«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος για την Σ.Ε.ΚΑΠ. και για το «εορταστικό» πρόστιμο των 38,2 € που της ζητείται από την δικαστική εξουσία να εξοφλήσει προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».
Νωρίτερα ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μίμης Δημητριάδης που κατέθεσε τον ισχύοντα νόμο περί των χρεών και προστίμων των εταιριών κατέθεσε στην Βουλή ότι ο επενδυτής της Σ.Ε.ΚΑΠ. δεν ήταν ενήμερος επί της ανάληψης των καθηκόντων του περί της ύπαρξης του προστίμου το οποίο του ζητείται να εξοφλήσει ώστε να μην είναι και υπόλογος.
Θύελλα και ξεσηκωμός διαμαρτυριών ξέσπασε από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής της Ξάνθης και την τοπική κοινωνία μαζί με τους 170 εργαζόμενους και 130 συνεργαζόμενους με την Σ.Ε.ΚΑΠ. και τους συνεταιρισμούς τους οι οποίοι συνυπέγραψαν και παρέδωσαν πόρισμα με ψήφισμα στο δημόσιο και το κράτος και ακόμα απευθύνουν εκκλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς και τα σωματεία.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ξάνθης κ. Στέργιος Μωραΐτης πρότεινε να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου καλώντας τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές να αναλάβουν την σχετική πρωτοβουλία. Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι:
«Είμαστε ξεκάθαροι να δοθεί πολιτική-νομική λύση για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί αυτή η εταιρεία, να λειτουργήσει, να κρατήσει τους εργαζόμενους, 300 στον αριθμό, άμεσοι και έμμεσοι, και να συνεχίσει να στηρίζει τους καπνοκαλλιεργητές, μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα της περιοχής. Να συνεννοηθούν όλοι, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, ώστε να δοθούν λύσεις. Να κρατηθεί η εταιρεία η οποία αν πτωχεύσει το κράτος δεν θα πάρει τίποτα, θα χαθεί ο πλούτος, θα υπάρξει έμμεσος και άμεσος μαρασμός της περιοχής. Θα πρέπει να υπάρξει μια λογική νομική-πολιτική διευθέτηση καθώς είναι πολλαπλά τα οφέλη αν τολμήσουν και δώσουν πολιτική λύση».
«Βρισκόμαστε σε μια περίεργη εποχή όπου ενώ ένας άνθρωπος πριν από λίγα χρόνια ήρθε στην περιοχή και την ευεργέτησε αγοράζοντας μια καταχρεωμένη εταιρεία και λύτρωσε τους εργαζόμενους και την περιοχή μας από το μαρασμό και το κλείσιμο μιας Μονάδας που είχε ιστορία πενήντα χρόνων στην περιοχή, έφερε πλούτο και ίδρυσε θέσεις εργασίας, φτάνουμε σήμερα χωρίς να έχει καμία ευθύνη ο κ. Ιβάν Σαββίδης και η εταιρεία να επιβάλλεται πρόστιμο 38 εκατομμυρίων, πρόστιμο «χαριστική βολή» για την εταιρεία».
Ο κ. Μωραΐτης κατέληξε ότι «Ήταν το στολίδι της περιοχής, ο εργασιακός και ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής. Πήγε να κλείσει και βρέθηκε αυτός ο επιχειρηματίας, συγκράτησε το εργοστάσιο και το έκανε κερδοφόρο σε μια μνημονική περίοδο, κάτι σπάνιο για τη χώρα μας. Σε μια περίοδο που ψάχνουμε να βρούμε επενδυτές μπαίνει σε τέλμα όλη αυτή η διαδικασία και όλος αυτός ο αγώνας που δόθηκε».