Γράφει η Μαρία Αθανασιάδου
Ψυχολόγος
Τι είναι «Κακή Συνήθεια»; Οτιδήποτε επαναλαμβάνεται στην ζωή μας καταναγκαστικά και επηρεάζει αρνητικά την λειτουργικότητα μας, την υγεία μας, ψυχική και σωματική.
Υπάρχει, λέτε, άνθρωπος που δεν έχει στο ενεργητικό του ούτε μία Κακή Συνήθεια; Δεν νομίζω … Άλλος το κάπνισμα, άλλος την ονυχοφαγία, άλλος την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, αλκοόλ, κ.ο.κ. Ο ορισμός της είναι αρκετά υποκειμενικός και για αυτό δεν θα σταθούμε σε αυτόν, αλλά στον τρόπο που μπορούμε να την καταπολεμήσουμε! Υπάρχουν μερικές χρήσιμες κατευθύνσεις για όλους μας, για να καταφέρουμε να δυναμώσουμε και να έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της.
Ποιες είναι αυτές οι Κατευθύνσεις;
- Γνωρίστε την λίγο καλύτερα: Κάθε φορά που έχετε την ανάγκη να την επαναλάβετε και αισθάνεστε, ότι είστε πολύ κοντά της, καταγράψτε το πώς νιώθετε πριν και μετά την ενασχόληση σας μαζί της. Αυτό κάντε το για μία με δύο εβδομάδες ή για όσο το χρειάζεστε, για να σας είναι πιο ξεκάθαροι οι λόγοι, που σας οδηγούν σε αυτή και τα μοντέλα συμπεριφοράς, που αναπτύσσετε. Καλό είναι να απαντήσετε στο αν σας προκαλεί κάποιο συναίσθημα την παρόρμηση να εμπλακείτε στην Κακή σας Συνήθεια ή αν συμβαίνει κάτι συγκεκριμένο πριν από αυτό το γεγονός. Η Επίγνωση και η Κατανόηση της ρίζας της, είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα της αντιμετώπισης της.
- Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το Αληθινό Πρόβλημα: Αυτό δηλαδή, που σας οδηγεί στην Κακιά Συνήθεια. Για παράδειγμα: Εάν ασχολείστε πολλές ώρες με τον υπολογιστή σας, για να αποφύγετε τις εντάσεις με τον/την σύντροφο σας … τότε είναι που πρέπει να έρθετε επί τούτου αντιμέτωποι με το σχεσιακό σας ζήτημα. Να κάτσετε μαζί με το ταίρι σας να βρείτε τι φταίει κάνοντας μαζί του/της μία εποικοδομητική συζήτηση ή κάντε επίσκεψη σε ειδικό, για να σας βοηθήσει. Όσο το αποφεύγετε, η εξάρτηση σας από την Κακιά Συνήθεια να χάνεστε μέσα στον υπολογιστή, θα μεγαλώνει μέρα με την μέρα.
- Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και κάντε μικρές κάθε φορά αλλαγές: Οι Συνήθειες και ειδικά οι χρόνια εγκαθιδρυμένες και αυτές που μας καλύπτουν κάποια κενά, είναι πολύ δύσκολο να αποτιναχθούν από την ζωή μας. Πόσο μάλλον από την μία μέρα στην άλλη. Όσο και να ξέρουμε, πως μας κάνουν κακό, δεν είναι τόσο απλό να τις σβήσουμε από τον σκληρό μας δίσκο. Εάν αγχωθείτε και για τις αλλαγές, τότε είναι που δεν έχετε πολλές ελπίδες. Χαλαρώστε και αποκτήστε μεγαλύτερη υπομονή, πέρα από επιμονή. Μην βάζετε dead lines στα σχέδια σας, γιατί αν δεν τα καταφέρετε, αυτό λειτουργεί ματαιωτικά. Εφόσον, το πάρετε σοβαρά απόφαση να υιοθετήσετε Καλές Συνήθειες, πηγαίντε το βήμα βήμα, ανάλογα με το τι αντέχει ο ψυχισμός σας. Μικρά βήματα, ένα κάθε φορά.
- Επιβραβεύστε τον εαυτό σας, κάθε φορά που επιτυγχάνετε μία μικρή αλλαγή: Η ψυχική τροφή είναι αυτή, που χρειάζεται ο άνθρωπος για να κόψει κάτι, που του κάνει κακό. Οι αλλαγές, όσο μικρές κι αν είναι, στην περίπτωση της Κακιάς Συνήθειας είναι μεγάλης σημαντικότητας. Δείξτε το αυτό στους εαυτούς σας. Δώστε επιβράβευση σε εσάς κάθε στιγμή, που κάνετε ένα βήμα μακριά της.
- Εμπλουτίστε την καθημερινότητα σας με ασχολίες, που σας εκτονώνουν και σας φορτίζουν θετικά την ψυχολογία σας: Φυσική άσκηση, ενασχόληση με κάποιο χόμπυ, επαφή με φίλους, αλλαγή περιβάλλοντος, κ.ο.κ. Ειδικά την ώρα, που το μυαλό σας πηγαίνει κατευθείαν στο να καπνίσετε, για παράδειγμα, τότε πρέπει να αποτραβάτε τον εαυτό σας μακριά. Πηγαίντε μία βόλτα, επισκεφθείτε το γυμναστήριο, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο να βρεθείτε. Απομακρύνετε, όσο μπορείτε, την σκέψη σας και απασχοληθείτε με κάτι.
- Αντικαταστήστε την Κακιά Συνήθεια με κάποια Καλή: Μπορεί, για παράδειγμα, να λέμε ότι καπνίζουμε, για να μας φτιάξει η ψυχολογία, για να εκτονώσουμε το άγχος μας, για να έχουμε συντροφιά. Υποτίθεται, ότι υιοθετούμε αυτήν την Συνήθεια, που μας κάνει κακό στην υγεία, για να κάνουμε καλό στην ψυχολογία μας; Ακούγεται αρκετά οξύμωρο! Δεν ισχύει αυτή η σύνδεση και καλό είναι να την σπάσετε! Δεν κάνουμε καλό, ούτε στην ψυχική, ούτε στην σωματική μας υγεία με το να καπνίζουμε μανιωδώς. Εάν θέλουμε πραγματικά να μας κάνουμε καλό, θα αντικαταστήσουμε το τσιγάρο με την σωματική άσκηση, με δραστηριότητες που όντως μας ευνοούν και μας βοηθούν να διαχειριστούμε τα δύσκολα συναισθήματα.
- Απομακρυνθείτε από όποια πηγή σας τραβάει προς την Κακιά σας Συνήθεια: Πετάξτε από το σπίτι ό,τι σας ελκύει προς εκείνη, απομακρυνθείτε από χώρους που σας την θυμίζουν, ζητήστε από τα αγαπημένα σας άτομα να σας στηρίξουν σε αυτό. Εάν θέλετε να σταματήσετε να τρώτε παχυντικά φαγητά, σταματήστε να τα αγοράζετε και να τα έχετε σπίτι. Επίσης, εάν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, για ένα διάστημα μην επισκέπτεστε χώρους που σας παραπέμπουν να μπείτε σε πειρασμό.
- Ζητήστε την βοήθεια ενός Ειδικού, γιατρού ή επαγγελματία ψυχικής υγείας: Σε ορισμένες περιπτώσεις η παρέμβαση και η στήριξη από έναν Ειδικό είναι πολύ απαραίτητη και σημαντική. Από το να ταλαιπωρείται κάποιος μάταια και να απογοητεύεται, είναι προτιμότερο να χτυπήσει την πόρτα ενός Ψυχολόγου. Όταν η υγεία μας έχει επιβαρυνθεί αρκετά και οι ψυχικές μας δυνάμεις είναι ελάχιστες, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, τότε η λύση είναι μονόδρομος.