fbpx
22.7 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 08/10/2024

    Πτώση Δέντρων

    γκουνιδηςγράφει ο Παναγιώτης Γκουνίδης
    Δασοπόνος (διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος).

    Τους τελευταίους μήνες στον Δήμο μας είχαμε αρκετές πτώσεις δέντρων (πλατεία Κασίμη, πλατεία Πατριάρχου, οδός Πίνδου, αμαξοστάσιο τρόλεϊ) Οι περισσότεροι μπορεί να θεωρούν φυσιολογικό το να πέφτουν τα δέντρα σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι. Ένα δέντρο, στου οποίου το ριζικό σύστημα δεν θα γίνουν  παρεμβάσεις, δύσκολα θα πέσει. Αυτό που μπορεί να γίνει σε ακραία φαινόμενα είναι στα σπάσει κάποιο  κλαδί  ή ένα κομμάτι του δέντρου και αυτό θα γίνει γιατί για κάποιο λόγο έχει πληγωθεί.

     

    Η ένδειξη του προβλήματος με ένα δέντρο είναι όταν πέσει στο έδαφος. Οι ρίζες γυρίζουν προς τα πάνω  και το δέντρο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Εάν το δέντρο μπορεί να σταθεί αμέσως στην αρχική του θέση, καλύπτουμε τις ρίζες με χώμα και το στηρίζουμε. Τότε υπάρχει μια ελπίδα να σωθεί ,σε διαφορετική περίπτωση είναι καταδικασμένο να ξεραθεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μικρά δέντρα, για τα μεγαλύτερα πρέπει να υπάρχει γερανός .

    tree


    Οι λόγοι στους οποίους οφείλονται οι πτώσεις των δέντρων είναι:

    Σάπισμα των ριζών  .

    Μία από τις βασικές λειτουργιές της ρίζας είναι να κραταει το φυτό σταθερό στη θέση του  ,η υγρασία είναι ένας βασικός παράγοντας που βοηθά να δημιουργηθούν  μυκητολογικές ασθένειες οι οποίες  μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια των ριζών.  

     

    Κομμένες Ρίζες .

    Οι κομμένες ρίζες αποδυναμώνουν την ικανότητα στήριξης του δέντρου και αυτό είναι αρκετό για προκαλέσει την πτώση του. Εκσκαφές που γίνονται για να τοποθετηθούν αρδευτικά συστήματα, φυσικό αέριο κ.α. δημιουργούν πρόβλημα στα γειτονικά δέντρα. Μερικές φορές τα αποτελέσματα της απώλειας ρίζας μπορεί να μην εκδηλωθούν για χρόνια.

    Ρηχές Ρίζες
    Μερικά είδη δέντρων όπως σφεντάμια (Acer), είναι επιπολαιόριζα. Όταν αυτά και άλλα είδη φυτεύονται σε σκληρά, βαριά αργιλώδη εδάφη, το ριζικό τους  συστήματα δυσκολεύεται να εισχωρήσει στο έδαφος. Δημιουργούνται επιφανειακές  ρίζες η έχουν μικρό βάθος και  δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν σταθερό το δέντρο.

     

    Ασταθές Ριζικό σύστημα .

     Επειδή το φυτό χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα  για να δημιουργήσει ένα σταθερό ριζικό σύστημα .Καλό είναι σε πρόσφατα φυτεμένα μεγάλα δέντρα, να τοποθετούνται στηρίγματα για να μειώσουμε τους κλυδωνισμούς  από  ισχυρούς ανέμους, αυτά τα δέντρα μπορούν πιο εύκολα να αναποδογυριστούν  σε σχέση με εκείνα που έχουν επεκτείνει το ριζικό τους σύστημα.  


    Υγρά Εδάφη .

    Δένδρα που συνήθως κάθονται σε λιμνάζοντα νερά ή σε περιοχές όπου έχει συμβεί μια ξαφνική πλημμύρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανατραπούν. Σε εδάφη που είναι γεμάτα υγρασία τα δέντρα έχουν μικρότερη ικανότητα να εδραιωθούν.

    Καταιγίδες .

    Αν και μερικά δέντρα αποδυναμώνονται από τους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω αυτά απλά θα πέσουν μια ήρεμη μέρα, τα περισσότερα δέντρα όμως θα πέσουν σε μια καταιγίδα.  

     

    Στην περιοχή μας βασική αιτία για την πτώση των δέντρων είναι η κοπή των ριζών κατά τις εργασίες που γίνονται .Μεγάλο παράδειγμα η πλατεία πατριάρχου, όσοι θυμούνται το σκάψιμο που έγινε για την κατασκευή της  θα φτάσουν εύκολα στο ίδιο συμπέρασμα .

    Καλό είναι όταν γίνονται τέτοιες εργασίες να επιβλέπονται για τυχόν ζημιές σε μεγάλα δέντρα ,γιατί το να χάσεις ένα δέντρο μεγάλης ηλικίας είναι μεγάλο πλήγμα για την τοπική κοινωνία.

    Ο κόσμος δένεται με το περιβάλλον τα φυτά ,εκτός των άλλον θετικών είναι και κομμάτι της ιστορίας μιας περιοχής. Σεβασμός λοιπόν στο πράσινο και στο περιβάλλον και να μην αντιμετωπίζονται επιπόλαια και με αδιαφορία.

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    Σχετικά άρθρα