς το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών για την μετονομασία του Δήμου Φιλαδελφείας- Χαλκηδόνος”
Με τον Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) η τοπική αυτοδιοίκηση κλήθηκε να συμπτυχθεί σε μεγαλύτερες ενότητες Δήμων και Κοινοτήτων. Από την ενοποίηση αυτή σε πολλές περιοχές προέκυψε νέα ονοματοδοσία.
Στο άρθρο 1, παρ. 2 του εν λόγω νόμου συστήνεται ο Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος, αποτελούμενος από τους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, οι οποίοι καταργήθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, ο αρμόδιος συντάξας των τοπωνυμίων των Δήμων, εκτιμούμε πως κατά την αναγραφή του νέου ενοποιημένου Δήμου, είτε εκ παραδρομής είτε λόγω σύντμησης, παρέλειψε την προσθήκη- προσδιορισμό «Νέα» και από την πόλη της Φιλαδέλφειας και από την πόλη της Χαλκηδόνας.
Κάθε τοπωνύμιο συνδέει τους κατοίκους μιας πόλης με τη παράδοση και την ιστορία της . Το τοπωνύμιο των δύο ενοποιημένων Δήμων δεν πρέπει να ταυτοποιεί απλώς ένα γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά πρωτίστως οφείλει να αναδεικνύει την ιστορία τους και να προκαλεί τις μνήμες της διαδρομής και των αγώνων των ανθρώπων που δημιούργησαν τις γειτονιές αυτές, δημιουργώντας μία ιστορική συνέχεια, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη για τις επόμενες γενιές.
Η συγκεκριμένη σύμπτυξη αφορά δύο πόλεις- ορόσημα του αγώνα των Ελλήνων Προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι οποίες αποτέλεσαν την νέα τους πατρίδα.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 δημιουργήθηκε μια έκρυθμη κατάσταση στη χώρα μας. Έχοντας ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία μέχρι και τις μέρες μας, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς το κράτος κλήθηκε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες αυτών των πληθυσμών για σίτιση, κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη και στέγαση. Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων εκτός από τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας ακούμπησε τις ελπίδες του για μια νέα ζωή στην Αττική γη, γεγονός που επέσυρε την ανάγκη για τη δημιουργία ειδικών δομών.
Αφού επί σειρά ετών η προσωρινή τους εγκατάσταση καλύπτονταν από σκηνές, παραπήγματα και δημόσια κτίρια, δόθηκε λύση στη στέγαση τους, με αποτέλεσμα την ίδρυση των πρώτων προσφυγικών οικισμών, όπως ήταν Καισαριανή, η Ν. Ιωνία, η Νέα Σμύρνη, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα.
Οι περισσότεροι από τους οικισμούς που δημιουργήθηκαν από τους πρόσφυγες έφεραν το όνομα μικρασιάτικων περιοχών, με την πρόσθεση του επιθέτου «νέο» ή «νέα», προκειμένου να παραπέμπει σους νέους τόπους εγκατάστασης στην Ελλάδα, κρατώντας όμως ζωντανή τη μνήμη των πόλεων που άφησαν πίσω.
Οι δύο πόλεις που απαρτίζουν το Δήμο μας, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, αποτελούν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις προσφυγουπόλεων. Τη δεκαετία του 1020, στις μέχρι τότε, αγροτικές περιοχές γύρω από τον Ποδονίφτη, παραχωρήθηκαν οικόπεδα και κτίσματα στους πρόσφυγες και κατοικήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτούς.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαταστάθηκαν το 1927 Μικρασιάτες πρόσφυγες, που μέχρι τότε έμεναν στα προσφυγικά των Αμπελοκήπων, απ΄όπου όμως αναγκάστηκαν να φύγουν μετά από μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τις παράγκες τους.
Από τις αρμόδιες δομές στήριξης τους παραχωρήθηκαν καινούργια διαμερίσματα στο συνοικισμό που είχε κτιστεί εκεί και τον οποίο το 1932 μετονόμασαν σε Νέα Φιλαδέλφεια, σε ανάμνηση της πόλης «Φιλαδέλφεια» της Μικράς Ασίας, που μέχρι το 1922 αποτελούσε σημαντικό κέντρο του Ελληνισμού, απαριθμώντας περίπου 5.000 Έλληνες.
Η Νέα Χαλκηδόνα, έως το 1927, όπου οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκαν στα πέτρινα σπίτια, που χτίστηκαν και τους παραχωρήθηκαν από το τότε Υπουργείο Οικισμού, ήταν μια εξοχική περιοχή για τους Αθηναίους, με αριθμό κατοίκων μικρότερο των 150.
Το 1934 αναγνωρίζεται ως κοινότητα και παίρνει το όνομα Νέα Χαλκηδόνα, από την πόλη Χαλκηδόνα της Μικράς Ασίας, αποικία των Μεγαρέων από το 685 π.Χ και σπουδαία εκκλησιαστική κοινότητα, που μέχρι και σήμερα συντηρεί 12 ναούς και 800 ενορίτες.
Με σεβασμό, λοιπόν, στην ιστορία των πόλεων μας και θεωρώντας υποχρέωση μας να διατηρήσουμε το μικρασιατικό στοιχείο και πολιτισμό, που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, εκφράζουμε την επιθυμία μας να μετονομαστεί ο Δήμος μας σε Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, κρατώντας την ιστορική μνήμη ζωντανή.