Νέα έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα απέδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που αιωρείται στον ουρανό στις μέρες μας είναι πιο ζημιογόνα για την δημόσια υγεία από το κάπνισμα και από το αλκοόλ, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να επικεντρώνεται στην Νότια Ασία και στην Αφρική.
Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του πανεπιστημίου του Σικάγο εκδίδει την ετήσια έκθεση Δείκτη Ζωής για την Ποιότητα του Αέρα που φέτος επεσήμανε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που συσσωρεύεται από την βιομηχανική παραγωγή, την αστική κυκλοφορία των οχημάτων και από πυρκαγιές και άλλες πηγές ρύπανσης παραμένει η «σοβαρότερη εξωγενής απειλή για την δημόσια υγεία» ξεπερνώντας το κάπνισμα αλλά και την κατανάλωση του οινοπνεύματος.
Η απόσταση μεταξύ της υπάρχουσας κατάστασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την εφαρμογή των ορίων ρύπων που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του Ο.Η.Ε. ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια συγκριτικά με τα 2,2 χρόνια που αποτελεί τον μέσο όρο μείωσης της μακροζωίας που προκαλείται από το κάπνισμα.
Ερευνητές τοποθετημένοι στην Κύπρο και στην Γερμανία συμπέραναν το 2015 ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 8,8 εκατομμύρια περισσότερους θανάτους παγκοσμίως σε σύγκριση με το κάπνισμα από το οποίο σήμερα πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.
«Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των ατμοσφαιρικών ρύπων εντός της Ευρώπης τέθηκε πολύ ψηλά» εξηγεί ένας συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ιατρικής του Mainz της Γερμανίας. «Στις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τον Καναδά το όριο αυτό τίθεται για την νομοθεσία από τον Π.Ο.Υ. το οποίο χρειάζεται να γίνει για την Ευρώπη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 120 επιπλέον θανάτους για κάθε 100.000 άτομα πληθυσμού ετησίως, ενώ σε περιοχές της Ευρώπης το ίδιο νούμερο αγγίζει τους 200 σε κάθε 100.000 άτομα. Για να θέσουμε το θέμα σε αναλογία, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους παραπανίσιους θανάτους από το κάπνισμα μέσα σε έναν χρόνο. Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποφεύγεται».