Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 16 στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας η παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
Ήταν μια βραδιά και μια παράσταση από το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ιωνία» προς τιμήν της γυναίκας που έζησε από κοντά όλες τις πτυχές της ζωής στη Μικρά Ασία από το ευτυχισμένα χρόνια ως τον ξεριζωμό.
Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκες 28 Οκτωβρίου του 1899 στη Μικρά Ασία και έζησε τα παιδικά και πρώτα νεανικά της χρόνια στα Βουρλά, λίγα χιλιόμετρα από τη Σμύρνη.
Ήταν μόλις 23 ετών όταν γεύτηκε τον ξεριζωμό του 1922 και την προσφυγιά. Η έλευση της στην μητέρα Ελλάδα και η καινούργια της πλέον ζωή δεν την έκαναν να ξεχάσει τα ιερά χώματα της Σμύρνης και τις φρικαλεότητες που υπέστησαν οι Μικρασιάτες.
Όνειρο ζωής της ήταν να συγκεντρώσει όλες τις θύμησές της, προσωπικά αντικείμενα αλλά και ότι άλλο μπορούσε από τα πολιτιστικά στοιχεία του μικρασιατικού κόσμου σε ένα μουσείο για να μπορούν όλες οι γενιές αποτίουν φόρο τιμής στη χαμένη πατρίδα.
Τελικά τα καταφέρεται με τη βοήθεια του τότε πρωθυπουργού Κωσταντίνου Καραμανλή. Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου 2007 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά για την πόλη παρευρέθησαν πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι: ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Μιχάλης Λάλος, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ευτυχία Παπαλουκά,ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και καθαριότητας Γιώργος Ανεμογιάννης, η δημοτική σύμβουλος Αντωνία Αναγνώστου – Καρκάνη και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ ήταν λίγοι από αυτούς.
Η παράσταση που παρακολουθήσαμε ήταν μαγευτική από κάθε άποψη. Συγκινητική, ευαίσθητη, σε έκανε να δακρύζεις, να νοιώθεις στο πετσί σου το ρίγος του ξεσηκωμού, του άναδρου διωγμού των Ελλήνων από τον τόπο τους.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη αληθινή ως το μεδούλι, γνήσια «Φιλιώ Χαϊδεμένου» έκοβε την ανάσα των θεατών.
Όταν η παράσταση έφτασε στο τέλος της, θεατές και ηθοποιοί, με ιδιαίτερη συγκίνηση άκουσαν τον λόγο του Μητροπολίτη σχετικά με αυτή την σπουδαία γυναίκα. Στην συνέχεια ήρθε η στιγμή της βράβευσης, ένα ελάχιστο δείγμα της δημοτικής αρχής προς τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν το μεγάλο αυτό εγχείρημα.
Η Φιλιώ Χαϊδεμένου η γενναία αυτή ηρωική ψυχή ας μείνει πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας και ας πέρνα το όνομά της από γενιά σε γενιά.
Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Μαραγκός