Καταψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απαγόρευση συνήθων μορφών υπαίθριου καπνίσματος όπως αυτό που υπάρχει σε εξωτερικούς χώρους μπαρ, καφετεριών και εστιατορίων. Ωστόσο, το συμβούλιο των υπουργών υγείας των κρατών-μελών έσπευσε να εκδώσει τις ίδιες συστάσεις αφορώντας το υπαίθριο κάπνισμα σε στάσεις μέσων συγκοινωνίας, σε παιδικές χαρές και σε χώρους καφετεριών προς τα κράτη-μέλη οι οποίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και μπορούν να ακολουθηθούν από όποια κράτη το επιλέξουν.
Οι συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για απαγορεύσεις υπαίθριου καπνίσματος προτάθηκαν από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκαν από το συμβούλιο υπουργών υγείας των χωρών. Οι συστάσεις αυτές αφορούν τόσο το συμβατικό όσο και το εναλλακτικό ηλεκτρονικό «κάπνισμα» ατμών κ.α.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε καταψηφίσει το ίδιο περιεχόμενο περιορισμών από το κοινοτικό δίκαιο. Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο απέβη κατά των περιορισμών των απαγορεύσεων με συντριπτική πλειοψηφία 378 ψήφων κατά, 152 ψήφων υπέρ και 26 αποχών. Η πρόταση για την κοινοτική οδηγία είχε υποβληθεί πάλι από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αμέσως μετά επικάλυψε και αντιτάχθηκε την δημοκρατική διαδικασία που επικράτησε και εξέδωσε το ίδιο περιεχόμενο περιορισμών με την μορφή συστάσεων με την έγκριση των υπουργών υγείας των κρατών-μελών.
Είχε προηγηθεί και διαπραγματευτεί η διαφοροποίηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τα συμβατικά με σκοπό να εξαιρεθούν ως ασφλέστερες επιλογές έναντι του καπνίσματος με αποτέλεσμα να διαφωνήσουν οι περισσότεοι ευρωβουλευτές και να αντιταχθούν ακόμα περισσότεροι στους περιορισμούς που εισηγούνταν η επιτροπή έναντι των σχετικών προτεινόμενων τροπολογιών, αφού η αρχική πρόταση σκόπευε να καλύψει και να συμπεριλάβει το εναλλακτικό ηλεκτρονικό κάπνισμα στις ίδιες απαγορεύσεις αφορώντας τον καύσιμο καπνό.
Εκδηλώθηκαν οι αρνητικές αντιδράσεις από την δεξιά πτέρυγα της Ευρωβουλής και οι Πατριώτες για την Ευρώπη που καταψήφισαν την κοινοτική οδηγία έλαβαν την στάση ότι η προτεινόμενη απαγόρευση δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Ε.Ε. αντί για των μεμονωμένων κρατών-μελών. Σε αμφισβήτηση τέθηκε η ακριβής μορφή της απαγόρευσης καπνίσματος σε ημίκλειστους χώρους διασκέδασης και κοινωνικής συνάθροισης για τους χώρους παροχής των σχετικών υπηρεσιών που συνέβαλε και οδήγησε στην καταψήφιση της κοινοτικής οδηγίας.
Ο Έλληνας υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απείχε από την ψηφοφορία του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ευρώπης και δήλωσε ότι «για την προστασία την Δημόσιας Υγείας οφείλουν να προτείνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και την αρχή της αναλογικότητας μέτρα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Τα μορφολογικά, κλιματολογικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση για τον σχεδιασμό της εφαρμογής της [απαγόρευσης]. Αν και η Ουγγρική Προεδρία έκανε εξαιρετική δουλειά στο να εξισορροπήσει το κείμενο, η Ελλάδα απέχει της ψηφοφορίας.».