Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν μέχρι το 2030 από το εθνικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας British Telecommunications Plc, από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που αντικαθιστά την ανθρώπινη εργασία. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός διαθέτει 100 χιλιάδες εργαζομένους άμεσα και 30 χιλιάδες έμμεσα ή συμβολαιογραφικά απασχολούμενους από το σύνολο των οποίων 55 χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν μέχρι το 2030 με 10 χιλιάδες από αυτές να χάνονται από την χρήση και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση των πελατών και άλλες εργασιακές αρμοδιότητες.
Η εταιρία δήλωσε ότι δεν θα προκύψουν μαζικές απολύσεις αντί για την σταδιακή μείωση του προσωπικού της. Υπολογίζεται ότι το 44% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προερχόμενων από πελάτες για εξυπηρέτηση από την εταιρία απαντώνται μηχανικά από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μειώνοντας δραστικά τα καθήκοντα που απομένουν για το εργατικό δυναμικό της.
Η BT, όπως συντομογραφείται η ονομασία του εθνικού δικτύου τηλεπικοινωνιών, προβλέπει να ελαττώσει το προσωπικό και τους έμμεσα απασχολούμενους δραστικά μετά την ολοκλήρωση της αντικατάστασης της καλωδίωσης χαλκού από οπτικές ίνες για το διαδίκτυο και την ολοκλήρωση του διαδικτύου πέμπτης γενεάς 5G.
Εκπρόσωπος των εργαζομένων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι «Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε όλη την εταιρεία μαζί με την ολοκλήρωση της κατασκευής της υποδομής οπτικών ινών που αντικαθιστούσε το δίκτυο χαλκού θα είχε πάντα ως αποτέλεσμα μικρότερο κόστος εργασίας για την εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, έχουμε καταστήσει κατηγορηματικά σαφές στην BT ότι θέλουμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας άμεσης εργασίας και ότι οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να προέρχεται από υπεργολάβους σε πρώτη φάση και από φυσική φθορά.».
Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε πιο ραγδαία τα τελευταία χρόνια μετά την κατασκευή του πρώτου δικτύου νευρώνων το 2012 υποβοηθά την επίλυση δικηγορικών υποθέσεων και εξυπηρετεί πελάτες και στον ενεργειακό τομέα. Βρέθηκε η χρήση τεχνητής νοημοσύνης να εξοικονομεί κατά μέσο όρο δύο ώρες εργασίας την εβδομάδα για κάθε εργαζόμενο σε δικηγορικό γραφείο.
Άρχισε ήδη να γίνεται λόγος για την 5η Βιομηχανική Επανάσταση λόγω της ανάπτυξης και της διάδοσης της τεχνητής νοημοσύνης μετά από την 4η που αποτέλεσε την ρομποτική αυτοματοποίηση της βιομηχανίας με το «εργοαστάσιο 4,0», την τρίτη που αποτέλεσε την αυτοματοποίηση γραφείου με την διάδοση των πληροφοριών και πληροφορικής με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την επινόηση του διαδικτύου και την 2η εκδοχή της που σηματοδοτήθηκε από την βαριά ηλεκτροφόρο βιομηχανία και την ανάπτυξη της μαζικής παραγωγής κατά την δεκαετία του 1980.
Ο ιδρυτής και επικεφαλής μιας εταιρείας αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους παροχείες ενέργειας της χώρας της Octopus, δήλωσε ότι «Σε αναπτυσσόμενες εταιρείες, εκείνες που επεκτείνονται και καινοτομούν σε νέους τομείς, η τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα, καλύτερα για τους πελάτες και στην περίπτωσή μας, ελπίζουμε καλύτερα για τον πλανήτη. Αλλά νομίζω ότι σε εταιρείες που δεν αναπτύσσονται και δεν έχουν την ίδια ευκαιρία να επεκταθούν σε νέους τομείς, θα μπορούσε να είναι μια άσκηση μείωσης του κόστους, οπότε η απειλή για τις θέσεις εργασίας είναι πολύ πραγματική. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να δούμε μερικές από αυτές τις επιπτώσεις και νομίζω ότι οι υπεύθυνες εταιρείες θα πρέπει να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση, ώστε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να σκεφτούν πώς να το χειριστούν. Και νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι αυτή η οικονομική εξάρθρωση και ο κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας.»
Εκπρόσωπος του κεντρικού σωματείου όλων των εργαζομένων της χώρας δήλωσε σχετικά με την διάδοση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ότι «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι δυστυχώς, υπάρχει πολύ χαμηλό επίπεδο διαβούλευσης σχετικά με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, και πράγματι, μερικές φορές οι τεχνολογίες λειτουργούν και λαμβάνουν αποφάσεις για άτομα που δεν γνωρίζουν καν ότι συμβαίνει αυτό. Λέμε ότι ακριβώς τη στιγμή που η ρύθμιση χρειάζεται περισσότερο, όταν οι τεχνολογίες αναπτύσσονται τόσο γρήγορα και οι επιπτώσεις είναι τόσο σημαντικές, αντί να ρυθμίζει, η κυβέρνηση προβάλλει σαθρές και ασαφείς προτάσεις που δεν έχουν καμία νομοθετική βάση. Υπάρχει δυνατότητα για όλους να επωφεληθούν από την καινοτομία και από την ανάπτυξη της τεχνολογίας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι, αντιπροσωπεύονται πολλές διαφορετικές φωνές στο στάδιο ανάπτυξης της τεχνολογίας;».