Για δεκαετίες υπήρξε μια υπόθεση που παρέμενε στο σκοτάδι, ένα ιστορικό κεφάλαιο που αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό. Οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου», αναμένεται τελικά να δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (24/10/2019), ικανοποιώντας, για πρώτη φορά, έπειτα από 43 ολόκληρα χρόνια, ένα καθολικό αίτημα δύο λαών, να φωτιστούν, δηλαδή, όλες οι σκοτεινές πλευρές μιας ολόκληρης περιόδου που οδήγησε στην εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, το 1974.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα παραδώσει την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους τέσσερις πρώτους τόμους, οι οποίοι θα επιδοθούν και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Λίγο αργότερα, το υλικό θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όπου στο εξής θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.
Σε ανακοίνωσή της η Βουλή των Ελλήνων σημειώνει σχετικά: «Κλείνει έτσι η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974: το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που προκάλεσαν μια νέα βαρύτατη εθνική καταστροφή, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα».
Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου, επί προεδρίας Νίκου Βούτση, να προχωρήσουν από κοινού στην παρούσα έκδοση προσφέρει πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρούνταν επτασφράγιστο μυστικό και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Ιουλίου 2017, είχε ομόφωνα αποφασιστεί η παράδοση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υλικού που περιλαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου της Βουλής των Ελλήνων.
Η συγκεκριμένη Εξεταστική είχε συσταθεί το Φεβρουάριο του 1986 και είχε λειτουργήσει έως το Μάρτιο του 1988.
Η παράδοση του υλικού είχε γίνει σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 14 Ιουλίου 2017, στη Λευκωσία.
Τα δύο κοινοβούλια αναμένεται, συνεπώς, την Τετάρτη (24/10/2018) να δημοσιοποιήσουν ταυτόχρονα τους τόμους αυτούς.
Τι περιλαμβάνει ο Φάκελος της Κύπρου
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έγγραφα από τα πολιτικά γεγονότα σε Ελλάδα και Κύπρο, αμέσως μετά την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από το 1963 και μετά, αλλά και για τα σχέδια ανατροπής του Μακάριου, όπως επίσης στις σχέσεις του Μακάριου με την Εθνοφρουρά και την ΕΟΚΑ Β’.
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται ακόμη έγγραφα που αναφέρονται στην ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την περίοδο 1967-1974, την προετοιμασία των στρατιωτικών για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
Περιλαμβάνει, εξάλλουμ την επιστολή που έστειλε ο Μακάριος στις 2 Ιουλίου 1974 προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στρατηγό Ιωάννη Γκιζίκη αλλά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις επαφές του Μακάριου με Έλληνες αξιωματούχους.
Ο Φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει, ωστόσο, και έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνονται ακόμη όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.