Η κυρίαρχη αίσθηση και διάθεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ενωσης και του οικοδομήματος που την στηρίζει σε όλα τα επίπεδα, είναι ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και οι ενέργειες της καθιστούν επείγουσα την ενεργοποίηση μέσων και μηχανισμών προστασίας της και – αν αυτό απαιτηθεί – απομόνωσης της Ελλάδας.
Ο χρόνος για τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και οργανισμών, οι οποίοι πλέον θα κινηθούν προτάσσοντας την διασφάλιση θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής ομλότητας της Ενωσης ήδη μετρά αντίστροφα.
Απέναντι σε αυτά, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σπασπωδικά την Κυριακή το βράδυ, με έναν νέο «διάγγελμα» του κ. Τσίπρα στο οποίο κυριάρχησε εκ νέου η απόπειρα επίρρηψης ευθυνών για γεγονότα δρομολογημένα και αναμενόμενα, όπως η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και οι αποφάσεις των οργανισμών όπως η ΕΚΤ, οι οποίες βασίζονται σε νομικά και πολιτικά δεδομένα τα οποία είναι γνωστα εκ των προτέρων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο χρόνος που απομένει στην ελληνική κυβέρνηση για την λήψη μίας οριστικής απόφασης, η οποία είτε θα διατηρεί τη χώρα στο πλαίσιο που η ίδια αποφάσισε να λειτουργεί τις τελευταίες δεκαετίες, είτε θα την σπρώχνει στην άβυσσο, λήγει την Τετάρτη.
Πέραν της εκπνοής των προθεσμιών του ισχύοντος έως και αυτές τις τελευταίες ώρες προγράμματος στήριξης, την Τετάρτη αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως άλλη μία έκτακτη σύνοδος κορυφής, η οποία έχει διπλό χαρακτήρα: είτε να αποδεχθεί μία υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης των όρων που έχουν συναποφασιστεί, είτε να λάβει αποφάσεις για το διάστημα που θα ακολουθήσει, με γνώμονα την προστασία της Ενωσης. Σημαντική εν όψει της συνόδου κρίθηκε η παρέμβαση μέσω twitter του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε: «Η έκτακτη συνόδος κορυφής την Τετάρτη, μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό και αποφυγή του Grexit. Οπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος».
Εν όψει όλων αυτών και με τις τράπεζες κλειστές επ’ αόριστον, η κυβέρνηση βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας αντιμέτωπη με την αθέτηση της μέχρι πρότινος απολύτως «αδιαπραγμάτευτης» δέσμευσης της: την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίου αποτελεί σύμφωνα και με την όψιμη διαπίστωση κάποιων στελεχών ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, την χαριστική βολή στις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εμποδίζει στην ουσία την εκπλήρωση της δέσμευσης, καθώς οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές άγνωστο για πόσο, ενώ ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή συντάξεων, οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις άνω των 60 ευρώ και αυτό για όσο διάστημα το σύστημα είναι σε θέση να εκταμιεύσει – στην καλύτερη περίπτωση: μερικές ημέρες.
Μελετάται κίνηση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό αυτές τις συνθήκες, η κινητικότητα στο πολιτικό πεδίο είναι πυρετώδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να εκδηλωθεί πρωτοβουλία από μερίδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με την διατύπωση ενός είδους έκκλησης – διαβήματος – προειδοποίησης προς τον Αλ. Τσίπρα και με κύρια στοιχεία τα εξής:
– να μεταβάλλει η κυβέρνηση την τοποθέτησή της εν όψει της προσεχούς Κυριακής και να δηλώσει ότι αφήνει τους πολίτες ελεύθερους και χωρίς απόπειρα χειραγώγησης της απόφασής τους, να προσέλθουν στο δημοψήφισμα (εφόσον αυτό εν τέλει διεξαχθεί).
– να προσέλθει ο Αλ. Τσίπρας το αργότερο έως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και να υπογράψει το κείμενο που δημοσιοποίησε την Κυριακή η Κομισιόν
– να δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός ότι αμέσως μετά θα προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή, για την διαχείριση της κρίσιμης φάσης που ακολουθεί και την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.