Ως το τέλος του 2020 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο τμήμα της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης που θα περιλαμβάνει συνολικά 9 από τους 13 σταθμούς, εκτός από τους σταθμούς Νέος σιδηροδρομικός σταθμός – ΝΣΣ, Δημοκρατίας, Βενιζέλου και Αγία Σοφία.
Στόχος του Δημοσίου και των κατασκευαστών είναι οι υπολειπόμενοι τέσσερις σταθμοί της βασικής γραμμής να παραδοθούν το αργότερο τέλος 2021 – αρχές 2022 ενώ το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών προβλέπει την έναρξη δοκιμών στους 9 από τους 13 σταθμούς το 2019.
Πάντως το πρώτο από τα βαγόνια που θα τροχοδρομεί σε λίγα χρόνια στις ράγες του Μετρό Θεσσαλονίκης έφτασε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πύλες της στις 9 Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να το δουν από κοντά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο πρόκειται για ένα υπερσύγχρονης τεχνολογίας βαγόνι χωρίς οδηγό που θα κυκλοφορήσει δοκιμαστικά το 2019 και εμπορικά το 2020, οπότε και θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Όπως έχει ανακοινωθεί τα βαγόνια στο Μετρό της Θεσσαλονίκης με κατασκευάστρια εταιρεία την Ansaldobreda θα είναι χωρίς οδηγό, κάτι που ισχύει σε πολλές πόλεις όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Μυλόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι η Αττικό Μετρό και ο ΟΑΣΘ θα έχουν κοινή παρουσία στην 82η ΔΕΘ στο περίπτερο 15.