Γράφει ο Κώστας Κητής
Είναι μια πρωτοφανής και αιφνίδια στην Βρετανική οικονομία και επιχειρηματικό κόσμο, είδηση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμποδίζει την αγορά του παροχέα φορητών επικοινωνιών O2 από τον κολοσσό του Χονγκ-Κονγκ CK Hutchison Holdings μέσω της νέο-διορισμένης επιτρόπου της σε θέματα ανταγωνισμού, Μαργκαρέτ Βέστατζερ, επικαλούμενη θέματα υγιούς ανταγωνισμού και εμπορίου, και μη εγκρίνοντας την εξαγορά κατά βάση.
Η προπαρασκευή της αγοράς της O2, εταιρίας που τώρα ανήκει στην Ισπανική Telefónica, από την CK Hutchison, πρώην Hutchison Whampoa, για την οποία πολύς λόγος είχε γίνει ανέκαθεν, είχε διαρκέσει από πέρσι την άνοιξη και είχε προκαλέσει και την αρνητική αντίδραση της αρχής Ofcom. Tώρα που έχει φτάσει η μεγάλη στιγμή για την συγχώνευση του δικτύου της O2 με αυτό της 3 (Three), η οποία ανήκει στην Hutchison, και υπό τον μεγιστάνα του Χονγκ-Κόνγκ και πρόεδρο της εταιρίας Λι Κα Σινγκ, μια επένδυση ύψους 10.3 δις λιρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπόδισε την ανάληψη της αγοράς με το επιχείρημα ότι δεν ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό, την δυνατότητα επιλογής, την ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, και την διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για τους Άγγλους συνδρομητές.
Το συμβάν αποτελεί την δεύτερη μεγάλη επέμβαση τον τελευταίο καιρό με επικριτικό τόνο της Ε.Ε. και της ίδιας της Μαργκαρέτ Βέστατζερ σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, με την πρώτη να είναι αυτή της Google, για τον ίδιο λόγο ή με παρόμοια επιχειρήματα.
Η αγορά της O2 και η συγχώνευση των δύο δικτύων θα αποτελούσε την τελευταία μεγάλη κίνηση που θα επηρέαζε τις φορητές επικοινωνίες στην Αγγλία αυτή την εποχή, αφήνοντας τρεις αντί για τέσσερις βασικούς παροχείς στη χώρα, την Everything-Everywhere (EE) που ανήκει στην British Telecom και συμπεριλαμβάνει τις T-Mobile της Deutsche Telecom και Orange σε ενιαίο φορέα, την Vodafone, και την ίδια.
Η CK Hutchison απάντησε στην Ε.Ε., λέγοντας ότι η εξαγορά της O2 θα έφερε «μείζονα πλεονεκτήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο απελευθερώνοντας μια επένδυση του ιδιωτικού τομέα ύψους 10 δισ. λιρών στην ψηφιακή υποδομή της χώρας, αλλά και απευθυνόμενη στα ζητήματα της συνολικής κάλυψης, αναβαθμίζοντας τις δικτυακές δυνατότητες και ταχύτητες και τον ανταγωνισμό των τιμών για τους συνδρομητές».
Εξέφρασε δε την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή της Ε.Ε. και ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την δικαίωσή της δια της νομικής οδού, ενώ πολλά σχόλια γίνονται για την απόφαση σε συνδυασμό με το επερχόμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα καθορίσει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε., έναντι της αποχώρησής της.