Τον πρώτο στον κόσμο δορυφόρο για κβαντικές επικοινωνίες εκτόξευσε η Κίνα.
O δορυφόρος των Κβαντικών Πειραμάτων Διαστημικής Κλίμακας, όπως ονομάζεται, εκτοξεύτηκε από την βορειοδυτική επαρχία Γκανσού.
Με την αξιοποίηση του δορυφόρου η Κίνα ευελπιστεί ότι θα καθιερώσει διαύλους επικοινωνίας που θα είναι απροσπέλαστοι σε παραβιάσεις από χάκερ.
«Τα πειράματα αυτά θα δοκιμάσουν την ικανότητα της κβαντικής στο αχανές διάστημα και θα απαντήσουν στις απορίες του Αϊνστάιν για την κβαντική θεωρία, όπως διατυπώθηκαν πριν από πάνω από 100 χρόνια. Είναι δηλαδή πολύ μεγάλη η σημασία τους τόσο σε επίπεδο πειραμάτων, όσο και σε επίπεδο θεωρίας», εξηγεί ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο επιστημονικός κόσμος παγκοσμίως εκφράζει την ικανοποίησή του για το συγκεκριμένο επίτευγμα της Κίνας.
«Συγχαίρω όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτό το υπέροχο επίτευμα, στην εκτόξευση του πρώτου κβαντικού δορυφόρου που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες και να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη γνώση. Η κοινωνία μας βασίζεται πλήρως σε αυτές τις εξελίξεις», δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ατομικής και Υποατομικής Φυσικής της Βιέννης.
Κατά τη διετή αποστολή του ο κβαντικός δορυφόρος θα δημιουργήσει επικοινωνίες από το διάστημα προς τη γη, με την χρήση κωδικών-κλειδιών, που δεν θα παραβιάζονται.
Ένα κβαντικό φωτόνιο δεν μπορεί ούτε να διαχωριστεί ούτε να αναπαραχθεί και όπως εξηγούν οι επιστήμονες «είναι αδύνατο να υποκλαπούν πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω αυτής της διαδικασίας».