fbpx
13.3 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 03/12/2024

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση, πιο επικίνδυνη για την δημόσια υγεία από το κάπνισμα και το οινόπνευμα

    Νέα έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα απέδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που αιωρείται στον ουρανό στις μέρες μας είναι πιο ζημιογόνα για την δημόσια υγεία από το κάπνισμα και από το αλκοόλ, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να επικεντρώνεται στην Νότια Ασία και στην Αφρική.

    Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του πανεπιστημίου του Σικάγο εκδίδει την ετήσια έκθεση Δείκτη Ζωής για την Ποιότητα του Αέρα που φέτος επεσήμανε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που συσσωρεύεται από την βιομηχανική παραγωγή, την αστική κυκλοφορία των οχημάτων και από πυρκαγιές και άλλες πηγές ρύπανσης παραμένει η «σοβαρότερη εξωγενής απειλή για την δημόσια υγεία» ξεπερνώντας το κάπνισμα αλλά και την κατανάλωση του οινοπνεύματος.

    Η απόσταση μεταξύ της υπάρχουσας κατάστασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την εφαρμογή των ορίων ρύπων που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του Ο.Η.Ε. ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια συγκριτικά με τα 2,2 χρόνια που αποτελεί τον μέσο όρο μείωσης της μακροζωίας που προκαλείται από το κάπνισμα.

    Ερευνητές τοποθετημένοι στην Κύπρο και στην Γερμανία συμπέραναν το 2015 ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 8,8 εκατομμύρια περισσότερους θανάτους παγκοσμίως σε σύγκριση με το κάπνισμα από το οποίο σήμερα πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

    «Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των ατμοσφαιρικών ρύπων εντός της Ευρώπης τέθηκε πολύ ψηλά» εξηγεί ένας συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ιατρικής του Mainz της Γερμανίας. «Στις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τον Καναδά το όριο αυτό τίθεται για την νομοθεσία από τον Π.Ο.Υ. το οποίο χρειάζεται να γίνει για την Ευρώπη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 120 επιπλέον θανάτους για κάθε 100.000 άτομα πληθυσμού ετησίως, ενώ σε περιοχές της Ευρώπης το ίδιο νούμερο αγγίζει τους 200 σε κάθε 100.000 άτομα. Για να θέσουμε το θέμα σε αναλογία, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους παραπανίσιους θανάτους από το κάπνισμα μέσα σε έναν χρόνο. Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποφεύγεται».

    Κώστας Κητής
    Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
    Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα