Ο πρύτανης Ιωαννής Γκόλιας σε πρόσφατη δήλωση του, επισήμανε ότι υπάρχει τεχνογνωσία και η τεχνολογία, που μπορεί «να ξαναβάλει το γεφύρι εκεί που ήταν, με τον τρόπο που ήταν, όπως ήταν και σύντομα»
Ήταν ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Ηπείρου. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής το αποκαλούσαν «Ακρόπολη». Αποτελούσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μάστορες της πέτρας τον 19ο αιώνα. Όμως πλέον, μόνο ένα μικρό τμήμα του έχει απομείνει μιας και δεν άντεξε στις ακραίες καιρικές συνθήκες του Φεβρουάριο και κατέρευσε.
Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα στην περιοχή γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης του γεφυριού και στην περιοχή βρίσκεται ήδη κλιμάκιο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής του «συμβόλου του δρόμου των Ηπειρωτών».
Ο πρύτανης του Μετσοβίου Ιωαννής Γκόλιας σε πρόσφατη δήλωση του, επισήμανε ότι υπάρχει τεχνογνωσία και η τεχνολογία, που μπορεί «να ξαναβάλει το γεφύρι εκεί που ήταν, με τον τρόπο που ήταν, όπως ήταν και σύντομα».
Για την αναστήλωση του μνημείου θα επαναχρησιμοποιηθούν αυθεντικά δομικά στοιχεία σε συνδυασμό με νέο υλικό, ενώ για τον έλεγχο της κατάστασης των θεμελίων θα πρέπει να υποχωρήσει επαρκώς η στάθμη των υδάτων.
Χτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα στις όχθες του ποταμού Αραχθου -και στη… θέση παλαιότερης γέφυρας, η οποία είχε καταρρεύσει δύο φορές-, το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας ένωνε τους νομούς Ιωαννίνων και Αρτας.