fbpx
8.4 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 25/11/2024

    Κατάθλιψη

    counselling-psychologistΓράφει η Ευσταθία Δραγώνα

    Η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα. Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές που έφερε μαζί της θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης.

    Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν λυπημένοι ή μελαγχολικοί. Το να νιώθει κάποιος μελαγχολικός μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε κάτι το οποίο τον πόνεσε, κάτι που έχασε ή να έζησε κάποιες καταστάσεις που τον μελαγχόλησαν.

    Όταν, όμως, νιώθει για πολλές μέρες, ακόμα και για βδομάδες, μια διαρκή έντονη λύπη, νιώθει αβοήθητος, «άχρηστος», θεωρεί πως ό,τι κι αν κάνει δεν έχει νόημα γιατί δεν θα καταφέρει και όλο αυτό τον κρατάει μακριά από την φυσιολογική ζωή που είχε, τότε η μελαγχολία ίσως είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατάσταση θλίψης. Ίσως να είναι ένα είδος κατάθλιψης.

    Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να καταλάβει αν έχει κατάθλιψη; Τα παρακάτω συμπτώματα θα τον βοηθήσουν να καταλάβει αν έχει κατάθλιψη:
    Μια μελαγχολική διάθεση κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ημέρας – κυρίως το πρωί.
    Αίσθημα της κόπωσης σχεδόν κάθε μέρα.
    Σκέφτεται ότι δεν αξίζει σαν άνθρωπος ή νιώθει ενοχές κάθε μέρα γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του.
    Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει και είναι συνεχώς αναποφάσιστος.
    Αϋπνία ή κοιμάται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό κάθε μέρα.
    Δεν ενδιαφέρεται για τίποτα και τίποτα δεν μπορεί να τον ευχαριστήσει – ακόμα και εκείνα που λάτρευε να κάνει.
    Έχει σκέψεις σχετικές με τον θάνατο ή σκέφτεται την αυτοκτονία.
    Ανησυχεί συνεχώς για όλα – ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.
    Χάνει υπερβολικά πολύ βάρος ή τρώει συνέχεια και γίνεται υπέρβαρος.
    Το κυριότερο χαρακτηριστικό που δείχνει τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης είναι είτε η συνεχόμενη καταθλιπτική διάθεση ή το χάσιμο του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, οι οποίες κάποτε τον ευχαριστούσαν.

    Τι είναι εκείνο που μας οδηγεί στην κατάθλιψη; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες – ουσιαστικά εξαρτάται από τις «αντοχές» του κάθε ανθρώπου σε απώλειες και αποτυχίες. Μπορεί να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, μπορεί κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Οι αιτίες είναι πολλές.

    Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Είναι δύσκολο κάποιος να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα κατάθλιψης και να ζητήσει βοήθεια. Είναι σημαντικό να έχεις την υποστήριξη της οικογένειάς σου και των φίλων σου. Πρέπει να είναι υπομονετικοί και να θέλουν να βοηθήσουν. Ακόμα και όταν κάποιος δείχνει σημάδια βελτίωσης, δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυσης. Αρκετές φορές μπορεί να μην είναι αλήθεια και απλά να δείχνει αυτά που θέλουν οι άλλοι να δουν.

    Χρειάζονται κάποιον που πραγματικά τους ακούει και θέλει να προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζονται. Όταν βλέπεις το πρόβλημα, μην προσπαθείς να αλλάξεις θέμα, γιατί έτσι τους ρίχνεις πιο βαθιά στον «γκρεμό».

    Η Συμβουλευτική – κυρίως η γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση – είναι ένας ακόμα τρόπος να βοηθήσεις εκείνον που έχει κατάθλιψη. Ο Σύμβουλος θα τον βοηθήσει να αλλάξει νοοτροπία, να διορθώσει τις λανθασμένες σκέψεις του – γενικά να φέρει την ισορροπία στον τρόπο σκέψης του – και θα τον ωθήσει σε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Θα τον βοηθήσει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι όλα μαύρα!

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα